Opet krađa naoružanja u vojarni OS BiH

 

Ministarstvo obrane BiH potvrdilo je u utorak, 07. ožujka, medijske napise o krađi naoružanja u vojarni OS BiH u Bileći. Prema priopćenju MO, pripadnici OS BiH su prilikom obavljanja svojih redovnih zadaća fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima vojarne „Bilećki borci“ u Bileći primijetili da je za sada nepoznati počinitelj neovlašteno ušao u jedan od objekata OS BiH. Po dolasku Vojne policije, a radi osiguranja uvjeta za provođenje istrage, izvršen je i izvanredni nadzor stanja materijalno-tehničkih sredstava u spomenutom objektu, pri čemu je utvrđeno da nedostaje: 6 primjeraka pištolja Makarov 9 mm, 8 primjeraka automatskog pištolja M84 „Škorpion“ 7,65 mm, 8 malih i 8 velikih spremnika za spomenuti M84 7,65 mm, te 3 spremnika za pištolj Makarov 9 mm.

U izjavi za Dnevni avaz general Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, rekao je kako je utvrđeno da je određena količina naoružanja iz vojarne u Bileći nestala još u ponedjeljak (6. ožujka), te je odmah naređena istraga i pokretanje disciplinskog postupka protiv svih osoba koje se dovode u vezu s bilo kakvim nepravilnostima.

„Istražuje se kako je moglo doći do ovoga. Ovo je kazneno djelo, jer je riječ o nestalom naoružanju. SIPA već saslušava sve osobe. Bez obzira na to kakav će ishod istrage Tužiteljstva BiH biti, mi ćemo te ljude procesuirati i kazniti. Ovdje nikada nije samo jedna osoba u pitanju, ali sada je bitno da se oružje što prije pronađe, a stegovni postupci protiv nekoliko osoba već su pokrenuti“,

rekao je načelnik Jeleč za Dnevni avaz.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, provodi se istraga u kojoj sudjeluje Vojna policija OS BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA (terenski ured u Mostaru), te Policijska postaja Bileća MUP-a Republike Srpske. Sukladno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u OS BiH, kao i važećim podzakonskim aktima, OS BiH su odmah „putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju stegovnu odgovornost djelatnih vojnih osoba u obavljanju djelatnu vojne službe u OS BiH“, priopćilo je Ministarstvo obrane BiH.

Krađe učestale, krivaca nema

Slučaj u Bileći nije ni prvi, a vjerojatno neće biti ni zadnji takav. Prije točno 4 godine, u ožujku 2013., provodeći izvanredni nadzor na lokaciji skladištenja streljiva OS BiH, pripadnici EUFOR-a i inspektori OS BiH utvrdili su u jednom od skladišta vojarne „Kula-2“ u Mrkonjić Gradu nedostatak jednog komada naoružanja, protuoklopne rakete tipa 9K111 Fagot (NATO oznaka AT-4 Spigot). Za ovo djelo sumnjičila su se dva pripadnika OS BiH.

Samo mjesec dana kasnije, u travnju iste te 2013. godine, u javnost je izašla priča o tome da je nestalo 5.000 granata iz jedne jedinice OS BiH u blizini Doboja. Banjalučke „Nezavisne novine“ objavile su da je 5.000 granata kalibra 100 mm za tenk T-55 nestalo na putu za uništavanje u radionici OS BiH na Manjači, i to u razdoblju od veljače 2008. do ožujka 2009. godine. Spomenute novine tvrdile su da je sve organizirao visokopozicionirani pripadnik OS BiH, uz pomoć civila koje je zanimao bakar i mesing.

Ponukano s ova dva slučaja, Ministarstvo obrane BiH je u svibnju 2013. počelo inspekciju svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. I tako svaki put kada se dogodi neka iole veća krađa. A događalo ih se i prije te 2013. godine.

Tako je početkom 2011. iz skladišta vojarne „Draga“ u Busovači nestalo 8.500 komada streljiva različitog kalibra i više desetaka ručnih bombi, dok je krajem 2011. iz skladišta OS BiH „Teufik Tufo Buza“ u Visokom ukradeno 47 pištolja „Zastava 999“ u vrijednosti od 84.600 KM. Vojno skladište u Krčmaricama kod Banjaluke dva puta je bilo na meti nepoznatih lopova – prvi puta 2010. godine, kada je s 11 mina za minobacače ukradeno barutno punjenje i upaljači, a drugi puta 2014. kada su nestala brojna eksplozivna sredstva, inicijalne kapice i upaljači. Prošle godine, 10. prosinca 2016., temeljem informacija iz „Obavještajno-sigurnosne agencije BiH“ (OSA), Ministarstvo obrane i Zajednički stožer OS BiH uveli su pojačane mjere sigurnosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti. Poseban naglasak bio je na skladištima naoružanja i streljiva.

Upitno je i koliko su nalazi inspekcija, redovnih i izvanrednih, zapravo točni, budući da ne postoji pouzdan popis uskladištenog naoružanja. Svih ovih godina, Ministarstvo obrane BiH oslanja se na 3 privremene knjigovodstvene evidencije, koje su prije formiranja OS BiH vodile 3 postojeće vojske u BiH. Unatoč najavama, jedinstveni popis ni do danas nije u potpunosti uspostavljen.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.