Opet eksplozija u pogonu tvornice “Milan Blagojević – Namenska”

 

Današnja je eksplozija treća po redu nezgoda u zadnjih deset godina tvornice “Milan Blagojević – Namenska”

Nakon samo devet mjeseci od prošlog usporedivog incidenta, jutros u 8.45 ponovo je došlo do nesreće u pogonu za proizvodnju streljiva tvornice “Milan Blagojević – Namenska”, u Lučanima, 20 kilometara zapadno od Čačka (Republika Srbija). Nema mrtvih, a od ukupno osam radnika koji su se nalazili u pogonu u trenutku nesreće, samo je dvoje lakše ozlijeđeno. Do eksplozije je došlo na daljinski upravljanoj preši za dvobazno kruto raketno gorivo i topnički barut, inače najopasnijem dijelu tamošnjeg proizvodnog postupka. Krhotine stakla porezale su radnika koji je taman započeo posao na odvojenom komandnome pultu smještenom u razinu ispod same preše, a druga se radnica žalila na probleme sa sluhom nakon udarnog vala eksplozije.

Dok su još donedavno na licu mjesta bili ekipe policije i vatrogasaca, nastojeći sanirati poprište nesreće i utvrditi njen grubi razmjer, direktor tvornice Radoš Milovanović ustvrdio je da je pogon osiguran, te da će iz tog osiguranja biti nadoknađena i sva nastala šteta. Što se proizvodnje tiče, ona će navodno biti nastavljena sutra, ali na drugoj proizvodnoj liniji.

Današnji je incident ukupno treći u tvornici “Milan Blagojević – Namenska” tijekom posljednjih 10 godina. U požaru koji je ondje izbio 3. prosinca 1997. godine smrtno je stradalo troje radnika, dok ih je sedam bilo ranjeno, a 21. rujna prošle godine manji je požar u pogonima (u objektu za sjeckanje baruta) ranio jednog zaposlenika – koji je onda 26. rujna i podlegao opekotinama. Dok posljedice ovih nezgoda nisu bile neposredno vidljive u poslovanju poduzeća, ostaje za konstatirati kako njihova učestalost zasigurno ne govori u prilog dobre organizacije rada u tvornici.

Inače, poduzeće “Hemijska industrija ‘Milan Blagojević – Namenska'” posluje kao dioničko društvo zatvorenog tipa, u kojem 67,78 posto udjela ima Republika Srbija. Ukupno je ondje zaposleno 1.055 ljudi – brojka koja bi navodno uskoro mogla i porasti, budući se zbog sklopljenih izvoznih poslova razmišljalo i o zapošljavanju 500 dodatnih radnika. Radi se o jakome izvozniku, koji se hvali i certifikatom ISO 9001, te prodajom u 14 zemalja s više kontinenata. Dok je prema podacima iz tvrtke prihod poduzeća od inozemnih prodaja tijekom 2006. iznosio oko 13,5 milijuna USD, a 2007. se spominjalo 15 do 18 milijuna eura, 2009. je već bila riječ o 25 milijuna USD. Ostaje upitno jesu li prošlogodišnja i ova današnja nesreća, posebice u kombinaciji s globalnom ekonomskom krizom, omele ovu uzlaznu krivulju rasta prihoda.

 

“MB-Namenska” iz Lučana kod Čačka dio je obrambene industrije Srbije i radi punom parom

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.