CG: učestale nesreće u tvornici naoružanja “Tara”

 

izvor: VijestiJedan poginuli i 7 ranjenih – posljedica je to jučerašnje eksplozije u tvornici naoružanja „Tara“ u Mojkovcu (Crna Gora). Kako pišu crnogorski mediji, do nesreće je došlo u nedjelju oko 7:15 ujutro, u radionici broj 1 (pogon: montaža), a poginula radnica Slobodanka Ćorić radila je sa smjesom za izradu pirotehničkih patrona. Jedina službena reakcija tvrtke „Tara Group“ došla je od tajnika Radoja Kljajevića, koji je potvrdio da se dogodila nesreća:

„U trenutku eksplozije radilo se na montaži pirotehničkih patrona PP3. Zbog istrage, više podataka o nesreći ne mogu dati. Uzroci eksplozije nisu nam poznati“,

rekao je Kljajević za podgoričke Vijesti. I osnovni državni odvjetnik u Bijelom Polju Mirko Bulatović izjavio je kako je „do eksplozije došlo u prvoj pripremnoj prostoriji tvornice, o čemu postoje video zapisi, na kojima se vidi da je u tom trenutku radilo 7 do 10 zaposlenih.“ Kako se čini na prvi pogled, svi su radnici u tom trenutku odrađivali prekovremene sate. Bulatović je još pojasnio da se nesreća dogodila u prostoriji u kojoj se radi sa smjesom za inicijalni eksploziv, koji se upotrebljava za izradu municije: „Do eksplozije je došlo na mjestu gdje je radila jedna od radnica na presipanju smjese“. Radnica Ćorić dopremljena je u kritičnom stanju u bolnicu u Bijelom Polju, da bi potom vrlo brzo podlegla ranama, dok ostalih 7 radnika ima lakše ozljede, ali su zadržani na liječničkom promatranju.

Svi izuzeti dokazi iz pripremne sobe bit će poslani na vještačenje, koje će se provesti najvjerojatnije u Srbiji, budući da relevantne institucije Crne Gore za to navodno nisu osposobljene. Odmah nakon nesreće tvornica je privremeno zatvorena, no radnici su se već danas trebali javiti na posao. Inače, tvornica „Tara Group“ iz Mojkovca (u vlasništvu tvrtke BTI iz Berna u Švicarskoj) proizvodi pištolje TM-4, puške TM-9, piropatrone svih tipova, IC mamce, raketne motore, sredstva specijalne namjene za policiju i vojsku, pirotehničke punjače za signalne rakete, kao i raketne punjače za katapult sjedala za zrakoplove tipa MiG-21, MiG-23, MiG-29, Su-25, Su-27, te L-39.

Iako se nesreće u ovakvim postrojenjima događaja, neugodna je činjenica da je u „Tari“ ovo već treća nesreća u nešto više od godinu dana. Prva, manje nesreća dogodila se u veljači prošle godine, u Odjelu za vojno zrakoplovstvo, kada je prilikom eksplozije smjese stradao šef pirotehničkog odjela. Druga eksplozija bila je 24. listopada prošle godine, u Odjelu površinske zaštite, kada je teže povrijeđeno 6 radnika. Uprava za inspekcijske poslove tada je izvanredno izvršila kontrolu, prilikom koje je ustanovljeno da voditelj jednog od laboratorija u kojem je došlo do eksplozije nema liječničko uvjerenje da je sposoban obavljati te zadatke. Zbog toga je tvrtka „Tara Group“ kažnjena s 500 eura kazne, dok je njen direktor platio kaznu od – punih 30 eura. Inspekcija je također naložila poslodavcu da u roku od 20 dana uskladi normativne akte s odredbama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, kao i da izmijeni Akt o procjeni rizika, zbog slučaja kolektivne povrede na radu. Kako se vidi iz jučerašnje nesreće, niti jedna od ovih mjera nije bila odgovarajuća za sprječavanje budućih nemilih nezgoda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.