Nesreća u Kragujevcu – jedan mrtav, tri nestala

 

U utorak, 28. veljače, oko 13:20 sati u Tehničkom remontnom zavodu „Medna“ (službeno, Tehnički remontni zavod Kragujevac – TRZK), smještenom 10-ak kilometara jugoistočno od Kragujevca, došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju ubojnih sredstava u objektu A 28. Prema izjavama svjedoka, u tom su objektu smještene tromblonske mine i streljivo. Eksplozija je uzrokovala požar, koji je osim objekta A 28 zahvatio i susjedni objekt A 27. Na gašenje su pozvani pripadnici vatrogasne jedinice TRZK-a i vatrogasne jedinice MUP-a RS. Odmah po eksploziji, zaposlenici TRZK-a rastrčali su se – dio njih sakrio se u poseban bunker TRZK-a, dok je drugi dio otrčao u obližnju šumu.

Ministar obrane Đorđević u posjetu ozlijeđenima

Tijekom gašenja, negdje oko 13:45 sati, došlo je do nove, bitno jače eksplozije, u kojoj je poginuo načelnik Odjela za operativno-štabne i opće poslove u TRZK-u, potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, dok su 3 osobe proglašene nestalima. Osim njih, povrijeđeno je ukupno 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a. Dok se prva eksplozija nije čula u samom Kragujevcu, od druge su se zatresla stakla u gradu, a iznad njega se još dobrih 10-ak minuta vidio crni dim. Iako je glavni požar ugašen negdje iza 17 sati, čemu je pripomogla i kiša, vatra ponegdje još uvijek tinja, pa je uvedena mjera zabrane prilaska mjestu nesreće. Zato je najavljeno i da će Ministarstvo obrane pokušati pronaći troje nestalih pomoću drona i specijalnog vozila-robota, inače poklona Ruske Federacije MUP-u Srbije. Ni u srijedu ujutro, dan nakon nesreće, nije isključena mogućnost novih požara i eksplozija, zbog čega nije bilo moguće prići samom poprištu.

Ulaz u TRZ “Medna”

Iz Ministarstva obrane RS potvrđeno je da su nestali pripadnici Tehničkog remontnog zavoda kapetan Darko Kostić, te civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić. Kasnije tijekom utorka iz Ministarstva je u Kragujevac došla ekipa sa 4 drona i jednim robot vozilom, te se odmah počelo s pregledom zone eksplozije. Osim toga, iz Ministarstva je potvrđeno i da su 74 zaposlenika TRZK-a, koji su se odmah po prvoj eksploziji sklonili u bunker, još uvijek tamo, gdje su sigurni te izvan opasnosti. Njihovo izvlačenje počelo je tek nakon što je u srijedu, 01. ožujka, procijenjeno da je opasnost od novih požara ili eksplozija otklonjena. Ova procjena omogućila je i intenziviranje potrage za trojicom nestalih, s kojima ni do kraja srijede nije uspostavljena nikakva komunikacija, niti spasioci imaju bilo kakav materijalni dokaz o njima. Svim raspoloživim sredstvima pretražuje se ima li u zoni eksplozije još zaostalih ubojnih sredstava, a pripremljen je i plan za raščišćavanje ruševina.

Od 25 ozlijeđenih, primljenih u Klinički centar u Kragujevcu, nitko nije životno ugrožen, ali tri osobe imaju vrlo specifične ozljede od udarnoga vala eksplozija (tzv. blast tipa). Iako se kod njih radi i o opekotinama te povredama mekog tkiva, postoji mogućnost ozljeda unutarnjih organa, zbog čega su kragujevačkim liječnicima u pomoć stigli specijalizirani liječnici s Vojnomedicinske akademije iz Beograda. Prema njihovoj odluci, dvojica ozlijeđenih prebačena su na VMA u Beograd. Tijekom srijede, na VMA je prebačeno još 7 ozlijeđenih, i to prvenstveno zbog kompleksnosti ozljeda slušnog aparata.

Ministarstvo obrane objavilo je prve službene fotografije mjesta nesreće

Ministar obrane RS Zoran Đorđević osnovao je povjerenstvo koje treba istražiti uzroke ove nesreće, o kojoj se ni dan kasnije nije znalo puno više. Na čelu mu je brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse, a članovi povjerenstva su stručnjaci za streljivo, naoružanje i eksplozivna sredstva iz Ministarstva obrane i Vojske Srbije, kao i Vojnotehničkog instituta. Osim toga, Đorđević je naredio i izvanredni inspekcijski nadzor koji provodi Inspektorat obrane. Tijekom srijede započeo je i uviđaj na mjestu nesreće u Tehničkom remontnom zavodu, koji vodi zamjenica Višeg javnog tužitelja u Kragujevcu, Jasmina Stojadinović. Za razliku od nekih drugih sličnih vojnih pogona u Republici Srbiji, Tehnički remontni zavod u Kragujevcu do sada nije bio poprište ovakvih nesreća, pa će prvi rezultati istrage zasigurno biti popraćeni s prilično pozornosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.