Nema krivaca za pad medicinskog leta

 

Punih 15 mjeseci nakon što je u Beogradu pao vojni helikopter Mi-17, a 7 ljudi poginulo, civilna tijela okončala su istragu. Više javno tužiteljstvo u Beogradu danas je objavilo da neće pokrenuti kazneni postupak protiv osoba koje su sudjelovale u pripremanju i izvršavanju ove zadaće, jer „nije utvrđeno da su s predumišljajem ili iz nehata poduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bilo kojeg kaznenog dijela.“ Ova je odluka bazirana i potkrijepljena isključivo na prikupljenim dokazima tijekom predistražnog postupka, tijekom kojeg su sveobuhvatno razmotreni događaji i činjenično stanje, uzete su izjave više desetaka svjedoka, obavljena su kompleksna vještačenja, te su pregledani nalazi i mišljenja Komisije za osnovno istraživanje nesreće, kao i Komisije za istraživanje izvanrednog događaja.

Poginula posada helikoptera i medicinsko osoblje

Poginula posada helikoptera i medicinsko osoblje

Ovom napomenom Više javno tužiteljstvo očito namjerava suzbiti daljnja pozivanja na prve nalaze predistražnog postupka. Prema njima, došlo je do propusta u zapovjednom lancu, prilikom planiranja i pripreme zadaće, no taj propust, prema predistražnom postupku, nema elemente kazneno pravne, već eventualno disciplinske odgovornosti. Nalazi dviju vojnih komisija, jedne koju je osnovao načelnik Generalštaba general pukovnik Ljubiša Diković i druge koju je formirao zapovjednik RV i PVO general Ranko Živak, odgovornost za nesreću pokušavali su prebaciti na vođu posade, poginulog pilota Omera Mehića. Obje komisije su zaključile da je (1) ljudski faktor osnovni uzrok nesreće, (2) posada doživjela prostornu dezorijentaciju kao posljedicu zamora, emotivne preopterećenosti i kompromitirane funkcije pažnje, (3) tijekom donošenja odluka svi sudionici bili su izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja djeteta, što se posebno odrazilo na izbor konačne destinacije slijetanja helikoptera, (4) odgovornost snosi vođa posade helikoptera HT-48, a dio odgovornosti drugi pilot i tehničar, te (5) odgovornost snosi i zapovjednik 204. Zrakoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta. Dotični zapovjednik Predrag Bandić, kao i zapovjednik Zrakoplovstva Ranko Živak, kažnjeni su zabranom napredovanja u službi i činu od dvije, odnosno godinu dana.

Aleksandar Radić

Aleksandar Radić

Beogradski vojni analitičar Aleksandar Radić prokomentirao je za agenciju Beta da se „pažljivo odabrao datum priopćenja, čekajući da se malo zaboravi i da stignu dva nova helikoptera, što pokazuje da se više razmišljalo o refleksijama na javnost nego o činjenicama“. Radić je dodao kako je iz nalaza vojnih komisija manje-više jasno koji su elementi doveli do nesreće, dok se od tužiteljstva očekivalo da dodirne i politički te medijski aspekt cijele ove afere:

„Taj dio afere bio je van zone odgovornosti vojnih komisija. One su se bavile onim što se događalo u vojnom aparatu, a sada nećemo imati utvrđenu moralnu i političku odgovornost, a upravo je to najslabija točka vlasti“.

Radić žali zbog toga što se nikada neće saznati kako je moguće da se odluke o angažmanu oružanih snaga „donose privatno, na temelju osobnih procjena i želja da se ostvari pozitivan medijski efekt“.

Naime, odmah nakon pada helikoptera javno se u Srbiji počelo govoriti o tome da je, unatoč lošem vremenu i neopremljenosti letjelice za složene vremenske i noćne uvjete, s vrha insistirano da Mi-17 iz sastava Vojske Srbije sleti na aerodrom „Nikola Tesla“ u Surčinu, kako bi se tadašnji ministar zdravstva mogao slikati s bebom kojoj je bila neophodna hitna medicinska pomoć. Odabrani mediji već su tada, zajedno s ministrom, čekali na aerodromu kojeg je pokrivala gusta magla i šibao kišni vjetar. Umjesto slika uspješne vojno-medicinske akcije, na sletištu koje posadi zapravo uopće nije odgovaralo, dobili su slike netom palog helikoptera sa svih 7 poginulih osoba.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.