Kod Čačka pao J-22 Orao Vojske Srbije

Iz Republike Srbije, o današnjoj nesreći vojnog zrakoplova nedaleko Čačka prenosimo:

 

U udesu aviona tipa Orao, koji se danas srušio oko 12.30, između Mrčajevaca i Slatine, nije bilo nastradalih. Kako RTS prenosi komentar Ministarstva Obrane RS: pilot koji je upravljao letjelicom katapultirao se i nije povrijeđen.

Ministarstvo obrane RS još nije priopćilo detalje udesa osim najbitnijeg podatka – da je pilot koji je upravljao letjelicom nepovrijeđen. Tango Six je saznao ime pilota i trenutno provjeravamo vjerodostojnost te informacije.

Za sada nije poznato da li Orao pripada 98. zrakoplovnoj brigadi i njenoj 241. eskadrili, baziranima na aerodromu Lađevci kod Kraljeva. Posljednja nesreća ove jedinice dogodila se 2010. godine, kada je najvjerojatnije uslijed tehničkog problema sa stajnim trapom aviona Orao pilot izveo kontroliran pad letjelice, uz prethodno sigurno napuštanje aviona. Major Slobodan Jocić je tada uz veliku umješnost usmjerio letjelicu ka Gružanskome jezeru što je rezultiralo manjom materijalnom štetom samo avionu.

Posljednji udes aviona Vojske Srbije dogodio se 2009. godine i tom prilikom poginuo je major Goran Savić. Praksa Ministarstva obrane RS prilikom udesa vojnih letjelica je uvijek bila da održi izvanrednu konferenciju za štampu (ovo pravilo nije bilo poštovano kada se srušila Lasta).

14:00 – Ministarstvo obrane RS je upravo izdalo priopćenje o nezgodi:

U okolici sela Mrčajevci, oko 12.30, prilikom probnog leta-tehničke probe zrakoplova, srušio se avion Vojske Srbije tipa J-22 ”Orao”.

Pilot major Ivan Pantić iz 98. zrakoplovne brigade iz Kraljeva, tom prilikom se katapultirao iz aviona. Major Pantić se dobro osjeća i u stabilnom je stanju, a u toku dana će biti prevezen na Vojnomedicinsku akademiju radi kontrolnog pregleda.

Avion je pao na livadu u rejonu sela Mrčajevci ne oštetivši objekte i ljudstvo. Mjesto pada aviona je osigurano u suradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova“.

14:17 – Evidencijski broj Orla je 25155

 

Autor ovog teksta je Petar Vojinović, zrakoplovni novinar i pokretač specijaliziranog portala Tango Six. Tekst je prenesen sa stranice http://tangosix.rs, gdje je danas objavljen pod naslovom “Srušio se Orao Vojske Srbije blizu Čačka, pilot nepovređen”. Izvorni tekst dostupan je na adresi: http://tangosix.rs/2013/15/11/srusio-se-orao-vojske-srbije-blizu-cacka-pilot-nepovreden/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.