Kad Slovenci populariziraju vojsku…

 

Dok s netom prihvaćenim Planom prijma Oružane snage i Ministarstvo obrane tek trebaju pokrenuti neku ozbiljnu kampanju za privlačenje novih ljudi među djelatne vojne osobe, Slovenska vojska objavila je prije 10 dana poziv za popunu kako svog djelatnog tako i pričuvnog sastava. Taj je poziv objavljen 17. veljače na web-stranici Slovenske vojske, a potom i u medijima pod već tradicionalnim sloganom „Postani vojak“. Susjedna država nudi ove godine zaposlenje u vojsci za najviše 400 ljudi, a za profesionalnu vojsku je zanimaju mladi između 18 i 27 godina starosti, sa završenom najmanje trogodišnjom strukovnom školom. Budućim ugovornim vojnicima nudi se 5-godišnji ugovor o službi, te novčana naknada u visini prosječne bruto plaće zaposlenih u Republici Sloveniji. Ukoliko kandidat koji je potpisao ugovor za posao u Slovenskoj vojsci nema tražena 4 mjeseca radnog iskustva, najprije mora odraditi pripravništvo u trajanju od 8 mjeseci, da bi potom bio raspoređen u jedinicu, na formacijsku dužnost „vojnik II“.

Mladi se također pozivaju na dragovoljno služenje vojnoga roka, koje će se u različitim terminima odvijati u vojarnama – prvenstveno u Novom Mestu, Murskoj Soboti i Bohinjskoj Beli. Bude li interes veći od očekivanog, u pomoć će uskočiti i vojni kapaciteti u Mariboru, Slovenskoj Bistrici, Celju i Vipavi. Kod naših zapadnih susjeda dragovoljno služenje vojnoga roka traje 14 tjedana, pri čemu tjedno opterećenje ne smije premašiti 56 nastavnih sati ili najviše 6 dana u tjednu (preko vikenda nije predviđen boravak u vojarni). Za takvo služenje vojnoga roka dobiva se i naknada, koja iznosi 65% minimalne plaće u Republici Slovenijie. No ta se naknada isplaćuje postupno, odnosno povećava se svakog mjeseca – za dolazak na služenje dobiva se 13% naknade, za prvi mjesec služenja – 18%, za drugi mjesec – 27%, za treći mjesec i do kraja služenja – 40%, pa vojni dragovoljac koji uspješno okonča svoje služenje u konačnici od države dobije ukupno 1.405 eura. Jedna od pogodnosti je i to da se 14-tjedno osposobljavanje ubraja u mirovinski staž. Primaju se dragovoljci do 27. godine života. U Sloveniji je u srpnju 2015. usvojen novi Program temeljnog vojno-strukovnog osposobljavanja (TKSU), oblikovanog tako da osigurava stjecanje temeljnih vojnih vještina, navika i vještina potrebnih za preživljavanje na suvremenom bojnom polju, kao i za rad u profesionalnoj vojnoj organizaciji. Program osposobljavanja podijeljen je u 3 faze, pri čemu se prva faza provodi bez naoružanja, a sadrži upoznavanje s osnovama vojnog poziva i postupno poboljšavanje kondicijske spreme. Uvjet za prolazak u sljedeću fazu su pozitivni rezultati na ispitima. Sve osobe koje uspješno okončaju dragovoljni vojni rok imaju prednost pri zapošljavanju u Slovenskoj vojsci, kao i pri uključenju u ugovornu pričuvu.

Trenutno se popunjava i sastav dragovoljne ugovorne pričuve, i to s najviše 600 ljudi. Slovenska vojska traži za to osobe između 18 i 45, odnosno za časnike do 55 godina starosti, također sa završenom najmanje srednjom strukovnom školom. Nove ugovorne pričuvnike čeka 1 mjesec osnovne obuke i 11 mjeseci stanja pripravnosti, za što dobivaju određenu novčanu naknadu. Ona godišnje za vojnike iznosi 2.161 euro, za dočasnike 2,244 eura, a za časnike – 2.368 eura. Ukoliko kandidat za ugovornog pričuvnika nije odslužio vojni rok, bilo obavezni bilo dragovoljni, morat će proći i temeljno vojno osposobljavanje.

Slovenske srednjoškolke u vojnom kampu

Osim toga, Slovenska vojska poziva i učenike te studente da se u pauzama svog školovanja pridruže djelatnoj vojsci u trenutno iznimno popularnim vojnim kampovima, koji razlikuju dvije kategorije zainteresiranih – maloljetne srednjoškolce, te punoljetne učenike i studente. Od 2005. godine Slovenska vojska krajem lipnja za srednjoškolce organizira besplatni 6-dnevni (od ponedjeljka do subote) vojni kamp pod ne baš maštovitim nazivom „MORS i MLADI“. Kamp je organiziran u vojarni „Janka Premrla Vojka“ u Vipavi i okolici, a njegov cilj je približiti vojne vještine mladima i upoznati ih sa životom i radom vojnika. Tijekom kampiranja, pripadnici Slovenska vojske upoznaju srednjoškolce s naoružanjem i vojnom opremom, s borbenim djelovanjem na simulatoru, s pripremnim postupcima za pucanje i za pucanje s malokalibarskom puškom, s maskiranjem, pripremom vatre i hrane, s kretanjem na bojištu, s osnovama orijentacije, te s vojnim pravilima ponašanja te običajima.

Za punoljetne učenike i studente kamp traje 2 tjedna, i organiziran je početkom srpnja u vojarni „Boštjana Kekeca“ u Bohinjskoj Beli i okolici. Sudjelovanje u ovoj vrsti kampa također je besplatno, ali zahtijeva povećanu psihofizičku sposobnost, zbog čega kandidati prethodno prolaze obavezan zdravstveni pregled. U ovakav kamp kandidati se mogu prijaviti po nekoliko puta, o čemu onda ovisi i program koji pohađaju. Oni koji su barem jednom već bili u vojnom kampu prolaze program za tzv. višu razinu osposobljavanja, koja uključuje i prikaz te rad s različitim bojnim sredstvima i sustavima Slovenske vojske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.