General bojnica Ermenc na čelu SV

 

Slovenija se danas upisala u povijest kao jedina NATO članica kojoj je na čelu vojske – žena. Nakon simbolične primopredaje dužnosti, od danas je general bojnica Alenka Ermenc  načelnica Generalštaba Slovenske vojske. Ona je u manje od godinu dana imenovana za zamjenicu načelnika, a potom i za samog načelnika, odnosno načelnicu GŠ SV, te je u roku od tjedan dana napredovala i jednu generalsku zvjezdicu – od brigadnog generala (u Sloveniji „brigadira“) do general bojnice. Za sada prikuplja samo pohvale, no pred njom je vrlo težak zadatak saniranja lošeg stanja u Slovenskoj vojsci.

Sukladno Zakonu o obrani i na prijedlog ministra obrane Karla Erjavca, Vlada Republike Slovenije je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku da se general bojnika Alana Gedera razriješi dužnosti načelnika Generalštaba, te da se za novu načelnicu s današnjim datumom (28. studenog) imenuje general bojnica Alenka Ermenc. Kao razlog za imenovanje, ministar obrane Erjavec naveo je iskustvo Alenke Ermenc u zapovijedanju postrojbama Slovenske vojske, angažman u uspostavi sustava pričuve, te odgovarajuće civilno i vojno obrazovanje. Prethodno se s Erjavčevim prijedlogom složio i predsjednik RS Borut Pahor.

Borut Pahor s bivšim načelnikom GŠ Alanom Gederom i novom načelnicom Alenkom Ermenc (Photo: Daniel Novakovič/STA)

U njegovom priopćenju od 27. studenog navode se dva razloga zbog kojih je Pahor podržao prijedlog za imenovanje generalice Ermenc na čelo Slovenske vojske. Prvi je razlog to što ona ispunjava visoke stručne kriterije, ima bogato iskustvo u vođenju i pokazuje odlučnost u obavljanju svoje dužnosti. „Zbog tih sam je vrlina nedavno promaknuo u čin general bojnice“, objašnjava Pahor u priopćenju odluku od 23. studenog, kada je iz čina brigadirke Alenka Ermenc promaknuta u čin general bojnice. Kao drugi razlog Pahor navodi svoje očekivanje kako je „konačno došlo vrijeme da se ujedine sve političke, vojne i društvene snage da se podigne spremnost slovenskih oružanih snaga za najmanje jednu ocjenu tijekom iduće godine“. Tijekom zadnje 4 godine promijenila su se dva načelnika GŠ SV, dok je od zadnje promjene do danas prošlo manje od godinu dana, podsjeća Pahor i zaključuje kako prečeste izmjene u vrhu Slovenske vojske nisu donijele i željene rezultate. „Zato sam u razgovoru s ministrom Erjavcem izrazio očekivanje da ćemo po imenovanju nove načelnice Generalštaba ujediniti sve snage i tražiti profesionalne i politički zahtjevne odgovore na izazove modernizacije SV, bez dodatnih nepromišljenih promjena na vrhu slovenskih oružanih snaga“, stoji na kraju priopćenja Boruta Pahora kao predsjednika Slovenije i vrhovnog zapovjednika SV.

Tko je Alenka Ermenc?

Alenka Ermenc rođena je 1963. u Ljubljani. Kao pripadnica Teritorijalne obrane sudjelovala je u ratu za osamostaljenje Slovenije, zbog čega je odlikovana Brončanom medaljom generala Maistra s mačevima. Od te 1991. godine zaposlena je u Slovenskoj vojsci, gdje je izvršavala različite zadaće, a od 2001. bila je raspoređena na vodećim formacijskim dužnostima u SV. Na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani Ermenc je diplomirala politologiju, a 2009. uspješno je završila školovanje u Londonu na tamošnjem Royal College of Defence Studies. Na King’s College University u Londonu završila je i postdiplomski studij iz međunarodnih odnosa i stekla titulu magistrice znanosti. Od 2009. do 2011. Ermenc je vodila je Združeni sektor za kadrove u GŠ SV, da bi potom bila promaknuta u čin brigadirke i premještena na dužnost zamjenice direktora stožera u GŠ. Od travnja 2012. do srpnja 2013. bila je direktorica stožera GŠ SV, a od srpnja 2013. do studenog 2014. – pomoćnica načelnika GŠ SV, odnosno načelnica Združenog sektora za operacije u GŠ SV. U ožujku ove godine imenovana je na dužnost zamjenice načelnika GŠ SV, i to nakon što je u veljači 2018. dotadašnji načelnik Andrej Ostrman smijenjen, a na njegovo je mjesto imenovan Alan Geder.

Tijekom svoje vojne karijere Alenka Ermenc sudjelovala je na brojnim vježbama Slovenske vojske, kako u Sloveniji tako i u inozemstvu, kao i u NATO i EU vježbama kriznog upravljanja, te je izvršavala važne vodeće dužnosti, između ostalog i dužnost načelnice za kadrovske poslove i zamjenice načelnika stožera za potporu u NATO zapovjedništvu operacije KFOR. Odlikovana je brojnim slovenskim i NATO odličjima.

BBSk je tek iz drugog pokušaja prošle test spremnosti (Photo: desetnik Luka Mitrović/72. brigada SV)

General bojnica Ermenc je veljači ove godine bila je na čelu tima za ocjenjivanje spremnosti borbene skupine u razini bojne (BBSk) iz sastava 72. brigade po metodi CREVAL. Kako smo pisali na portalu Obris.org, BBSk je neslavno pala na tom testu, uz konačnu ocjenu „combat not ready“, zbog čega je u konačnici smijenjen dotadašnji načelnik GŠ SV Andrej Osterman. Tada je na čelo SV imenovan Ostermanov zamjenik, general Alan Geder, a na mjesto Gederove zamjenice došla je upravo brigadirka Ermenc.

Slovenski mediji tvrde da Alenka Ermenc nije bila prvi izbor ministra obrane Karla Erjavca. No Slovenska vojska se već neko vrijeme suočava s manjkom generala, posebno onih koji bi mogli voditi Generalštab. Dvojica generala kojima je bila ponuđena ta dužnost u posljednji čas su se predomislili, pa je Alenka Ermenc na neki način „treća sreća“. U njenu kompetenciju, autoritet i volju se ne sumnja, no problemi s kojima će se suočiti su veliki – od kaosa u ustroju SV, preko nedovoljnog opremanja i manjka ljudi, pa do kroničnog nedostatka novca.

Primopredaja dužnosti između generala Gedera i general bojnice Ermenc održana je 28. studenog 2018. godine. Nova načelnica GŠ SV Ermenc tom je prilikom istaknula kako je svjesna očekivanja šire javnosti, te da svojim glavnim izazovima smatra baš poboljšanje životnih te radnih uvjeta za pripadnike i pripadnice Slovenske vojske, realizaciju zadanih ciljeva sposobnosti, kao i rad na područjima vojne infrastrukture te vojnih znanja. Svoj je govor Ermenc prigodno završila citatom latinske izreke „Acta, non verba“ (Djelovanje, a ne riječi).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.