Predstavljamo: Ratne mornarice u modernoj svjetskoj povijesti

 

Ratne mornarice u modernoj svjetskoj povijesti izvanredno je zanimljiva i poučna knjiga Lawrencea Sondhausa, inače profesora na University of Indianapolis i plodnog autora s područja vojnopomorske povijesti. Sondhaus je knjigu pažljivo sačinio, obrađujući pojedine ratne mornarice – svaku u određenom razdoblju tijekom dvjestotinjak godina – dajući time prikaz doktrina i općeg razvoja tehnologije, uvijek vezano uz konkretan zorni primjer.

Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja se mogu čitati kao samostalni eseji, slijedeći istu čvrstu strukturu. Svako poglavlje otvara prikaz tekuće tehnologije, zatim slijedi opis popune osobljem, potom doktrina i operacije, te naposljetku zaključak. Posve prirodno, prvo poglavlje obrađuje britansku ratnu mornaricu, i to u razdoblju od 1815. do 1902. godine, pod samorazumljivim naslovom (1) Vladanje valovima. Slijedi (2) Izazivač, tj. opis francuske pomorske sile od 1840.-ih do 1890.-ih, s britkim prikazom (među ostalim) utjecajne tzv. Mlade škole. Poglavlje (3) Oblikovanje južnog gorostasa prikazuje kratkotrajni uspon brazilske flote u previranjima između 1822. do 1830., koja su dovela do uspostave neovisnosti ove južnoameričke zemlje. Tu je težište na ulozi pustolovnog škotskog časnika Thomasa Cochranea, koji je nakon nečasnog otpusta iz britanske Kraljevske mornarice uhodao unosni biznis osnivanjem ratnih mornarica u zemljama koje su se onomad borile za nezavisnost: Čileu, Brazilu i Grčkoj. Poglavlje (4) Očuvanje Unije daje prikaz sjevernjačke mornarice u Američkom građanskom ratu, sa svim teškoćama koje je donijela podjela nacije. Važnost čak i male flote – ukoliko je moderna i umješno vođena – vidljiva je u poglavlju (5) Razumom ili silom, koje se bavi Čileancima između 1879. i 1892., kad ovi vode niz ratova, uključujući jedan građanski. (6) Mjesto pod suncem obrađuje pomorsku silu wilhelminske Njemačke od 1898. do 1918., dok se poglavlje (7) Graditelj Carstva bavi japanskom ratnom mornaricom od 1894. do 1945. godine. Razdoblje Hladnog rata prikazano je u poglavlju (8) Uspon crvene zvijezde, koje obrađuje Sovjetsku flotu između 1956. i 1991. godine, dok je (9) Održavanje Pax Americane posvećeno američkoj ratnoj mornarici nakon 1991. godine.

Sondhausov izbor ratnih mornarica nije slučajan, kao ni vremenska preklapanja: uvijek se radi o pomorskoj sili koja je u danom trenutku imala presudan utjecaj – ne samo na razvoj tehnologije, već i na boljitak ili propast svoje (i drugih) zemalja. Niz pouka koje daju pojedina poglavlja i danas je valjan. Recimo, britansku Kraljevsku mornaricu uhvatila je blažena letargija nakon pobjede u Napoleonskim ratovima, pri čemu je glavni problem bio masivni višak časnika nakon demobilizacije, a s kojima Royal Navy nije imala ideju što početi. U slučaju Francuske uporno se ponavlja priča o slabijoj sili koja tehnološkom i doktrinarnom inventivnošću nastoji nadoknaditi zaostatak u brojnosti, da bi je količinom plovnih jedinica nadlicitirao tkogod drugi (dodali bismo, uključujući i pojavu suvremenih stealth brodova). Čileanski primjer pak govori i o riziku upućivanja mladih neiskusnih časnika na školovanje u najmoćnijim zemljama, samo da bi po povratku kući zatekli žalosno stanje materijala i jadne šanse za napredovanje. Potpuno zanemarivanje zbilje pri planiranju rata sjajno je ilustrirano primjerom japanske ratne mornarice pri pripremama za Drugi svjetski rat. Naime, kad su 1937. godine istekli međunarodni sporazumi o ograničenju pomorskog naoružanja, i Japan i SAD troše na obranu isti iznos: oko milijardu dolara. Jedini problem bio je u odnosu nacionalnog dohotka od 1 prema 17 u korist Sjedinjenih Država! S druge strane, Sondhaus ne štedi svoje sunarodnjake i oštro šiba proračunati karijerizam časnika U.S. Navy u razdoblju nakon Hladnog rata.

Sve u svemu, Ratne mornarice u modernoj svjetskoj povijesti jest pitko napisana i modularno strukturirana knjiga koja daje uvid u razvoj vojnopomorske tehnologije i doktrine tijekom dva stoljeća, s posebnim naglaskom na baratanje personalnim pitanjima. Stoga je toplo preporučamo ne samo proučavateljima vojnopomorske povijesti, već i svima koji žele steći uvid u međuovisnost nacionalnih resursa, doktrine, tehnologije te ljudstva pri stvaranju i provođenju obrambene politike.

 

PODACI O KNJIZI:

NAVIES IN MODERN WORLD HISTORY, autor Lawrence Sondhaus, ilustrirano, 336 stranica s indeksom, izdanje Reaktion Books, UK, London 2004.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.