Predstavljamo: “Umjetnost ratovanja”, Martin van Creveld

 

Martin van Creveld, u Nizozemskoj rođeni vojni povjesničar, živi i radi u Izraelu od 1950. godine. Do sada smo na portalu obris.org već predstavili njegovo bitno djelo “Supplying War”, drugu od 21 dosad objavljene knjige. Osim što van Creveld posljednjih desetljeća aktivno piše, predavao je i na nizu sveučilišta, gdje ponosno ističe svojih dvanaest osmišljenih nastavnih programa. Treba spomenuti i to da se čovjek nedavno obreo u Beogradu – gdje je od 16. do 18. listopada prošle godine prošle godine sudjelovao na konferenciji “Balkan i Bliski istok, da li se oni ogledaju?”, na poziv organizatora (Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Pećke patrijaršije).  

Knjiga “Art of War“, koju smo odlučili ovdje predstaviti, dio je serije “Smithsonian History of Warfare”. Iako nije objavljena kao prva u ediciji, van Creveldova je knjiga jedina u seriji zabavljena općom teorijom i strategijom, dok je preostalih 16 dosad objavljenih svezaka ove serije vremenski i tematski ograničeno i ponešto specijalizirano. Iako je čitava edicija niz prilično šarenih knjiga, bogatih ilustracijama – što bi na prvi pogled moglo dati i krivi dojam neozbiljnosti – John Keegan, ovoga ljeta preminuli britanski vojni povjesničar, kao urednik serije uspio je zadržati razinu. Time govorimo o preglednim djelima, koja u po jednome svesku daju uvid u materiju, poduprt brojnim slikama, te vrlo lijepim 3-D kartama – knjigama koje otvaraju teme, i nakon davanja osnove, navode i kratak popis literature pogodne za daljnje studiranje pojedinih tema, onako, više u detalj.

U tradiciju ovog pristupa stvarima uklapa se i “The Art of War” Martina van Crevelda. Na početku je dana kratka opća kronologija godina i događaja koje autor smatra vrijednima isticanja, da bi se onda kroz Uvod i 8 tematskih poglavlja preletjelo povijest ratovanja do današnjih dana. Knjiga završava sa sedam stranica abecednog popisa bitnijih vojno-teorijskih mislilaca, još 6 stranica uputa na djela za koja van Creveld smatra da produbljuju tematiku pojedinih dijelova knjige, te devet stranica indeksa pojmova i imena.

Nakon kratkoga uvoda, autor je krenuo s (1) poglavljem o kineskoj vojnoj misli, da bi onda nastavio (2) pregledom od Antike do Srednjega vijeka, (3) odjeljkom od 1500. do 1763. godine, (4) razmatranjem perioda od Guiberta do Clausewitza, (5) devetnaestim stoljećem, (6) odjeljkom o pomorskome ratovanju, (7) razdobljem između dva Svjetska rata, te (8) dobom od 1945. do danas. Dok kronologija s početka knjige završava s 1991. godinom i tadašnjim Zaljevskim ratom, sama knjiga ide do 1999. godine i tadašnjeg djelovanja NATO saveza protiv Savezne Republike Jugoslavije. To i ne čudi, budući je riječ o knjizi po prvi put objavljenoj 2000. godine (u raskošnom tvrdome uvezu), čije mi promatramo džepno izdanje mekanih korica iz 2005. godine.

Iako bi se izostanak pokrivanja modernoga doba, “Rata protiv terorizma”, naglaska na cyber-djelovanja ili robotizaciju kao trend moglo pripisati u nedostatke ove knjige, mislimo da to i nije kritična točka za prigovore. Naime, kako se “Umjetnost ratovanja” ne bavi čistom vojnom poviješću, već razvojem vojne misli – dakle, teorijske podloge vojništva – to je područje gdje su sve ove novosti još daleko odmaknute od jednoznačnoga kristaliziranja trajnijih referentnih autoriteta. Posebno to stoji, ima li se u vidu da i dosta starijih teorijskih mislilaca itekako ima primjenjivost u današnje doba, bez obzira na promjene u konkretnim sredstvima i tehnološkim sustavima kojima se njihove ideje na terenu provode u djelo.

Dok nije sporno da se o povijesti i razvoju vojne misli može naći boljih, opsežnijih i detaljnijih djela – bitno je teže postići da ti dosezi budu kompaktni, pregledni i tako dobro ilustrirani kao ova mala knjiga Martina van Crevelda. Ta je sintetičnost ujedno i njena najbolja strana, budući da ona daje uvid u generalne teme i smjerove materije koju pokriva – i time je sjajan uvod u vojništvo, temu za čije dublje studiranje ionako nije problem potrošiti godine i godine, uz uporabu čitavih knjižnica specijaliziranoga materijala.

 

Podaci o knjizi:

“THE ART OF WAR, War and Military Thought”, autor Martin van Creveld, 240 stranica džepnog formata, bogato ilustrirano i s indeksom, izdanje Smithsonian Books & Cassell, UK, London 2005.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.