Predstavljamo: Kraljevski mornari, potpalublje Kraljevske Mornarice 875.-1850.

 

Knjiga Kraljevski mornari, potpalublje Kraljevske Mornarice 875.-1850. na sveobuhvatan način obrađuje povijest običnih mornara na engleskim ratnim brodovima od Srednjeg vijeka do razdoblja kraljice Viktorije. Njezin autor Brian Lavery inače se posvetio povijesti britanske ratne mornarice, obrađujući teme od najširih, poput svekolike Royal Navy u djelu Churchillova mornarica: brodovlje, ljudi i ustroj 1939.-1945., pa do monografskog prikazivanja desantnih plovila za osoblje iz II. svjetskog rata u knjižici Desantno-jurišni čamci, konstrukcija, gradnja i operacije. Jednom riječju, radi se o renomiranom autoru koji ne preže ni od opskurnijih aspekata vojnopomorske povijesti.

Lavery se u ovoj knjizi usredotočio na britanske mornare na ratnim brodovima u doba jedrenjačke plovidbe, ljudima popularno zvanima tars na engleskom (riječ je inače nejasnog podrijetla: možda dolazi od riječi tar, katran, a možda od tarpaulin, cerada; ponekad Jack Tar, Jack-tar ili Jacktar). Knjiga je podijeljena u sedam dijelova, a svaki dio u brojna poglavlja: (1) Rani pomorac, prije 1642., (2) Građanski rat i Nizozemski ratovi, 1642. do 1689., (3) Europski rat, 1689 do 1739, (4) Imperijalni rat, 1739. do 1783., (5) Kriza, 1783. do 1803., (6) Velika flota u dugom ratu, 1803. do 1815., (7) Dugi mir, 1815. do 1850. Slijedi zaključak i prilozi koji uključuju naputak za istraživače koji traže pojedine osobe, te prijeko potrebni rječnik pojmova.

Knjiga obrađuje brojne aspekte života mornara: od novačenja, plaće koja nije uvijek uredno isplaćivana, ishrane i odijevanja koji uopće nisu bili lošiji nego na kopnu, života u potpalublju, izgleda za napredovanje koji su iterativno bili sve manji prema Viktorijanskom razdoblju, pa sve do doživljaja pomorske bitke.

Stožerni motiv koji se provlači kroz sve dijelove knjige – osim prvog i posljednjeg – jest prisilno novačenje, tzv. press gang. Ova sintagma je izvorno označavala odred koji je provodio prisilno novačenje, a zatim i svekoliki taj institut. Naime, srednjevjekovni mornar bio je neke vrsti slobodni ugovarač, dok je masivna demobilizacija nakon Napoleonskih ratova konačno uklonila potrebu za ovim institutom, budući je bilo sasvim dovoljno dobrovoljaca, odnosno pojavio se masivni višak posada (o čemu, barem glede časnika, govori i knjiga Ratne mornarice u modernoj svjetskoj povijesti, koju smo već prikazali). Provođenju te dosegu ovog instituta (čija zakonitost tijekom vremena nipošto nije bila neupitna!) – kao i njegovim posljedicama, poimence brutalnoj stezi i redovitim dezertiranjima, posvećeno je zapravo najviše prostora.

Surove stegovne mjere također se provlače kroz knjigu, kao i periodičke pobune. No, onu najeksploatiraniju – pobunu na brodu HMS Bounty – Lavery odbacuje kao prijepor među časnicima, a ne zbiljski revolt, iako naglašava da je ovaj događaj rezultirao jedinim slučajem da su obični mornari osnovali kraljevsku koloniju, poimence Otok Pitcairn. No ipak, učestalo tjelesno kažnjavanje na brodovima Kraljevske mornarice jest bilo uzrokom prilično masovnih dezertiranja, posebice na američko brodovlje, jer Američani nisu bičevali.

Zaključno, možemo konstatirati kako se radi o vrijednome djelu, premda sačinjenom na prilično anegdotalan način. Naime, autor puno citira suvremeničke izvore, uključujući zapise samih mornara, kao i onodobne službene dokumente. Možda je šteta što je svekolikom periodu do 1642. godine posvećen samo jedan dio knjige, i to vrlo kratak, no Lavery je očito morao negdje postaviti težište, pa je to prirodno stavio u period klasične engleske, odnosno britanske pomorske supremacije. Knjigu svakako preporučamo zaljubljenicima u povijest jedrenjačkog pomorstva, ali i ostalima koje zanima pomorska vojna povijest.

 

Podaci o knjizi:

ROYAL TARS, The Lower Deck oft he ROYAL NAVY, 875-1850, Brian Lavery, ilustrirano, 383 stranica s prilozima i indeksom, izdanje Conway, Anova Books company Limited, UK, London 2010.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.