Predstavljamo: Carstvo oblaka

  

Carstvo oblaka, sa sugestivnim podnaslovom “Kad su britanski avioni vladali svijetom”, čine stranice i stranice naricanja nad slavnom prošlošću, s obilnim autorovim reminiscencijama na dječačku fascinaciju mlaznim avionima nad engleskim nebom nakon II. svjetskog rata, ali malo što drugoga. 

Naime, knjiga obrađuje razvoj britanske zrakoplovne industrije u razdoblju od konca četrdesetih do ranih šezdesetih godina 20. stojeća, kad su britanske letjelice uistinu bile pri vrhu tehnologija mlaznih i turbopropelernih aviona. Tvrtke poznate iz II. svjetskog rata: de Havilland, Bristol, Hawker, Gloster i druge, užurbano su razvijale novu generaciju aviona, pomičući granice tehnologija i letnih značajki aviona. U fokusu knjige nalaze se probni piloti, što je za svoje doba bilo prilično glamurozno zanimanje, s puno anegdota iz predmetnog razdoblja.

No na žalost, ukoliko čitatelj očekuje detaljnu studiju razvoja industrije i operativne uporabe aviona iz tog razdoblja, ostat će uglavnom prikraćen jer knjiga (unatoč respektabilnom opsegu) nudi jako malo konkretnih podataka glede tih aspekata razvoja avijacije. Sačinjena je većim dijelom od osobnih prisjećanja na zračne mitinge i zgoda prepričanih iz drugih izvora, dok su čak i tehnički podaci krajnje oskudni.

Ono što daje kakvu-takvu vrijednost ovome djelu jest atmosfera kasnih četrdesetih i ranih pedesetih, kad je britanska zrakoplovna industrija živjela od državnih potpora, razvijajući avione prilično ležernim tempom, eda bi početkom šezdesetih nepopravljivo zaostala za francuskom i američkom. Fascinantni su opisi dugih objeda kojima su se odavali pripadnici menadžmenta, nebrige za sigurnost osoblja, slabih radnih uvjeta i plaća probnih pilota, primitivnih hala u kojima su se sastavljali prototipovi, zamršenog održavanja ćudljivih letećih strojeva…

Posve prirodno, bitni dio knjige posvećen je britanskoj Bijeloj knjizi o obrani iz 1957. godine, a kojom je tadašnji ministar obrane Duncan Sandys (izgovara se “Sends”) naložio temeljiti preustroj zrakoplovne industrije. I jednako prirodno, knjiga ne nudi ništa osim naricanja nad štetom koja je zrakoplovnoj industriji tada pričinjena, a bez stavljanja ove Bijele knjige u širi kontekst tadašnje britanske obrambene politike. Jednom riječju, u tom dijelu knjiga ne nudi ništa što nije viđeno već bezbroj puta. Također prirodno, knjigu zaključuje ogorčena skica položaja britanske zrakoplovne industrije u integriranom europskom kompleksu gradnje letjelica, kao “najboljeg proizvođača lijevih (ili desnih, op. a.) krila aviona“.

Zaključno, iako se radi o pitko napisanom djelcu, Carstvo oblaka može se preporučiti samo najtvrdokornijim entuzijastima britanske avijacije nakon Drugog svjetskog rata, željnih anegdota o tadašnjem državnom voluntarizmu, odnosno ležernosti menadžmenta kompanija, a čemu je suprotstavljen entuzijazam pilota. Svi ostali proučavatelji mogu ovu knjigu izostaviti iz svoje lektire, a da time neće ni malo štetovati.

 

Podaci o knjizi:

EMPIRE OF THE CLOUDS, When Britain’s Aircraft Ruled the World, autor James Hamilton-Paterson, 376 stranica s indeksom, ilustrirano, izdanje Faber and Faber Ltd., UK, London 2011.

Gost autor:

Boris Švel, pravnik, dugogodišnji stručni autor u časopisu Hrvatski vojnik

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.