Završava 2BS forum u Budvi

 

Trodnevni 2BS („To be secure“) forum u Budvi danas se privodi svome kraju. Međunarodna konferencija o globalnoj i transatlantskoj sigurnosti, ove godine 6. po redu, počela je u četvrtak, 05. svibnja, a završava danas, panelom o borbi protiv ISIS-a, na kojem sudjeluju umirovljeni američki general John Allen i zamjenik ministra u Ministarstvu nacionalne obrane Turske, Suay Alpay. Glavna tema ovogodišnjeg 2BS foruma u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore je „Globalna sigurnost – izazovi i odgovori“, a osim ISIS-a, međunarodni gosti diskutirali su o budućnosti NATO-a, odnosu Rusije i Zapada, izborima u SAD-a i njihovom utjecaju na američku vanjsku politiku, te u posljednje vrijeme neizostavnoj temi – izbjegličkoj krizi.

Četvrtak, prvi dan 2BS foruma, prošao je u znaku ulaska zemlje-domaćina skupa, Crne Gore, u NATO. Veleposlanica SAD-a u Crnoj Gori Margaret Ann Uyehara najavila je kako će za 15-ak dana Crna Gora u Bruxellesu potpisati protokol o prijemu u NATO, nakon čega će steći pravo da ravnopravno sudjeluje na sastancima i na predstojećem summitu NATO-a. Premijer CG Milo Đukanović u svom je pozdravnom govoru iznio uvjerenje kako će članstvo njegove države u Savezu doprinijeti europskoj stabilnosti, te kako će se Crna Gora pobrinuti da vrata NATO-a ostanu otvorena za zemlje u regiji. Na forumu sudjeluje i zamjenik glavnog tajnika NATO-a  Alexander Vershbow, koji je drugog dana skupa bio uvodničar za temu o NATO-savezu između dva summita – od Walesa do Varšave.

Iako programski ponešto slabiji skup od dosadašnjih, ovogodišnji 2BS forum neizostavan je za regionalne lidere. Iako su gosti iz Srbije ovoga puta izostali, ponajviše zbog netom održanih izbora, uz domaćine – premijera Đukanovića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, te ministre obrane i vanjskih poslova Milice Pejanović-Đurišić i Igora Lukšića, tu su još i slovenski predsjednik Borut Pahor, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar obrane Makedonije Zoran Jolevski, te hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona je u Budvu došla već prvoga dana Foruma, u četvrtak, 05. svibnja, izbjegavši time političku buru koja se događa u Hrvatskoj oko razrješenja donedavnog i imenovanja novog ravnatelja SOA-e. Grabar Kitarović na 2BS forumu je prava „zvijezda“, a jutros je zajedno s kolegama Pahorom i Vujanovićem sudjelovala na tzv. predsjedničkoj raspravi pod nazivom „Zajednička sigurnost – zajednička odgovornost“.

Jedan od glavnih gostiju je i međunarodno priznati novinar Tim Judah, inače dobar poznavatelj prilika na Balkanu, koji ovoga puta u Budvi govori o Ukrajini, iz koje se nedavno vratio. Na 2BS forumu sudjeluje i analitičar portala Obris.org Igor Tabak. Iako je bio najavljen u službenom programu, u zadnji tren je od dolaska na 2BS forum odustao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Razlog – politička kriza u Turskoj.

Spomenimo još i jedan mali kuriozitet – na drugom po redu 2BS forumu, održanom 2012. godine, kao hrvatski predstavnik sudjelovao je tadašnji pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić. Četiri godine kasnije, na 2BS forumu ispred Hrvatske sudjeluje Kolinda Grabar Kitarović, koja se u domovini našla usred skandala nakon višemjesečnih pokušaja smjene Dragana Lozančića sa čela SOA-e, i netom nakon što ga je optužila za nezakonito postupanje, zbog čega opozicija traži da Sabor osnuje istražno povjerenstvo.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.