Započeo NATO air policing nad Crnom Gorom

 

Simboličnom vježbom presretanja „neprijateljskog“ aviona danas je i službeno započela NATO-misija nadzora zračnog prostora nad Crnom Gorom. Ubuduće će zračni prostor ove nama susjedne države nadzirati i štititi borbeni zrakoplovi Eurofighter EF-2000 i F-16 iz sastava Zračnih snaga Italije i Grčke. Na svečanosti održanoj na vojnom aerodromu Golubovci kod Podgorice borbeni avioni ove dvije NATO-zemlje prikazali su pokaznu vježbu prizemljenja „uljeza“ kojeg je predstavljao Learjet-45, službeni zrakoplov Vlade Crne Gore. U njemu su se nalazili ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković i predstavnici NATO-saveza, a nakon uspješnog „prizemljenja“ iznad Golubovca je simbolično izvršen i prelet savezničkih lovaca koje će Crnogorci ubuduće nešto češće viđati na svome nebu. Specijalizirani zrakoplovni portal Tango Six navodi da su u presretanju sudjelovali višenamjenski borbeni avioni Eurofighter EF-2000 iz sastava 36. pukovnije Ratnog zrakoplovstva Italije iz baze Gioia del Colle, kao i „F-16C Block 52+ Advanced“ iz 116. borbene pukovnije Ratnog zrakoplovstva Grčke, smještene u zrakoplovnoj bazi Araxos (na zapadnoj obali Grčke, oko 200 km od granice s Albanijom i oko 450 km od granica Crne Gore).

„Jedan za sve i svi za jednoga. Crna Gora, kao i 28 saveznica prije nje, od danas će shvatiti što to znači jedinstvo zajedničkih vrijednosti, posvećenost zajedničkoj sigurnosti i koncept kolektivne obrane”,

Grčki F-16 od sada i u našem susjedstvu

rekao je brigadni general Roberto di Marco, zamjenik zapovjednika NATO-vog Rasporedivog zrakoplovnog centra za zapovijedanje i nadzor (Deployable Air Command and Control Centre – DACCC). On je u ime NATO-a službeno označio početak misije Air Policinga u Crnoj Gori. Ujedno, general di Marco naglasio je da je riječ o mirnodopskoj misiji, očiglednom primjeru načela kolektivne sigurnosti kao samog temelja Sjevernoatlantskog sporazuma. Zrakoplovnim aktivnostima u okviru QRA (Quick Reaction Alert) procedura NATO saveza nad Crnom Gorom rukovodit će se iz Španjolske, iz Kombiniranog centra za zračne operacije smještenog u bazi Torrejón nedaleko Madrida (Combined Air Operations Centre Torrejón – CAOC TJ).

Početak ove aktivnosti nadzora zračnog prostora poklopilo se s prvom godišnjicom članstva Crne Gore u NATO savezu, pa je crnogorska Vlada brže-bolje priopćila da „misija zaštite zračnog prostora predstavlja jedan od najznačajnijih oblika izravne koristi članstva Crne Gore u NATO-u“:

„Imajući u vidu ograničene vlastite kapacitete, Crna Gora dobiva od saveznika podršku u području zaštite zračnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne financijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički proračun NATO-a“,

stoji u priopćenju Vlade Crne Gore.

Ministar obrane CG u “neprijateljskom” avionu

Ono što smo danas vidjeli samo je mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz NATO. Ovo je pokazatelj ispravnosti politika i odluka koje smo donijeli u prethodnom periodu. Danas se osjećamo sigurniji, jer su naše granice, nebo i more zaštićeni i od nenamjernih i od namjernih zloupotreba”, kazao je ministar obrane Predrag Bošković. O ovoj novoj dimenziji NATO-prisutnosti u Crnoj Gori jučer je govorio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, na zajedničkoj press-konferenciji s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem povodom prve godišnjice članstva u Savezu. „Baš kao što se Crna Gora opredijelila za NATO, tako se i NATO opredjeljuje stati uz Crnu Goru. NATO je obrambeni savez. Mi štitimo sve saveznice od bilo koje prijetnje. Tako će sutra NATO započeti s Air Policing patrolama nad Crnom Gorom, borbenim zrakoplovima iz Italije i Grčke. Ova mirnodopska misija osigurat će sigurnost vašeg neba, bilo od civilnih ili vojnih zrakoplova u nevolji, ili od kakve druge prijetnje. NATO pruža ovu potporu Saveznicima bez vlastitih zračnih snaga kao snažan znak NATO solidarnosti“, rekao je Stoltenberg.

Bez reakcija na hrvatsku ponudu

Prilikom nedavnog predstavljanja procesa donošenja odluke o nabavi aviona F-16 Barak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ministar obrane RH Damir Krstičević izjavio je da bi s tim svojim zrakoplovima Hrvatska željela sudjelovati u misijama Air Policinga, posebno uzme li se u obzir da zemlje u regiji, poput Crne Gore ili Albanije, nemaju vlastito zrakoplovstvo i koriste ovu NATO-uslugu. Albansko nebo, baš kao i crnogorsko, također čuvaju borbeni zrakoplovi Italije i Grčke, a albanska ministrica obrane nedavno je izjavila kako Albanija ne namjerava ulaziti u nabavu borbenih zrakoplova, te da ostaje orijentirana samo na helikoptere. Službenih reakcija na ovu Krstičevićevu izjavu nije bilo, ni iz Crne Gore ili Albanije, kao niti iz Bruxellesa.


*Photo: Ministarstvo obrane Crne Gore/S.Matić

**Video: Vlada Crne Gore

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.