U Budvi o NATO, sigurnosti i NATO doprinosu regije

Od 04. do 06. lipnja se u Budvi (Crna Gora) održava drugi po redu sigurnosni forum pod nazivom „To be secure“. Cilj mu je, dva tjedna nakon NATO-summita, raspraviti neka ključna pitanja predstavljena na skupu u Chicagu, kao i utjecaj globalne ekonomske krize na međunarodnu sigurnost i suradnju na tom području. Poseban naglasak Forum stavlja na doprinos zemalja regije, pa je i radno ime ovogodišnjeg 2BS-Foruma – „Security Challenges – Chicago Summit: What can the Western Balkans Offer?“. Slovenski ministar Aleš Hojs spojio je u svom govoru obje teme – izlagao je o tzv. pametnoj obrani (Smart defence), slovenskim iskustvima na tom polju, kao i o mogućim oblicima regionalne te međunarodne suradnje koja bi trebala doprinijeti jačanju sigurnosti u situacijama sve većeg rezanja obrambenih sredstava.

Večernja diskusija 4. lipnja o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije - moderirao Petar Turčinović, veleposlanika RH u Crnoj Gori

Organizator Foruma je Atlantsko vijeće Crne Gore, uz pokroviteljstvo Vlade CG, a sudionici – predstavnici obrambenog i sigurnosnog sektora iz regije (među kojima su ministri obrane, šefovi vojske i direktori policije), NATO-a, nezavisni stručnjaci i predstavnici think-tankova koji se bave obrambenim pitanjima. Hrvatska na Forumu ima 4 (za ovaj skup relativno nisko rangirana i pretežito državna) predstavnika – predsjednika hrvatskog Atlantskog vijeća dr. Radovana Vukadinovića, pomoćnika ministra obrane dr. Dragana Lozančića, šefa Savjeta za vanjske poslove i međunarodne odnose Predsjednika RH dr. Budimira Lončara i veleposlanika RH u Crnoj Gori dr. Petra Turčinovića.

Inače, na NATO-summitu u Chicagu konkretiziran je već ranije postignut dogovor o suradnji između SAD-a i Crne Gore, kako bi ta bivša jugoslavenska republika unaprijedila pripreme za svoje članstvo u NATO-u. Prema tom dogovoru, američko Ministarstvo obrane ove će jeseni u Podgoricu poslati specijalnog savjetnika, koji će pomagati u reformi obrambenog sustava. Stručnjak američkog Ministarstva obrane bit će zadužen prvenstveno za područje logistike, budući je procijenjeno da Crna Gora pomoć najviše treba baš u tom dijelu obrambenoga sustava. Iako se ranije spekuliralo da će temeljem „Programa savjetovanja Ministarstva obrane“ („Ministry of Defence Advisors Program“ – MoDA), koji je svojedobno pokrenula Vlada SAD-a, u Crnu Goru doći stručnjaci za obučavanje i osposobljavanje kadrova za buduću vojno-obavještajnu službu Ministarstva obrane CG, to se trenutno ipak neće dogoditi.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.