USS Truman polagano ide u otpis?

 

Nove vijesti iz Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država govore o namjeri umirovljenja nuklearnog nosača zrakoplova USS Harry S. Truman (CVN-75) tijekom nadolazećeg desetljeća. Nosač Truman je u službu ušao 1998. godine i građen je da bi u operativnoj uporabi bio oko 50 godina, no kao i svi ostali nuklearni nosači aviona, i on zahtijeva redovito održavanje, povremene nadogradnje i generalni remont na sredini svog životnog vijeka, kada njegovi reaktori ostaju bez svog uranijskoga goriva. Za ovaj se brod planiralo da takav veliki remont (Refueling & Complex Overhaul – RCOH) obavi 2024. godine. No, Ratna mornarica SAD to sada planira preskočiti, ne bi li uštedjela novce. Tako će njegovi brodski reaktori biti pušteni da se ugase, što znači da bi brod mogao ostati u službi do sredine ili najkasnije do kraja 2020-tih.

Odluka o izostanku provođenja RCOH postupka na USS Truman predstavlja dio odluke da se do kraja financira dva nova nosača zrakoplova,” kazao je bivši zamjenik ministra obrane SAD Robert Work. “Time bi mi završili s manjom, ali novijom flotom… Ministar obrane Robert Gates donio je odluku da krenemo prema razmaku od po pet godina među pojedinim nosačima, što će u konačnici dovesti do flote od 10 nosača zrakoplova do 2040. godine. Dakle, mi smo i dalje na tom putu“. “Ukupno 10 nosača i devet Zrakoplovnih skupina nosača zrakoplova (Carrier Air Wing) mi zvuči prilično odgovarajuće” rekao je Work, koji se u Pentagonu zalagao za prihvaćanje novih strategija i tehnologija kao odgovora na nove prijetnje visoke tehnološke razine, “budući da i dalje postoje brojne tehnološke nepoznanice po pitanju osjetljivosti nosača zrakoplova“.

Gradnja USS John F. Kennedy (CVN 79) u brodogradilištu Newport News (Photo: John Whalen/HII)

Gubitak oko 6,5 milijardi USD vrijednog posla bio bi veliki udarac za brodogradilište Newport News, jedini pogon na svijetu sposoban sagraditi nuklearni nosač zrakoplova. No, za njih bi još i bolnije bilo otkazivanje gradnje kojeg od novih nosača klase Ford, čiju se vrijednost procjenjuje na oko 12 milijardi USD. “Ne želim spekulirati o sadržaju predsjednikovog proračunskog prijedloga za ove namjene“, izjavio je Beci Benton, glasnogovornik poduzeća Huntington-Ingalls Industries, koje je vlasnik brodogradilišta Newport News. “Mogu vam reći da remont na sredini životnog vijeka i pripadajuća obnova goriva na nosaču aviona klase Nimitz donosi rekapitaliziran brod sposoban za podršku aktualnim i budućim borbenim doktrinama, sposoban za djelovanja u ulozi centralnog elementa flote Ratne mornarice SAD i našeg obrambenog sustava tijekom nadolazećih 25 godina“.

Ne bi trebalo smanjivati broj nosača samo radi uštede novaca: to bi trebao biti dio jedne šire strategije rebalansiranja snaga, a sada i zvuči da to baš je tako,” kaže Todd Harrison, stručnjak iz think-tanka CSIS. “Nosači aviona su sve manje korisni protiv neprijatelja koji posjeduju protubrodske projektile čiji je domet veći od operativnog dometa borbenih zrakoplova na samome nosaču” – baš kao što su to Rusija i Kina. Dok je Ratna mornarica tvrdila kako su nosači po prirodi fleksibilni resurs, mobilne zračne baze s podosta prostora za dodavanje nove opreme ili novih zrakoplova kojima bi se suprotstavilo budućim prijetnjama. No kako pokazuju aktualni proračunski planovi, nosači će se za svoje ofenzivne sposobnosti i dalje oslanjati na borbene zrakoplove relativno ograničenog operativnog dometa, kao što su to F/A-18E Super Hornet i stealth-letjelica F-35C Lightning II. To traži približavanje dobrano u domet na kopnu baziranih kineskih protubrodskih raketa, ne bi li borbeni avioni mogli doseći svoje mete. (Borbeni zrakoplovi mogu dopunjavati gorivo u zraku, no i njihovi spori te masivni tankeri su iznimno ranjivi pa ne mogu dolaziti ništa bliže protivničkom zračnom prostoru od samih nosača zrakoplova).

Kao što su mediji javljali u siječnju, kontraadmiral Lou Yuan, zamjenik načelnika kineske Akademije vojnih zananosti, istaknuo je publici u Shenzhenu da bi aktualni sporovi oko vlasništva nad prostorima Istočnog i Južnog kineskog mora mogli biti riješeni potapanjem dva američka nosača zrakoplova. Ovaj visoki i vrlo agresivni vojni govornik zapravo je objavio kako i trenutni trgovački sporovi “definitivno nisu obične napetosti oko ekonomije i trgovine“, nego se tu zapravo radi o “strateškome pitanju prve vrste“. Njegov govor, održan 20. prosinca prošle godine pred “2018 Military Industry List” summitu, ustvrdio je da su kineski novi i vrlo sposobni balistički te krstareći protubrodski projektili i više nego u stanju pogoditi američke nosače aviona, bez obzira na to što su oni u centru svojevrsnih “mjehura” pratećih obrambenih plovila.

Ono čega se Sjedinjene Države pribojavaju su žrtve“, ustvrdio je admiral Lou. Yuan je kazao i da bi gubitak jednog od super-nosača koštao Sjedinjene Države živote oko 5.000 ljudi. Potapanje dva takva broda udvostručilo bi te brojke.

 

*Autor ovog članka je Dario Leone, koji je svoj tekst objavio 28. veljače 2019. godine na specijaliziranom portalu The Aviation Geek Club (https://theaviationgeekclub.com/), pod naslovom “USN to retire USS Harry S. Truman, Cutting Aircraft Carrier Fleet from 11 today to 10”. Original je dostupan na adresi: https://theaviationgeekclub.com/usn-to-retire-uss-harry-s-truman-cutting-aircraft-carrier-fleet-from-11-today-to-10/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.