NATO i nadolazeće nove tehnologije

 

NATO i njegove zemlje članice formalno su se usuglasile da bi Savez trebao usmjeravati i koordinirati investicije u nadolazeće te remetilačke tehnologije (Emerging and Disruptive Technology – EDT), s planovima za objavu Strategije o umjetnim inteligencijama i podatkovnim tehnologijama do ljeta 2021. godine. Posljednjih godina Savez je javno izrazio potrebu za fokusiranjem na tzv. EDT, te je prepoznao i sedam tehnoloških i znanstvenih područja od neposrednog interesa. Predstavnici industrije i 30 NATO članica je poduprlo strategiju koja pokazuje načine na koje Savez može i podupirati razvoj tih tehnologija – kroz jače odnose s centrima inovacija i specifične mehanizme financiranja – te štititi investicije u EDT od stranih utjecaja i izvoznih poteškoća.

NATO će naknadno vjerojatno razviti pojedinačne strategije za svako od tih 7 znanstvenih i tehnoloških polja – (1) umjetne inteligencije, (2) podaci i računarstvo, (3) autonomija, (4) kvantne tehnologije, (5) biotehnologije, (6) hipersonične tehnologije i (7) svemirske tehnologije. No za bližu budućnost prioritet je stavljen na umjetne inteligencije i podatkovne tehnologije, rekao je David van Weel, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a, zadužen za nadolazeće sigurnosne izazove. Savez očekuje objaviti svoju strategiju o umjetnim inteligencijama do ovoga ljeta, rekao je van Weel u ekskluzivnom intervjuu za Defence News 4. ožujka ove godine. Ovaj napor slijedi potporu koju je američki Kongres dao stvaranju nacionalne AI strategije u siječnju ove godine, u sklopu američkog godišnjeg Zakona o financiranju obrane. Bilo bi dobro da NATO ima svoju vlastitu strategiju za područja AI i podatkovnih tehnologija, rekao je van Weel. On očekuje da će te strategije u sebi uključiti i NATO planove za postizanje interoperabilnosti, te za davanje tehnoloških standarda širom svih EDT područja, i postaviti smjernice kako za odgovorno korištenje AI-opremljenih platformi, tako i za mehanizme kontrole izvoza. „To praktično omogućuje organizaciji da onda bude sposobna i inkorporirati AI u vojne zahtjeve samog NATO saveza, ali i za naše saveznike“, objasnio je van Weel. „Podatkovne tehnologije i AI su prve EDT kojima ćemo se intenzivno pozabaviti i o kojima ćemo objaviti stavove ove godine“.

Strategija implementacije EDT poduprta je na godišnjem sastanku ministara obrane NATO saveza u veljači i slijedila je postavljanje EDT na mapu razvojnih pravaca Saveza na summitu u Londonu 2019. godine. Ministri obrana NATO članica, zajedno sa svojim kolegama iz Švedske, Finske i EU, održali su taj ministarski sastanak 2021. virtualnim putem. Glavni cilj te strategije bio je stvaranje uvjeta za interoperabilnost širom Saveza, baveći se „čitavim jednim novim poljem“ tehnologija na horizontu. „Jedan od velikih izazova pri ulasku u ovu novu fazu takvih remetilačkih tehnologija je i kako održati sve zemlje saveznice u suglasju po pitanju međusobne komunikacije, korištenja istih tehnologija i održanja interoperabilnosti“, kazao je van Weel. „Dakle, to predstavlja veliki dio (strategije) i veliku ulogu koju treba odigrati NATO“. Zasad, ta strategija je interni NATO dokument, ali van Weel je najavio i da ona prolazi kroz formatiranje koje će omogućiti objavu „javnosti pristupačne verzije“ čim to bude moguće.

Analitičari su i ranije prozivali NATO da uspostavi okvir za EDT koji bi pomogao zemljama članicama da ujedinjeno ulažu u projekte vezane uz kritične tehnologije, tvrdeći da bi takav potez mogao pomoći i pri nadilaženju razlika u nacionalnim propisima o zaštiti podataka, te razriješiti niz sporova o regulativi te podjeli radnoga tereta među nacijama. Sad NATO mora iznaći financiranje za te EDT napore, a mora raditi blisko i s netradicionalnim industrijskim partnerima, objasnila je Lauren Speranza, direktorica za Transatlantske obrambene i sigurnosne programe pri Centru za analizu europskih politika u Washingtonu. To će biti važno ako NATO misli smanjiti svoje tradicionalno iznimno duga i otegnuta trajanja nabavnih procesa, izjavila je Speranza za Defence News. Cilj bi trebao biti „pokušati pronaći puteve za brže postupke brzog razvoja i uvođenja u službu sposobnosti zasnovanih na nadolazećim i remetilačkim tehnologijama, a onda i pokušaj otvaranja vrata nekima od tih malih start-up kompanija u kojima se zapravo rađaju te radikalne inovacije“.

Ove godine je 1. ožujka savjetodavna skupina o EDT pri NATO savezu objavila svoje prvo godišnje izviješće sa savjetima po svim tim pitanjima. Grupa vanjskih stručnjaka iz akademskih krugova i privatnih sektora bila je okupljena u srpnju 2020. da razvije preporuke za Savez na polju EDT. Jedna preporuka je i stvaranje interne agencije inspirirane američkom vojnom Agencijom za napredne istraživačke projekte u obrani (Defence advanced research projects agency – DARPA). Ona bi bila sastavljena od postojećih sposobnosti i centara izvrsnosti koje ta savjetodavna skupina nazvala „NATO agencijom za napredne tehnološke projekte“ (NATO advanced technology project agency). Ova predložena javna institucija za istraživanje i razvoj ne bi samo investirala u prelomne nove tehnološke projekte, nego bi i surađivala s poduzećima i inovacijskim centrima iz NATO kruga radi koordinacije i upravljanja NATO procesom inovacija. Druga preporuka bila je stvaranje svojevrsne NATO investicijske banke koja bi početno funkcionirala uz potporu zemalja članica uz početni kapital, donacije i nagrade kojima bi se financirali novativni projekti na polju EDT. „Takva banka bi imala vlastiti fond kapitala usmjeren na investiranje u obećavajuća nova rješenja, tehnloške kompanije i start-upove širom ciljanih područja“, objasnila je savjetnička skupina. „Kao takva, ona bi razvijala udjele u vlasništvu raznih proizvoda i rješenja, roba i intelektualnog vlasništva, a bila bi u stanju i izdavati odobrenja za komercijalizaciju“.

Van Weel je ove prijedloge označio „hrabrim idejama“, dodajući kako će ih NATO „definitivno uzeti u razmatranje“. Pa ipak, Savez će morati uzeti u obzir i postojeće strukture, kao i želje svojih 30 članica, napomenuo je. Za sada NATO uključuje preporuke te savjetničke skupine u svoje tekuće postupke promišljanja o boljem povezivanju sa zajednicama inovatora, o čemu će i do ovoga ljeta saveznicima biti predstavljena EDT strategija, napomenuo je. Savez je usmjeren na jačanje svoje uloge u povezivanju i koordiniranju centara inovacija i ubuduće, napominje van Weel. NATO je razvio i njeguje uske veze s direktorima za naoružanje i time povezanim sektorima svojih članica kroz desetljeća. No čitava ova igra vezana uz EDT „igra se na jednom potpuno drugom terenu“ – širom sveučilišta i start-up akceleratora. „Možete očekivati da dođemo do stavova na ove teme – u kojoj formi će se NATO uključiti, i kako ćemo podupirati te centre inovacija – i prije ovoga ljeta“.

 

* Ovaj je tekst autorica Vivienne Machi objavila 15. ožujka 2021. godine na specijaliziranoj internetskoj stranici C4ISRNet (https://www.c4isrnet.com/). Njegov original pod naslovom „Artificial intelligence leads NATO’s new strategy for emerging and disruptive tech dostupan je na internetskoj adresi: https://www.c4isrnet.com/artificial-intelligence/2021/03/14/artificial-intelligence-leads-natos-new-strategy-for-emerging-and-disruptive-tech/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.