Slovenija “digla” ugovornu pričuvu

 

Suočivši se s nedostatkom kadra i s nedavnim skandalom oko pada na NATO testu, Slovenska vojska pribjegla je drastičnom potezu – „digla“ je ugovornu pričuvu za izvršenje određenih vojnih zadaća u miru. Od prošlog četvrtka, 03. svibnja, 291 pripadnik ugovorne pričuve raspoređen je na zadaće osiguranja vojnih objekata, obavljanje nadzorne službe, kao i određenih poslova logističke potpore. Taj će posao raditi u razdoblju od mjesec dana, da bi u lipnju došlo do smjene, kada će nova tura pričuvnika preuzeti te poslove i obavljati ih do kraja lipnja.

Načelnik Generalštaba SV general Alan Geder (Photo: SV)

Slovenska vojska trenutno ima oko 1.000 pripadnika manje od plana – umjesto zacrtanih 7.600 vojnika, SV trenutno ima oko 6.700. Manjak vojnika najbolje se osjetio prilikom pokušaja sastavljanja jedinice deklarirane za „bataljunsku borbenu skupinu“ s planiranim rasporedom za mirovne misije u Libanonu, Afganistanu i Latviji – 74. pukovnija 72. brigade SV, odnosno ukupno oko 820 pripadnika, okupljena je samo mjesec dana prije NATO provjere spremnosti, te je zbog nedovoljnog zajedničkog uvježbavanja i obučavanja pala na ispitu. Politička posljedica ovog skandala bila je smjena dotadašnjeg načelnika Generalštaba SV Andreja Ostermana, i imenovanje njegovog zamjenika general bojnika Alana Gedera na čelo Slovenske vojske. Već u nastupnim intervjuima Geder je najavljivao da će zbog dodatnog osposobljavanja i uvježbavanja bataljunske borbene skupine pozvati i ugovornu pričuvu, što je rezultiralo pozivom objavljenim sredinom ožujka ove godine. Iz Ministarstva obrane Slovenije su objavili da je objavljen poziv za „obavljanje vojne službe u miru za pripadnike ugovornog pričuvnog sastava (pogodbena rezervna sestava – PRS). Vojnu službu u miru će početi služiti početkom svibnja. U drugoj polovici travnja pripadnici PRS bit će pozvani na jednotjednu mobilizacijsku obuku, u okviru koje će biti dobiti opremu, bit će upoznati sa zadaćama i dodatno osposobljeni za ispunjavanje istih“, objavljeno je iz MORS-a. Nije bila tajna ni to da se računa na pričuvu isključivo zbog neuspjeha profesionalnog sastava na NATO-testu spremnosti: „Oko 1.000 pripadnica i pripadnika iz različitih jedinica Slovenske vojske bit će do kraja lipnja angažirano na obuci i vježbama za zadaće djelovanja u bataljunskoj bojnoj skupini. Slovenska vojska će planirane zadaće izvršavati u nepromijenjenom opsegu, i zato je poziv ugovorne pričuve nužan“, objavilo je u ožujku slovensko Ministarstvo obrane.

Listopad 2017. – drugo godišnje pozivanje ugovornih pričuvnika 1. brigade (Photo: 132. GORP/1. BR)

Temeljem poziva, na dodatno osposobljavanje ugovorne pričuve bila je pozvana ukupno 691 osoba, od čega se odazvalo njih 526. Tijekom tjedan dana obuke i uvježbavanja upoznali su se s osnovnim vojnim propisima, kodeksom vojne etike, obnovili su osnove preživljavanja i djelovanja na bojištu, kao i postupke pri osiguravanju objekata. Obnovili su i postupke rukovanja s naoružanjem i pucanja na strelištima. Potom je uslijedio novi poziv – za obavljanje vojnih zadaća u mjesecu svibnju pozvana su 303 pripadnika ugovorne pričuve, od čega se odazvalo njih 291. Oni su svoj jednomjesečni posao u Slovenskoj vojsci započeli u četvrtak, 03. svibnja, i to – 42% pozvanih razmješteno je  u 1. brigadu, 43% u 72. brigadu, 11% u Logističku brigadu, te 4% u Jedinicu za komunikacijsko informacijske sustave.

Izvjesno je da će isti takav poziv biti upućen i za obavljanje zadaća tijekom mjeseca lipnja, no koliki broj ugovornih pričuvnika će biti pozvan – iz Slovenske vojske još ne žele reći.

Borut Pahor u obilasku 72. brigade (Photo: SV)

Prioritetni kratkoročni cilj je oformiti i osposobiti tzv. “bataljunsku borbenu skupinu”. Iz Dugoročnog plana razvoja Slovenske vojske prizlazi jedan malo dugoročniji cilj – do 2023. godine doseći broj od 7.600 pripadnika profesionalnog sastava SV i 1.500 pripadnika ugovorne pričuve (kojih je sada manje od 1.000). Cilj je i provođenje planiranog koncepta ugovorne pričuve u opsegu, strukturi i sposobnostima vojske, te prilagođavanje provedbe vojne službe u pričuvnom sastavu. Silom prilika, ovaj cilj se započelo realizirati i ranije od predviđenog, pa će svibanjska i lipanjska tura ugovornih pričuvnika očito poslužiti kao pokusni kunići za dugoročnije uspostavljanje ovog sustava.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.