Povećava se broj hrvatskih policajaca na Kosovu

 

Vlada je na svojoj današnjoj, 120. po redu sjednici, usvojila prijedlog „Odluke o sudjelovanju do 14 policijskih službenika u Misiji Europske unije za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX)“. Iza ovog naslova krije se povećanje broja hrvatskih policajaca u EULEX-u, s dosadašnja 4 na najviše 14, što je na sjednici ukratko objasnio zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković:

Na temelju sporazuma između RH i EU o sudjelovanju RH u misiji EU za uspostavu vladavine prava na Kosovu, EULEX Kosovo, te odluke Vlade RH, MUP-a, sudjeluje u misiji EULEX s 4 policijska službenika. Predmetnom odlukom predlaže se povećanje broja policijskih službenika do 14 u misiji EULEX Kosovo, što je u skladu s načelom zalaganja RH za unapređenje stabilnosti i sigurnosti u neposrednoj regiji, i nastojanja da RH unutar EU bude prepoznata kao poznavatelj prilika i potreba neposredne regije. Način snošenja troškova za policijske službenike je sada posve drugačiji kada sudjeluju u mirovnim operacijama EU – primjenjuju se pravila za sve članice države EU, odnosno sama misija snosi veliki dio troškova koje je ranije snosio MUP“.

Dosadašnje hrvatsko sudjelovanje u misiji EULEX temeljilo se na Sporazumu između RH i EU, potpisanom u Bruxellesu 24. studenog 2008. godine, i na odluci Vlade donesenoj 5 mjeseci ranije (20. lipnja 2008.), prema kojima MUP RH u Misiju daje 4 policijska službenika. Od tada pa sve do primanja Lijepe naše u EU, 1. srpnja ove godine, Hrvatska je u EULEX-u imala status „davateljice pomoći“ (Third Contributing Country), a MUP RH snosio je sve troškove upućivanja policajaca na Kosovo.

Ulaskom RH u punopravno članstvo EU promijenio se način podmirenja troškova sudjelovanja u misiju EULEX, odnosno počeo se primjenjivati sustav koji vrijedi za sve zemlje-članice Unije. Tako od 1. srpnja 2013. sama Misija EULEX Kosovo snosi troškove naknade „per diems“, kao i naknade za poteškoće i rizik, a iznos ostalih materijalnih prava za policijske službenike u Misiji EULEX koje snosi MUP RH pao je sa 105 eura na 30 eura. Po novome, MUP RH više ne podmiruje ni troškove transporta, zdravstvenog osiguranja i drugih izdataka, budući da se i to od 1. srpnja plaća iz proračuna Misije.

Povećanje broja policijskih službenika najavljeno je i u „Strategiji Vladinih programa 2013-2015“, gdje je kao poseban cilj navedeno kako je „pristupanjem RH u punopravno članstvo EU realno za očekivati povećani angažman pripadnika MUP-a u misijama utemeljenima na konceptu zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU (CSDP)“. Ministarstvo unutarnjih poslova očekuje da će se sada otvoriti i mogućnosti nominiranja policijskih službenika na rukovodeća radna mjesta u upravljačkim strukturama i misijama EU, što do sada nije bio slučaj.

EulexZa upravne vlasti RHslanje policijskih službenika u inozemne misije jednostavnije je od usporedivoga slanja pripadnika OS RH, budući da za njega ne treba dozvola Sabora. Ovakvom se praksom direktno smanjuje razina parlamentarne kontrole nad djelovanjima RH u misijama, te operacijama u inozemstvu – koja ionako nije jaka, budući da taj dio ukupnog sigurnosnog sektora RH općenito nije dobro pokriven bilo kakvim oblikom sustava građanskoga nadzora. A da policijski posao u EU-misijama nije bez rizika, zorno potvrđuje i nedavni napad te pogibija litavskog policajca na Kosovu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.