Kako napreduje slovenski Centar izvrsnosti za brdsko ratovanje?

 

NATO-centar izvrsnosti za brdsko ratovanje, kojeg uspostavlja susjedna nam Slovenija, a Hrvatska je jedna od zemalja članica, djelovat će kao institucija za promicanje povezivanja različitih oružanih snaga međusobno, ali i s akademskom zajednicom te s obrambenom industrijom. On će raditi i na jačanju te zajedničkom razvoju politika, doktrina i koncepata – pri čemu, osim zemalja članica NATO-saveza, u tom Centru izvrsnosti mjesta ima i za države pridružene kroz Partnerstvo za mir.

To su veleposlanici akreditirani u Sloveniji mogli čuti u četvrtak, 19. lipnja, na predstavljanju postupka ustanovljavanja NATO-ovog Centra izvrsnosti za brdsko ratovanje, koje je organiziralo slovensko Ministarstvo obrane na čelu s tehničkim ministrom Romanom Jakićem. Slovenija je Centar formalno počela ustanovljavati na osnivačkoj konferenciji u svibnju ove godine, druga konferencija bit će u listopadu, dok se u prosincu ove godine očekuje potpisivanje memoranduma država-sudionica. Bude li sve teklo po ovom rasporedu, brigadir Miha Škerbinc, zapovjednik 1. brigade Slovenske vojske i vođa ekipe koja uspostavlja Centar, očekuje da će postupak akreditacije završiti u svibnju sljedeće godine. Trenutno širom svijeta postoji 18 NATO-centara izvrsnosti, a još 3 su u postupku akreditacije.

Iako je još za vrijeme SFRJ Slovenija bila prostor na kojem se prakticiralo obuku za brdsko ratovanje – ni u međuvremenu ta orijentacija nije nestala. Tako je Slovenija još 1996. osnovala Brdsku školu Slovenske vojske, da bi 8 godina kasnije, 2004. godine, NATO-vo Zapovjedništvo za transformaciju (Allied Command Transformation) Sloveniju je prepoznalo kao partnera koji može aktivno sudjelovati u razvoju vojnog planinarenja kao nišne sposobnosti. Slovenska je vojska, zajedno s partnerskim zemljama, 2011. godine osnovala Multinacionalni centar izvrsnosti za brdsko ratovanje, što je bio i svojevrsni međukorak do formiranja NATO-centra izvrsnosti za ovu specijalnost. U tom Multinacionalnom centru aktivno je sudjelovalo 20 država članica Saveta, 9 država članica Partnerstva za mir, te 3 druge države. Njihovih gotovo 1600 pripadnika oružanih snaga obučavalo se u brdskom ratovanju,  na 56 različitih obuka. Odluku o osnivanju NATO-vog Centra izvrsnosti u Sloveniji ove je godine poduprla Vlada Republike Slovenije, prepoznajući Centar kao doprinos povećanju interoperabilnosti zemalja-članica NATO-a i partnerskih država na području brdskog ratovanja. Ujedno, ovakva se specijalizirana orijentacija dobro uklapa i u aktualne procese transformacije unutar Saveza, budući da njome Slovenija svojim saveznicima pruža mogućnost suradnje, a pomaže i pri stjecanju te održavanje jedne zahtjevne vojne sposobnosti na kombiniran i partnerski način.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.