Još jedan mali korak BiH prema MAP-u

 

Prije punih 5 godine, u travnju 2010. godine, ministri vanjskih poslova država-članica NATO-a složili su se oko toga da će primiti BiH u Akcijski plan za članstvo u Savezu („Membership Action Plan“ – MAP). Pritom su postavljeni i uvjeti, a jedan od njih je bio da će NATO prihvatiti prvi godišnji MAP za BiH tek kada imovina vezana uz obrambeni sektor (poput vojarni, poligona i raznih vrsta zemljišta) bude registrirana kao imovina države i zemljišnoknjižno provedena za Ministarstvo obrane kao korisnika. Cjelokupni postupak uknjižbe sukladan je odluci Ustavnog suda BiH, koja je potvrdila obvezu da se imovine uknjiži na državu BiH sukladno Zakonu o obrani, kao i Odluci Predsjedništva o 63 perspektivne vojne lokacije, te Sporazumu o sukcesiji. No, tijekom proteklih pet godina taj je proces vrlo često zapinjao zbog političkih prepucavanja i igara između  entiteta u BiH.

Pet godina kasnije, točnije u četvrtak, 19. ožujka, Ministarstvo obrane BiH priopćilo je o dovršetku pripreme dokumentacije potrebne za proces uknjižbe 63 perspektivne vojne lokacije na državu BiH. Dvije lokacije u Čapljini već su uknjižene na državu, dok je za treću potrebno izvršiti neke tehničke pretpostavke, pa tek onda uknjižbu. Za dvije vojne lokacije u Orašju i Žepču sve je pripremljeno i spremno za upućivanje u proceduru prema Vijeću ministara BiH, koje bi potom trebalo ovlastiti ministra obrane BiH Zekerijaha Osmića da potpiše ugovor o preuzimanju.

Trenutno je u Federaciji BiH za uknjižbu spremno ukupno 20 lokacija, od čega je za 14 lokacija dokumentacija poslana u Pravobraniteljstvo BiH sa zahtjevom za uknjižbu na državu BiH. Prvi komplet dokumentacije, kažu u MO BiH, poslan je Pravobraniteljstvu još 21. studenog 2014. godine. Istodobno, u Republici Srpskoj vodi se velika pravna bitka ne bi se započelo i s procesom uknjižbe tamošnjih vojnih nekretnina. Za sada je za lokaciju u Han Pijesku tek nepobitno utvrđena nadležnost Suda BiH, od kojeg se očekuje rješavanje spora oko vlasništva na toj lokaciji. Za lokaciju Bileća Ministarstvo obrane BiH uputilo je prigovor Geodetskoj upravi Republike Srpske tražeći poništenje prethodno donesenog rješenja prema kojem se vojna imovina u Bileći preknjižila na općinu Bileća – Ministarstvo obrane BiH tu traži vraćanje u prethodno stanje. Ovih dana Ministarstvo obrane BiH treba Pravobraniteljstvu BiH dostaviti dokumentaciju za još 4 lokacije iz Republike Srpske radi uknjižbe na državu BiH.

Vlasti u BiH nadaju se kako će ovaj sramežljivi početak označiti i širi početak procesa ispunjavanja uvjeta za aktivaciju MAP-a, za što do sada nije bila dovoljna činjenica da je prije 5 godina BiH promptno ispunila jedan drugi uvjet – slanje pješačke postrojbe u operaciju ISAF u Afganistanu. Zapovjednik NATO stožera u Sarajevu general Christopher J. Perry izjavio je u veljači ove godine kako se nada da će tijekom 2015. biti aktiviran Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u.

Događaju se određeni pomaci pa se nadam da će biti odblokirano pitanje uknjiženja vojne imovine i da će stvari u BiH krenuti naprijed“, rekao je tada Perry dodavši da, iako je konačni cilj članstvo u NATO-u, najveću vrijednost za Bosnu i Hercegovinu tu nosi sam proces pristupanja, jer on podrazumijeva stvaranje transparentnosti, odgovornosti i sposobnosti tamošnjih Oružanih snaga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.