Nastavlja se sapunica oko projekta BRAAD

 

Zahvaljujući papagajskom ponavljanju uglavnom netočnih informacija, saga zvana „BRAAD i strašni kockasti kišobran nad regijom“ valja se već punih tjedan dana. Iako tu trenutno nema novosti u daljnjem razvoju konkretnog projekta, na napise uglavnom medija iz Srbije službeno je prije dva dana reagirao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić. Odgovarajući na novinarska pitanja po završetku vježbe „Odlučan korak 03“, Samardžić je rekao:

Vlada Crne Gore je početkom rujna usvojila, odnosno dala suglasnost da Ministarstvo obrane potpiše sporazum, zajedno s Hrvatskom, BiH i Makedonijom o izradi studije za zaštitu zračnog prostora. Ta informacija je zloupotrijebljena u raznim medijima i dana je dezinformacija da je postignut dogovor da će naše nebo osiguravati hrvatska avijacija. Uopće o tome nije bilo razgovora jer, kao što znate, Crna Gora je opredijeljena da nema avijaciju, da u svom sastavu ima helikoptersku jedinicu i da ćemo konačnu zaštitu našega neba rješavati u suradnji s NATO-zemljama, odnosno kada budemo članica kolektivnog sistema sigurnosti. Što smo mi potpisali? Potpisali smo sporazum da izradimo zajedničku studiju za Crnu Goru, Bosnu i Makedoniju, kako bi na najbolji način mogli zaštititi naše nebo, i ta studija se odnosi prije svega na razvoj radarskih sustava i PZO sustava. Tu studiju radi nadležna NATO-agencija, a da bi se studija napravila morali smo imati jednu lidersku naciju koja je iz sastava NATO-a i koja će predstavljati naše interese pred NATO-om. Prvobitno je bilo namijenjeno da to bude Albanija, Albanija je odustala, međutim javila se Hrvatska i Hrvatska će zastupati naše interese pred NATO-om. Taj sporazum važi samo dok se napravi studija, odnosno dok se studija ne preda Crnoj Gori. Znači, uopće se studija ne bavi time tko će osiguravati naše nebo i da li će ga netko osiguravati. Ja se nadam da ćemo mi kasnije, kad budemo članica kolektivnog sustava obrane i sigurnosti, to riješiti na sličan način kao što je riješila Albanija ili kao što je riješila Slovenija. Kao što znate, slovensko nebo osiguravaju talijanski avioni, a albansko osiguravaju naizmjenično talijanski i grčki avioni. Još jedna dezinformacija koja se stalno ponavlja je da Slovenija plaća milijune za osiguravanje svog neba Italiji. Ni to nije točno – mi smo razgovarali sa slovenskim kolegama i oni to rade besplatno. Znači, prije svega, to će biti stvar političkog dogovora i kako naše državno rukovodstvo bude dogovorilo ili postiglo dogovor s nekom zemljom-članicom NATO-a na taj način će se vršiti i osiguranje našeg neba.

———————————————-

26.9.2013 - načelnik GS OS CG Dragan Samardžić - Crna Gora i BRAAD      
———————————————-

Odjeci u Bosni i Hercegovini

U susjednoj BiH ova bi tema bila prilično nevidljiva da nema medija iz Banja Luka, odnosno Republike Srpske. Tako banjalučke Nezavisne novine također žvaču priču napuhanu u Srbiji, o hrvatskoj vojnoj kontroli neba nad BiH. Citirajući anonimni izvor iz Ministarstva obrane BiH, u tekstu objavljenom u četvrtak, 26. rujna, Nezavisne pišu da će

 „…vojnu kontrolu nad nebom BiH vršiti NATO ili neka njegova članica osim Hrvatske. Nekoliko puta smo pokušali stupiti u kontakt s kolegama u Sloveniji kojima nebo kontrolira Italija i da vidimo koliko to sve košta, međutim nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Neke priče kruže da Talijani to rade besplatno, a opet neke druge priče da to košta između 30 i 40 milijuna eura godišnje“.

Isti taj izvor tvrdi i da bi BiH s remontiranim avionima s kojima trenutno raspolaže mogla sama raditi air policing, ali samo po lijepom i vedrom vremenu (jer su avioni prestari za bilo što drugo). Nezavisne se pozivaju i na analitičare koji već sada znaju da će

„… studija koju za Hrvatsku radi NATO pokazati da BiH, Makedoniji i Crnoj Gori treba radar dalekog dometa, koji će na kraju vjerojatno biti nabavljen, nakon čega ostaje da se avioni neke od zemalja, u ovom slučaju Hrvatske, uvedu u zračni prostor“.

Tu treba imati na umu da su posljednjih godina političke podjele u BiH sve izraženije, i da se većina odluka bitnih za funkcioniranje zemlje ne može donijeti zbog izostanka suglasnosti sviju strana. Tako, primjerice, BiH već godinama ne može nabaviti ni jedan prijeko potreban protupožarni zrakoplov, a zbog blokada iz Republike Srpske. Službena Banja Luka zalaže se za ukidanje Oružanih snaga BiH, pa je realna mogućnost da će i uspostava nadzora BiH-neba zaglaviti u nekoj od međuentitetskih pukotina. Za sada je jedino izgledno da će se na tu temu izraditi studija.

Na dnevnome redu 61. sjednice Vijeća ministara BiH, održane 29. kolovoza, među inim točkama našla se i ova: „Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Crne Gore i Ministarstva obrane Republike Makedonije vezano za zračni nadzor i studiju komunikacijskih zahtjeva za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Republiku Makedoniju u potpori Balkanskom regionalnom pristupu protuzračnoj obrani (BRAAD)“. Vijeće ministara utvrdilo je prijedlog osnova, i zadužilo Ministarstvo obrane da ih proslijedi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Osnove još uvijek do Predsjedništva nisu stigle, a kad će – ne zna se.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.