Europski parlament rezolucijom protiv pirata

Španjolski vojnici u oslobađanju somalskih talaca

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 10. svibnja, zastupnici su se  pozabavili  somalskim piratima, i piratstvom općenito, kao velikim problemom s globalnim utjecajem – suvremeni pirati postali su prijetnja regionalnoj stabilnosti, međunarodnoj trgovini i svim oblicima pomorskog prometa. Samo prošle, 2011. godine, pirati u vodama oko Somalije oteli su 28 brodova i 470 pomoraca, i ubili njih 15. Trenutno je barem 7 brodova oteto zbog otkupnine, a oko 191 pomorac zadržan kao talac u Somaliji. U trenutku dok se u Bruxellesu vodila rasprava o piratima, oni su kod obala Omana oteli još jedan brod – grčki naftni tanker koji plovi pod libijskom zastavom i prevozi 135 tisuća metričkih tona nafte.

Zato su u četvrtak, 10. svibnja, sa 434 glasa „za“ i 100 „protiv“ europarlamentarci usvojili Rezoluciju kojom se poziva na hitno oslobađanje talaca i otetih brodova, te na hvatanje i procesuiranje pirata. Nadalje, traži se jačanje pomorskih i pravosudnih sposobnosti, kao i poboljšanje obuke regionalne obalne straže i pravosudnog kadra. Zemlje-članice Europske unije, zajedno s međunarodnim policijskim snagama, trebale bi poboljšati praćenje i zapljenu plaćenih otkupnina. Također bi trebale pojačati materijalnu podršku operaciji ATALANTA, kao i pojačati broj pomorskih plovila za tu misiju – trenutno flota ATALANTE počiva na samo 2 do 3 plovila, u odnosu na kraj 2011. kada ih je bilo 8, ili pak na 2009. kada ih je bilo čak 35. Operacija ATALANTA započela je u prosincu 2008., a zbog sve prisutnijeg i sve snažnijeg piratstva u vodama Somalije produžena je sve do kraja 2014. Rezolucija također spominje i jačanje humanitarne pomoći kako bi se poboljšala situacija na kopnu i obeshrabrilo stanovništvo da podržava pirate.

U raspravi koja je prethodila donošenju Rezolucije moglo se čuti kako se borba protiv pirata ne može voditi samo oružano, nego treba jačati i institucije država na i oko Roga Afrike. Zato europarlamentarci podržavaju osnivanje posebnih sudova za pirate u regiji, ali i pozivaju međunarodnu zajednicu na „sveobuhvatan pristup situaciji u Somaliji, povezujući sigurnost sa razvojem, vladavinom prava i poštivanjem ljudskih prava“. EU i NATO trebali bi se bolje koordinirati kako bi suzbili rastuću prijetnju piratstva i oružanih pljački na moru, naročito uz obalu Somalije i Roga Afrike, dok se od Europske komisije i Vijeća EU traži hitno uobličavanje pravilnika o pojačanoj upotrebi certificiranog naoružanog osoblja na trgovačkim brodovima. Međutim, europarlamentarci upozoravaju da privatni zaštitari „ne mogu nadomjestiti neophodno sveobuhvatno rješenje za uklanjanje višestrukih prijetnji od piratstva“.

Ovo je, inače, druga plenarna sjednica Europskog parlamenta kojoj su prisustvovali i hrvatski promatrači. Od njih 12, u Bruxellesu ih je ovoga tjedna bilo 7: Tanja Vrbat, Romana Jerković, Tonino Picula, Davor Božinović, Frano Matušić, Jozo Radoš i Ingrid Antičević Marinović.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.