Nedjelja 27. veljače – četvrti dan rata u Ukrajini

 

Dok se međunarodna zajednica u nedjelju 27. veljače još uglavnom bavila izbacivanjem Ruske Federacije iz sustava SWIFT, a onda i posljedicama najava Vladimira Putina o podizanju spremnosti ruskih nuklearnih snaga, na bojištima širom Ukrajine zabilježeni su pojedini pomaci na obje strane. Na sjeveru Ukrajine, ruska napredovanja pratile su vijesti o njihovim logističkim problemima, dok je veći broj mjesta kroz kojih su Rusi borbeno prošli opet osvanuo u rukama njihovih ukrajinskih žitelja. Napadi na Kijev bili su zaustavljeni, iako se zapadno od grada krenuo nazirati koridor za rusko napredovanje na jug – što će postati posebno opasno kad jednom do prvih linija stignu brojna pojačanja koja se puževim korakom spuštaju južno pravcem uz desnu obalu Dnjepra. Borbe su nastavljene oko Harkiva, koji je odolio pokušajima ruskog upada u grad, a postupno napredovanje Rusi su zabilježili i po rubovima separatističkih tvorevina na jugoistoku Ukrajine. Na jugu, Mariupol je sve bliže opkoljenju, a usprkos ustrajanju obrane Khersona, i na jugozapadu su Rusi uspjeli izvesti prodor prema Mikolajevu, ostavivši u zaleđu i izolaciji grad Kherson na Dnjepru, koji se već danima uspješno branio od ustrajnih napada. Napomenimo da su na karti označena područja operacija ipak grubo orijentaciona, dok su sve vremenske odrednice u tekstu navedene prema hrvatskom vremenu.

1. Prilazi Kijevu

1.1. Zapad

Predsjednik Ukrajine Zelenski i ministar obrane Reznikov

Nakon što je na početku zapadnih prilaznih pravaca Kijevu bilo registrirano okupljanje velikih snaga ruske pričuve, koje doduše trebaju vremena za pristizanje u prostore operacija, događanja u nedjelju 27. veljače koncentrirala su se na već prijašnje zone dodira ruskih i ukrajinskih postrojbi. Ukrajinska strana je granatiranjima osvojenog mjesta Buča nastojala omesti protivnika, a radi njihova usporavanja do 10 ujutro se čulo i o uništenju mosta na komunikaciji Buča-Irpinj, čime su Rusi tu ostali privremeno blokirani na svojim pozicijama. Time su oslabljeni i njihovi napadi na Irpinj, koje se bilježilo zadnjih dana i čitavoga nedjeljnog jutra, a onda i tijekom tog popodneva.

Tim su pravcem uočeni i prolazi pojedinih ruskih kolona koje su oko podneva nastojale južno i jugozapadno od Irpinja, u predjelu Dmytrivke, zaobilaziti ukrajinske obrambene položaje i grad Kijev s još nejasnim točnim ciljevima napredovanja – gdje se možda baš radilo o snagama koje su do ponoći bile zaustavljene kod Makariva, gdje su u pokušajim napredovanja navodno koristili i civile kao štit pred ukrajinskim napadima. Time se na prostoru zapadno od Kijeva formirao koridor širine oko 25 kilometara kojim ruske snage napreduju prema jugu, nadovezujući se na djelovanja lakih snaga na tom prostoru, te nastojeći postupno prekinuti komunikacije Kijeva prema jugu.

Oko 16 sati je svijetom, posebno među ljubiteljima zrakoplovstva odjeknula i vijest o uništenju jedinstvenog teškog transportnog aviona An-225 Mriya, koje je prema navodima gradonačelnika obližnjeg mjesta Buča i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, rusko bombardiranje dokrajčilo u njegovom namjenskome hangaru na prostoru itekako napadane zračne luke Hostomel. Time je istekla dobra sreća koja je tu letjelicu pratila posljednjih dana, a ukrajinski izvori su već najavili njenu obnovu jednoga dana kad rat prestane. Za svo to vrijeme, međunarodni mediji nastavili su spominjanje velikog konvoja oklopne tehnike, cisterni s gorivom i raznih drugih vojnih vozila, koji ovim smjerom napredovanja ide na jug. U nedjelju se čulo kako je dug oko 6 kilometara i treba poslužiti opskrbi ruskih postrojbi na tom pravcu, iako se njegovo napredovanje odvijalo vrlo sporo.

1.2. Istok

Istočni prilazi Kijevu bili su barem na prvi relativno neaktivni.U ranim jutarnjim satima ukrajinske snage su ondje, kod Černihiva, uništile konvoj s oko 56 cisterni s gorivom za rusku vojsku, što je tip događanja viđenog u tom kraju i dan ranije, u subotu 26. veljače. Iako su širom sjeveroistoka Ukrajine po prolasku ruskih snaga mjesta ponovo prelazila u ukrajinske ruke, zatvarajući ih za brzi i lak prolazak ruske logistike, i ondje su bile zabilježene situacije da nenaoružani građani zaustavljaju ruski oklop i vojsku (kao u mjestu Koryukivka).

Grad Černihiv, i dalje u ukrajinskim rukama, bio je u više navrata tijekom dana granatiran, anakon podneva se čulo o identificiranju skupine diverzanata koji su nastojali prodrijeti u grad, da bi pobjegli nakon suočavanja s tamošnjom Teritorijalnom obranom, koja je svojim raspoređivanjem barem donekle pružila priliku za predah tamošnjim redovitim vojnim i policijskim snagama.

U ovom je kraju potrebno je posebno istaknuti i činjenicu da je tijekom popodneva, do 15 sati, navodno zabilježeno zaustavljanje ruske oklopne postrojbe kod mjesta Pryluky. Riječ je o mjestu s oko 50.000 stanovnika, na čijem je zapadu i velika zrakoplovna baza, koje se nalazi južno od cestovne veze na pravcu Rusija-Sumy-Kijev.

2. Grad Kijev

Uhićenje sabotera “kadirovaca” u Kijevu

Noćno bombardiranje Kijeva nije izostalo ni u ranim satima nedjelje 27. veljače. Registrirana je bila eksplozija kod mosta Paton u centru grada, jake detonacije jugozapadno od grada, a oko 3:30 se čulo i o ruskom raketiranju skladišta radioaktivnog materijala pod upravom ukrajinske podružnice Radon Association. Ovaj incident je prijavljen IAEA u Beču, bez bilježenja ispusta radijacije – slično kao i kod dan ranije zabilježenog oštećenja transformatora na sličnom odlagalištu u Harkivu.

Do 8 ujutro zabilježene su 4 nove eksplozije u gradu, a navodno je srušen i krstareći projektil navodno ispaljen iz Bjelorusije. U sjeveroistočnoj četvrti Troieshchyna je pogođena stambena zgrada od 16 katova, a u gradu su zabilježena djelovanja sabotera – čije je postavljanje eksploziva bilo spriječeno. U svemu tome ostaje nejasno je li Kijev u to doba već bio okružen, kako je to oko 20 sati ustvrdio gradonačelnik Kličko, objašnjavajući okončanje evakuacija građana – ili nije (što je za sada vjerojatnije), kako je to ubrzo ustvrdio njegov glasnogovornik, demantirajući gradonačelnika.

3. Sumy i sjeveroistok

Ministarstvo obrane Ukrajine izdalo je uputu o sigurnosnim mjerama

Grad Sumy se i u nedjelju nalazio pod ukrajinskom kontrolom te je izložen noćnom granatiranju. I u njegovoj blizini se čulo o uništavanju ruskog konvoja cisterni s gorivom za postrojbe koje su već ranije prošle tim pravcem na zapad. Iako su oko 16 sati ondje bile bilježene ulične borbe, Sumy je izgleda i večer dočekao u ukrajinskim rukama – kada se bilježilo približavanje dodatnih ruskih snaga opremljenih višecijevnim bacačima raketa “Grad”. Promjenjivo stanje bilježilo se u gradu Konotop, koji je posljednjih dana u više navrata prelazio iz ruke u ruku, dok je tog popodneva u gradu bilo bilježeno i ubacivanje ruskih sabotera, navodno preobučenih u civilnu odjeću.

Oko 60 kilometara južnije, kod mjesta Ohtirka, ponovo su od jutra bilježene borbe, u kojima su bila ranjena i dva danska novinara. Pokušaje osvajanja i ondje su ometali ruski problemi s opskrbom snaga, čemu je dobro svjedočilo i zabilježeno rusko pljačkanje dućana u mjestu Trostyanets, oko 15 km sjeverno od Ohtirke.

4. Harkiv i okolica

Ostaci ruske kolone pri centru Harkiva

Uz već standardno noćno granatiranje i raketiranje grada Harkiva, u nedjeljno jutro 27. veljače je zabilježen i pokušaj upada u grad lakih ruskih snaga. One su se oko 7:30 probile prema centru Harkiva, da bi završile razbijene nakon 4 sata intenzivnih uličnih borbi. Dok se građane pozivalo da ostanu u skloništima, određen broj napadača i navodnih sabotera je bio i zarobljen, a grad je ostao u ukrajinskim rukama. Nastavak uličnih borbi zabilježen je i tijekom popodneva, kada se u javnost pustilo i snimke uništenog ruskog lakog vojnog vozila GAZ Tigr.

Više borbene sreće u djelovanjima ruske snage su imale istočno od Harkiva, na potezu od ruske granice preko Kupjanska prema Balakleji. Gradonačelnik Kupjanska Gennadiy Matsegora, koji je mjesto predao u ruske ruke kako bi izbjegao razaranja i žrtve, našao se na udaru ukrajinskog pravosuđa – budući je protiv njega Državni tužitelj Harkivske oblasti pokrenuo postupak radi kaznenog djela izdaje države.

5. Od Dnjepra do “Narodnih Republika”

Ukrajinski propagandni materijali namijenjeni ruskim vojnicima

Dok negdašnje linije fronte i razdvajanja prema separatističkim tvorevinama još odolijevaju, te time na jugoistoku vežu i jedan ozbiljan dio ukrajinskih snaga, situacija na Djepru je ponešto mirnija. Doduše, tijekom nedjeljnog jutra su u gradu Dnipro navodno bili uhićeni saboteri te još jedna ruska izviđačka grupa. Bila je tu riječ o ukupno 5 ljudi, koji su u Dnipro stigli iz Donjecka prije dva mjeseca, i kod kojih je nađena karta s posebno označenim vojnim objektima. Ondje su ponovno bili otvoreni i lokalni lovački dućani, kako bi građani mogli kupiti oružje i streljivo. Tijekom dana je bilo mirno i u gradu Čerkasi na Dnjepru, sve do večeri kada je prvo bila označena zračna uzbuna oko 22 sata, da bi onda oko 22 sata mjesto potresla masivna eksplozija. Ostalo je nejasno je li to bila riječ o termobaričkom oružju ili o nekoj vrsti eksplozije u tamošnjoj kemijskoj industriji.

Što se tiče sektora oko separatističkih tvorevina na jugoistoku Ukrajine, u nedjelju 27. veljače registrirane su ruske snage u dolasku prema mjestu Starobiljsk, koje je i dalje u ukrajinskim rukama. Ponešto su aktivniji bili odsjeci fronta južno, na kojima snage iz tzv. “Luhanske Narodne Republike” zadnjih dana ustrajno napreduju, te se polako izvlače iz dosadašnjih linija sukobljavanja, spremajući se za napredovanje na sjever i sjeverozapad, u načelnom pravcu prema Severodonjecku. Slična je situacija i na zapadu tzv. “Donjecke Narodne Republike”, gdje se u kasnim večernjim satima nedjelje bilježilo  nastavak napada na ukrajinske snage u mjestu Volnovaha, za koje čelnici tamošnjih vlasti tvrde kako je izloženo učestalim granatiranjima, bez struje i vode, spremno za evakuaciju, ali ujedno i odsječeno od pristupa sigurnim krajevima Ukrajine. Slična je situacija zabilježena južno, u obližnjem selu Donskoje, koje je doduše pod vlašću separatista, uz cestu koja se nastavlja južno prema Mariupolu.

6. Južno Bojište

6.1. Istok

Uništen ponos ukrajinskog zrakoplovstva – AN-225 u spaljenom hangaru

U nedjelju 27. veljače ujutro čulo se za tenkovski napad na obalni grad Mariupol, kojeg su uspješno odbile ukrajinske snage. Uz pripadnike  Ukrajinske jurišne brigade i marince, ondje je po prvi put spomenut i široj javnosti poznat odred Azov, koji je sudjelovao u odbijanju napada. Oko 15 sati bio je ondje zabilježen još jedan veći topnički napad, prije nego je u 18 bila oglašena i zračna opasnost koja je označila i nastavak borbi. Oko 60 kilometara zapadno uz obalu Azovskoga mora, u obalnome mjestu Berdanjsk zabilježen je ulazak ruskih snaga koje su prema navodima gradonačelnika Oleksandra Svydloa zauzele sve bitnije zgrade tamošnjih lokalnih vlasti.

6.2. Zapad

Ukrajinski Su-25 srušen kod Khersona

Napredovanje s Krima na sjeverozapad dovelo je ruske snage opet pred grad Kherson, koji se našao poprištem žestokih noćnih borbi u ranim jutarnjim satima. Oko 10 ujutro je ondje, kod sjeverozapadnog predgrađa Chornobayivka navodno bio izveden i napad na rusku kolonu turkom bespilotnom letjelicom Bayraktar. Za to vrijeme se uzvodno na Dnjepru, iz Nove Kahovke, čulo da je mjesto pod ruskom kontrolom i da tamošnje vlasti pregovaraju o evakuaciji civila. U tome kraju, ali sa zapadne strane rijeke, praktično su uništena sela Kozatsky i Vesely smještena u zoni koja je prvih dana agresije privremeno također bila pod ruskom kontrolom. Još malo više uzvodno, iz Kahovke, iza podneva se čulo o nastavku ruskih napada te ukrajinskom gubitku aviona za blisku potporu kopnenim snagama Su-25. Iz tih se krajeva ruske snage kreću i dalje sjeverno, prateći tok Dnjepra, gdje su viđene i nedaleko grada Energodara, poznatog po velikim nuklearnim elektranama.

No, ruske snage nisu stale tek na vratima Khersona, već su uz sjeverni dio tog amjesta nastavile kretanje i dalje na zapad, te su u nedjelju popdne stigle i pred Mikolajev, najveći brodograđevni centar na Crnome moru. Oko 17 sati su prvo ondje bili zaustavljeni ruski vojnici maskirani u dostavnim kamionima lanca supermarket ATB, da bi onda do ponoći krenule teške borbe na prilazima gradu. Tom su prilikom ukrajinki branitelji uništila kolonu ruskih oklopnih vozila, dok se od zarobljenika čulo kako pripadaju 33. pukovniji iz Volgogradske regije u Rusiji. Oko ponoći je ondje zabilježen i zračni napad na prostore zračne luke.

6.3. Odesa i Crno more

Zgrada opere u Odessi

Područje grada Odese i u nedjelju 27. veljače je bilo između stanja rata i mira. U ranim jutarnjim satima se čulo o rušenju ruskog borbenog aviona Su-30SM, dok je iz podneva bilo objavljeno i rusko uzapćenje dva ukrajinska broda (civilni tanker “Afina” i teretni brod “Princess Nicole”), koja su se kretala prema Zmijskom otoku na krajnjem jugu ukrajinskog akvatorija u Crnome moru. Ta su plovila završila otegljena prema Krimu, od kuda je put Odese navodno kretala ruska vojna flotila od 11 desantnih brodova, svaki nakrcan s oko jednom bojnom ljudi spremnih na desant kod Odese. Iako se ta i takva mornarička desantiranja kod Odese sporadično spominjalo već danima, sada je tek jasno da će ih uz dosadašnje ukrajinske snage od nedjelje 27. veljače ondje dočekivati i postrojbe lokalne Teritorijalne obrane, koja je uspješno podignuta.

7. Ostalo

Za svo to vrijeme, bilo je prilično mirno na zapadu Ukrajine. Iako je u mjestu Vinnicija uhićen navodni ruski saboter, za kojeg se čulo kako je iscrtavao nekakve cestovne oznake za pomoć neprijateljima u navigaciji, više je novosti bilo s područja grada Žitomira. Ondje se oko 19 sati čulo o napadu na tamošnju zračnu luku, navodno balističkim raketnim sustavom  Iskander ispaljenim s područja Bjelorusije, dok je u široj oblasti ukrajinska vojska navodno i uništila ruski protuzračni sustav 9K37 BUK pomoću turske besposadne letjelice Bayraktar.

Uništenje BUK-a kod Žitomira

Ukupno gledano, iz ukrajinskog Glavnog stožera čulo se u nedjelju rano ujutro o ruskome usporavanju ritma ofenzive, uzrokovanog uz ostalo i nestašicom hrane, goriva i streljiva. Pregrupiranje njihovih snaga registrirano je na području Polissye u Černihivskoj oblasti, dok se postrojbe 36. armije iz Istočnog vojnog okruga OS Ruske Federacije kreću na pravcima Buča, Kapitanivka (jugozapadno od Irpinja) i Belogorodka (dalje južno prema Vasilkivu). Jedinice inženjerije iz Bjelorusije idu prema Chernobylu kako bi izgradili prijelaze preko rijeka Teteriv i Irpinj, na kojima su Ukrajinci posljednjih dana rušili mostove, a radi dostave materijalne i tehničke potpore, dok su na rijekama Teteriv i Desna Rusi postavili i pontonski prijelaz prema Komarinu (zapadno od Černihiva, na granici s Bjelorusijom) te kod Orane (sjeveroistočno od Ivankiva, na zapadnom smjeru prilaza Kijevu). Jedinice Centralnog vojnog distrikta OS RF kreću se na jug – istočnim prilazom prema Kijevu, prema Boryspilu, te prema mjestu Ichnja (smještenom oko 100 km jugoistočno od Černihiva).

Tom prilikom čulo se i da je tog jutra pa do 13 sati, u nedjelju 27. veljače, bilo izvedeno još 5 zračnih i 16 raketnih napada, dok je Bjelorusija svojim postrojbama navodno podigla i stanje borbene spremnosti istodobno okupljajući dodatne snage u regiji Ostrobothnia (10 helikoptera i 2 AN-124), te u Baranovichima (4 aviona Su-34). Dodatne snage u Bjelorusiji nastavila je prikupljati i ruska Federacija – više od 50 aviona, 10 helikoptera i 2 AN-124 aviona na aerodromu Machulishchy/Minsk regija. Ukrajinski izvori navode da je u prva tri dana invazije Rusija izgubila 27 aviona, 26 helikoptera, 146 tenkova, 706 raznih oklopnih vozila, 49 topova, 1 BUK, 4 Grada, 30 raznih vozila, 60 cisterni, 2 bespilotne letjelice OTP, 2 broda i oko 4.300 ljudi.

Ruski helikopteri na autocesti u Bjelorusiji

Za razliku od toga, rusko Ministarstvo obrane je preko svog glasnogovornika Igora Konašenkova tek priznalo kako među ruskim pripadnicima u Ukrajini ipak ima mrtvih i ranjenih! Ujedno, Rusi su se pohvalili uništavanjem 1.067 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini – od toga 27 zapovjednih mjesta i komunikacijskih centara OS Ukrajine, 38 protuzračnih raketnih sustava S-300, BUK M-1 i OSA, te 56 radarskih postaje. “Samo danas je uništeno 7 protuzračnih raketnih sustava, uključujući jedan S-300 u blizini Kramatorska. Tri jurišne bespilotne letjelice Bayraktar TB-2 oborene su u predgrađu Chernihiva”, rekao je Konašenkov te nedjelje oko 19 sati. Naveo je da su od početka operacije uništena 254 ukrajinska tenka i druga oklopna vozila, 31 zrakoplova na zemlji, 46 višecijevna raketna sustava, 103 topa i minobacača, te 164 specijalna vojna vozila. Pohvalio se i činjenicom da su postrojbe tzv. “Luhanske Narodne Republike” – uz potporu OS RF – napredovale 4 km, dok su se one iz tzv. “Donjecke Narodne Republike” pomakle ukupno 6 km, pretežito u kraju sjeverno od Mariupola.

Ponukan razvojem stanja na bojištima, predsjednik Zelenski pozvao je strane dobrovoljce da se priključe obrani Ukrajine – objavljujući ujedno i kako je već za to oformljena i jedna zasebna postrojba nazvana “Međunarodna legija za teritorijalnu obranu Ukrajine”. Ujedno je objavljeno i ukrajinsko traženje Ministarstva za integraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine od Međunarodnog Crvenog križa za  pomoć pri uklanjanju tijela mrtvih Rusa iz zemlje, dok su prema široj javnosti zemalja iz kojih dolaze njihovi agresori pokrenute dvije akcije: (1) otvorene su telefonske linije za dobivanje informacija o ruskim vojnicima u Ukrajini, te (2) započeta je propagandna akcija OS Ukrajine pod nazivom “Ostani živ, prijeđi k nama”, koja agresore poziva na predaju.

Zapovjednik ruske vojske Gerasimov i ministar obrane Šojgu

Za kraj treba posebno napomenuti i zabrinjavajući razvoj situacije među susjedima Ukrajine, po pitanju nuklearnog oružja. Prvo je tijekom ranog popodneva te nedjelje 27. veljače Vladimir Putin naredio ruskom vojnom vrhu da stavi u stanje visoke pripravnosti nacionalne snage RF za odvraćanje – jedinice koje posjeduju i nuklearno oružje – što je dovelo kako do odgovora SAD i stavljanja njihovog obrambenog sustava u stanje DEFCON 2, tako i do vidljivoga rasta međunarodne zabrinutosti. Nakon toga se iz Ukrajini susjedne Bjelorusije tog istog dana čulo da je sa 65,16 posto glasova građana referendumski odlučeno o odricanju kako od dotadašnje neutralnosti zemlje, tako i od njenog ne-nuklearnog statusa – ujedno dozvoljavajući Ruskoj Federaciji razmještaj nuklearnog oružja na svom teritoriju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.