Rezime prvog dana napada na Ukrajinu

 

Do podneva se iz ukrajinskih izvora moglo čuti vijesti o ukupno 74 lokacije – uključujući tu 11 zračnih luka, 3 zapovjedna središta i 18 radarskih stanica – koje su napadnute raznim sredstvima od ruskih snaga. One su razasute širom države – od krajnjeg istoka, uz obale Azovskog i Crnog mora, preko gradova na Dnjepru, Kijeva, sjevernih prilaza Kijevu na obje strane rijeke, preko središnjeg dijela zapadne Ukrajine, pa sve do krajeva blizu susjedne Rumunjske i Moldove. Za detaljniji pregled, kojeg smo započeli sumiranjem uvoda u ruski napad s pregledom prve polovice dana, Ukrajinu smo ugrubo podijelili na 6 načelnih zona, u kojima ćemo pokušati obuhvatiti događanja u drugoj polovici jučerašnjeg prvog dana ruskog napada na Ukrajinu.

1.  SJEVEROZAPADNO OD KIJEVA

Hostomel – ruski helikopterski desant

Iza podneva pojavile su se video snimke helikopterskog desanta na grad i zračnu luku Hostomel, smještenu oko 26 kilometara sjeverozapadno od centra Kijeva. U toj operaciji sudjelovalo je 20-ak ruskih helikoptera, koji su nosili lako opremljene padobrance.

Oko 14 sati moglo se vidjeti video materijale prizemljenog ruskog borbenog helikoptera Ka-52 Hokum B s kojeg su bile skinute redovite oznake, te stavljene neke privremene, vezane uz konkretnu operaciju. Oko 15 sati ukrajinski vojni izvori potvrdili su njegovo prizemljenje kod mjesta Vyshorod na Dnjeptu, 15 km sjeverno od Kijeva.

Otprilike u isto vrijeme, dakle oko 14 sati, na 40-ak km južno od Kijeva srušen je ukrajinski transportni avion AN-26.

Oko 16 sati čuju se vijesti o borbama oko industrijskog kompleksa Černobil – ruske trupe ulaze u zonu nuklearne centrale s teritorija Bjelorusije i ondje kreću u borbu s postrojbama ukrajinske Nacionalne garde, koja je štitila tamošnja odlagališta radioaktivnog orpada.. Oko 17 sati predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da borbe i dalje traju u prostoru kompleksa nuklearnih centrala Černobil. Oko 19 sati, prema višestrukim navodima, ruske snage uspjele su ovladati prostorom nuklearne centrale Černobil. Oko 20 sati potvrđeno je iz Ureda predsjednika Zelenskog da su ruske snage zarobile Černobil nakon dužih borbi.

Oko 18 sati od njega se čulo i o ruskom zauzimanju zračne luke Antonov, odnosno Hostomel. Oko 20 sati od čelnika Ureda predsjednika Ukrajine Oleksija Arestovycha čulo se da je ruski desant kod zračne luke Hostomel potpuno uništen, te da je taj kompleks pod punom kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, što se nešto kasnije pokazalo kao ipak netočno. Naime, oko 21 sat ukrajinski predsjednički savjetnik objasnio je da borbe oko zračne luke Hostomel i dalje traju, ta da je u njih uključeno i topništvo i tenkovi. Oko 22 sata ukrajinsko Ministarstvo obrane objasnilo je da se borbe nastavljaju oko zračne luke Hostomel, ali da su ondje ukrajinske snage (prvenstveno 45. Specnaz Brigada) uspjele spriječiti veći ruski desant.

2.   SJEVEROISTOČNO OD KIJEVA

Zarobljeni pripadnik ruske 74. motostreljačke brigade

Tijekom jutra, ruski tenkovi i oklopna vozila počeli su ulaziti u Ukrajinu na tromeđi Ukrajina-Rusija-Bjelorusije, preko graničnog prijelaza Senkivka. Od tamo su Rusi u dvije kolone krenuli napredovati južno prema mjestu Chernihiv. Oko 11 sati zaustavljeno je rusko napredovanje u oblasti Chernihiv.

Svijet su obišle fotografije i video snimke predaje ruskih vojnika. Naknadno se saznalo da se radi o izviđačkom vodu 74. Motostreljačke brigade ruske vojske, koji je u Ukrajini završio nakon vojne vježbe u ruskom gradu Yelnya, 257 km od ukrajinske gradnice.

3.   SUMY

Zapaljeni T-72 kod Glukhova u oblasti Sumy

Oko 22 sata pojavile su se video snimke teških borbi u mjestu Sumy na sjeveroistoku Ukrajine, na 30-ak km udaljenom od najbliže ruske granice. Unatoč ruskim tvrdnjama da su preuzeli Sumy, na snimkama se čuju pucnjevi među stambenim kvartovima i vide se zgrade u plamenu.

Tijekom dana, na cestama područja Sumy mogao se vidjeti veći broj zapaljenih ruskih teretnih vozila. Kasno navečer, savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Herashchenko rekao je da su nakon teških borbi oko mjesta Okhtyrka Rusi napustili svoja BTR oklopna vozila, ostavili streljivo, a druge potrepštine spalili, te su se ili predali ili pobjegli natrag u Rusiju.

Guverner Sumy oblasti Serhiy Zhyvytskiy rekao je kasno navečer da ruske snage drže pod opsadom grad Konotop, odakle se kreću prema Kijevu, kao i iz pravca samog Sumya.

4.   BELGOROD – HARKIV

Oko 9 ujutro ruske su vojne postrojbe došle do predgrađa Harkiva i počeli ondje na prometnicama uspostavljati kontrolne točke. Oko 11 sati zabilježene su borbe oko grada Harkiva, na čijoj je zaobilaznici uništeno nekoliko tenkova.

Pogođeni školski avioni u zrakoplovnoj bazi u Kublinki

Tijekom dana je bombardirana i zrakoplovna baza Chuhuiv, oko 35 kilometara jugoistočno od Harkiva, gdje je, među ostalim, bila pogođena i stajanka s ukrajinskim obučnim avionima L-39.

Oko podneva zabilježeni su ulasci ruskih kolona u Ukrajinu kod mjesta Vilcha, 60-ak km sjeveroistočno od Harkiva, čemu su se suprotstavili graničari i pripadnici ukrajinske vojske.

Oko 21 sat kod mjesta Senkove, 120 km istočno od Harkiva, ukrajinske snage su uništile most na rijeci Oskil ne bi li usporile rusko napredovanje.

5.   LUHANSK – DONJECK

Oko 11 sati ukrajinski izvori javili su o povratu pod punu ukrajinsku kontrolu prostora grada Mariupola, a uspješna obrana zabilježena je i na sjevernom rubu tzv. Luhanske Narodne Republike, konkretno 20-ak km sjeverno od grada Luhanska, gdje je obranjeno mjesto Shchastya na rijeci Siverskij Donjec. Pritom je uništeno nekoliko ruskih tenkova i kamiona,a neistinitima su se pokazale vijesti da je mjesto prelazilo iz ruke u ruku.

Mariupol – važna luka i grad na prvoj crti

Oko 15 sati zabilježene su intenzivne borbe južno od Donjecka.

Oko 19 sati od predsjednika Zelenskog čulo se da su ukrajinske snage prošle „izuzetno dobro“ na prostoru Donbasa.

Oko 21 sat čule su se vijesti o teškom bombardiranju luke Mariupol i stotinama eksplozija. Prema ukrajinskim objavama, do kasnih večernjih sati Mariupol je i dalje bio pod kontrolom ukrajinskih Oružanih snaga, bez obzira na brojne navode koji su tvrdili suprotno.

6.   PRODOR S KRIMA

Na istočnoj strani ovoga prodora se oko 15 sati čulo o velikim eksplozijama nakon ruskog napada na zrakoplovnu bazu kod Melitopola, prema kojem se izgleda kretao dio ruskih snaga s Krima. Oko 22 sata na smjeru kretanja ruskih snaga s Krima na sjeveroistok ruski izvori su objavili dolazak do predgrađa Melitopola, tvrdeći da su ujedno i zauzeli to mjesto.

Na zapadnoj strani ovoga prodora bila su ostvarena i najveća ruska postignuća u danu. Naime, oko 11 sati ujutro su ruske snage s krimskoga poluotoka bile uočene u široj okolici grada Kherson, došlo je do borbi, ali Rusi su se koncentrirali na dolaženje do obala Dnjepra i ponovno otvaranje Sjeverno-krimskog kanala, a ne osvajanjem samoga grada Khersona. Zato i ne čudi da su oko 15 sati ruske trupe bile viđene su 10-ak km istočno od grada Khersona, otkud su se nastavile kretati sjeverno. Oko 17 sati čule su se vijesti o ruskom otvaranju Sjeverno-krimskog kanala, bitnog sustava kojim je prije rata 2014. vodom opskrbljivan poluotok Krim, što je Ukrajina prekinula nakon njegove aneksije 2014. godine.

Navodni pokušaj ruskog borbenog prelaska mosta kod Khersona

Ovaj potez bitan za stanovništvo Krima poduzela je ruska vojna skupina koja se s Krima kretala sjeverozapadno, prateći kanal do grada Khersona i njegovog spajanja na Dnjepar kod Nove Kakhovke. Prema nekim navodima, ruske su snage tu uspjele mostom i preći Dnjepar, te barem privremeno uspostaviti neki mostobran na njegovoj desnoj obali. Oko ponoći po ukrajinskom vremenu Ministarstvo obrane objavilo je provođenje velikih obrambenih operacija u toj zoni, te da su bitke u tijeku na područjima istočno od grada Khersona.

Tijekom dana su objavljene fotografije pogođene zrakoplovne baze u Kulbakinu, u kojoj je smještena 299. Taktička zrakoplovna brigada „General Basyl Nikoforov“.

Tijekom prvog dana ruske invazije prostor juga Ukrajine pokazao se najtežim za ukrajinske branitelje, i ondje su ruske snage uspjele postići najviše od svojih ciljeva.

Oko 22 sata objavljene su snimke od ranije u danu koje pokazuju uništeni ruski protuzračni sustav Tor-M2.

OSTALO

Oko 14 sati rumunjsko Ministarstvo obrane je potvrdilo presretanje ukrajinskog borbenog aviona Su-27, koji je prepraćen do zrakoplovne baze Bacau. Oko 15 sati rumunjski su službeni izvori objavili i njegove slike.

Oko 20 sati čuli su se zvukovi borbi na rubovima grada Odese, iako nije bilo jasno o čemu se tu zapravo radi – da li to ima veze s mornaričkim desantom kojeg se spominjalo ujutro, ili ne.

U očekivanju novog napada, građani Kijeva noć provode u stanici podzemne željeznice

Oko 22 sata je objavljeno da je samo u Kijevu tijekom dana  stanovništvu navodno podijeljeno 10.000 jurišnih pušaka, temeljem jutrošnje izjave predsjednika Zelenskog kako oružje mogu dobiti svi koji to žele.

Iza 22 sata objavljeno je da je Ukrajina uvela zabranu izlaska iz zemlje za muškarce između 18 i 60 godine. Proglašena je opća mobilizacija.

Oko 22:30 Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine objavilo je gubitak kontrole nad otokom Zmiinyi, južno od Odesse. Braneći ovaj otok u Crnome moru, poginulo je 13 graničara, koje će predsjednik Zelenski posthumno odlikovati ordenom Heroj Ukrajine. Brod koji je napadao otok pojedini izvori identificiraju kao krstaricu Moskva, jedinu od tri broda klase Slava trenutno u Crnome moru.

Oko ponoći predsjednik Zelenski obavijestio je javnost da je barem 137 ukrajinskih vojnika i civila poginulo, dok je 316 ranjenih tijekom prvog dana borbi. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 57 mrtvih i 169 ranjenih Ukrajinaca tijekom prva 24 sata. Sumirajući dan, ukrajinsko Ministarstvo obrane izvijestilo je da je ruska strana izgubila više od 30 tenkova, 130 oklopnih vozila, 7 aviona i 6 helikoptera. Istodobno, 24 sata od početka napada na Ukrajinu, ruska strana nije rekla ni riječ o svojim gubicima.

Poljska je tijekom dana otvorila 9 prihvatnih centara uzduž svoje granice s Ukrajinom, pripremajući se na prihvat izbjeglica, kojih se očekuje velik broj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.