Krim i helikopteri – sporovi i neslaganja

 

Nakon dugoga zastoja, izgleda da se postupno pokreće i pitanje dovršetka remonta prvih 6 hrvatskih helikoptera Mi-8, započetog u drugoj polovici prošle godine. Nakon što se krajem veljače ove godine krenulo dovršavati spomenuti posao, ispostavilo se da su dijelovi potrebni za dovršenje posljednja dva od tih šest helikoptera Mi-8 navodno zaglavili u okviru jednog od poduzeća koje je radilo na remontu – u Sevastopoljskom zrakoplovnom zavodu (SAP) na Krimu. Nakon otkrića te neugodne činjenice, mjesecima se nije znalo kako će čitava ta priča biti okončana.

Nakon navodnih diplomatskih napora Hrvatske, tu se u više navrata govorilo o svojevrsnome napredovanju situacije. Dok pojedini hrvatski mediji donose informacije o tome da su spomenuti dijelovi već na putu u Hrvatsku, stvari izgledaju ponešto drugačije kada ih se pogleda s druge strane. Uz sudski spor državnih vlasti u Kijevu te spomenutog vojnog poduzeća s Krima, od lokalnih vlasti s Krima (koje Vlada u Kijevu ne priznaje, za razliku od režima u Moskvi) mediji prenose tvrdnje o nastavku poslovanja te sklapanju novih ugovora o inače već tekućim poslovima.

Što je bilo s vojnom zrakoplovnom industrijom na Krimu?

Nakon dugog perioda oštre napetosti, političko i pravno sukobljavanju po pitanju vojne industrije na Krimu je kulminiralo početkom ožujka ove godine. Tada se prvo moglo čuti da su naoružani ljudi s područja Sevastopoljskog zrakoplovnog zavoda (državnog poduzeća u vlasništvu Ministarstva obrane Ukrajine) krenuli odnositi opremu i rezervne dijelove za raznu zrakoplovnu tehniku – što je na socijalnim mrežama 18. ožujka objavio Dmitrij Timčuk, voditelj ukrajinske nevladine udruge “Centar za vojno-politička istraživanja”, riječima: “U Sevastopolju, u Okruglome zaljevu (“Круглой бухте (Омега)”) lokalne bande, tzv. “Samoobrana”, započele su grabež državnog poduzeća Ministarstva obrane Ukrajine, Sevastopoljskog zrakoplovnog zavoda” – što je bio tek lokalni uvod u kasnije ujedinjenje i čitavoga Krima u okvir Ruske Federacije.

U pravnoj sferi ovo se svelo na postupak započet sredinom ožujka ove godine, kada je “Državno odvjetništvo regije Središnja Ukrajina za nadzor poštivanja zakona u vojnoj sferi”, inače ustrojeno pri Gospodarskome sudu Kijeva, tom istome sudu podnijelo tužbeni zahtjev kojim od Sevastopoljskog zrakoplovnog zavoda traži povrat sredstava u vrijednosti od 53,5 milijuna grivni (oko 4.59 milijuna USD), te 4 helikoptera Mi-8, u posjed Ministarstva obrane Ukrajine. Priopćenje Službe za odnose s javnošću spomenutog tužiteljstva tada je tvrdilo: “U studenom-prosincu 2013. godine, kada je Ministarstvom obrane Ukrajine upravljao Pavel Lebedev, spomenuta sredstva uplaćena su spomenutom poduzeću za ispunjenje odredbi ugovora o kapitalnom remontu 4 helikoptera tipa Mi-8, u vremenu do 31. prosinca 2013. godine. Umjesto toga, helikopteri su do sada ostali na području ranije spomenutog poduzeća, u gradu Sevastopolju“.

Gospodarski sud Kijeva sredinom ovog mjeseca donio je rješenje u ovome sporu – odlučio je o povratu helikoptera Ministarstvu obrane Ukrajine, a koji se nalaze na remontu u Sevastopoljskom zrakoplovnom zavodu. Ta je odluka objavljena 18. srpnja ove godine, na internetskim stranicama Genprokurator-a (glavnog državnog odvjetnika Ukrajine). Tom je prilikom ujedno priopćeno da Ured državnog odvjetnika Ukrajine zahtijeva razvrgnuće sporazuma o remontu helikoptera s tvrtkom Sevastopoljski zrakoplovni zavod, koji je bio zaključen krajem prošle godine. Sud se suglasio s tim postavljenim zahtjevom, i naredio je povrat helikoptera. Uz to, remontnom poduzeću je naložio i plaćanje kompenzacije u vrijednosti od traženih 53,5 milijuna grivni (UAH) ili oko 4.59 milijuna USD. U priopćenju Genprokuratora posebno je istaknuto i da je taj novac za remont bio uplaćen na račun ovog poduzeća u vrijeme kada je na čelu Ministarstva obrane Ukrajine bio Pavel Valentinovič Lebedev, inače i bivši proruski parlamentarni zastupnik iz doba Viktora Janukoviča – kojeg je kao ministra obrane Ukrajine prije okruglo godinu dana put nanio i u Zagreb. U ponedjeljak, 21. srpnja, i spomenuto državno odvjetništvo je priopćenjem pozdravilo ovakvu odluku suda u Kijevu, kojom su praktično pa u cjelini priznati njihovi tužbeni zahtjevi. Na to sve nije dugo trebalo čekati odgovor s Krima.

Obnova ugovora s Hrvatskom – uvjet za povrat opreme?

Zrakoplovno-remontni zavod uz plaže zaljeva Omega na Krimu

Zrakoplovno-remontni zavod uz plaže zaljeva Omega na Krimu

Sevastopoljski ruski zrakoplovni zavod svoje će obaveze ispunjavati u skladu s ugovorom, a ne preko posrednika. Mi nećemo prekršiti ugovore“, rekao je tog istog 21. srpnja Sergej Menjajlo, vršitelj dužnosti guvernera grada Sevastopolja, na tematski sazvanome briefingu za medije. Stavljajući naglasak na ispunjavanje obveza direktno prema naručiteljima, a ne prema posredniku (ukrajinskom državnom poduzeću Ukrspecexport), on je tom prigodom ustvrdio i da sada ruska tvrtka Sevastopoljski zrakoplovni zavod svoje obveze po ugovorima s Hrvatskom i Vijetnamom ispunjava u punome obimu, remontirajući helikoptere u zakazanome roku. Pri tome je dodao da se upravo odvija nimalo jednostavan proces obnavljanja (ponovnoga zaključivanja) ugovora za remont tehnike – po čijem će okončanju naručitelji dobiti svoje helikoptere. Dok ostaje upitno što ove najave zapravo znače i za Hrvatsku, to ni iz bliza nije sve.

Euroazijska ekonomska zajednica (EAEC ili EurAsEC)

Naime, izgleda da Rusija namjerava nastaviti poslovanje zavoda vojne industrije u Sevastopolju, od kojih su mnogi okupljeni upravo u okviru Sevastopoljskog zrakoplovnog zavoda, popularno poznatog i pod nazivom “helikopterka” (“вертолётка”). “Bitno je da je zrakoplovni zavod preopterećen ruskim narudžbama. Kako sada izgleda, tri helikoptera će doći na remont u kolovozu“, pojasnio je već spomenuti Menjajlo, vršitelj dužnosti guvernera grada Sevastopolja. Velika je to razlika prema nedavnome stanju – kada je u lipnju ove godine v.d. guvernera Sevastopolja Vjaćeslav Aksjenov na susretu s moskovskim poslovnim ljudima izjavio da “zbog djelovanja ukrajinske vlade, koja jednostavno ne želi ući u Euroazijsku ekonomsku zajednicu (EAEC ili EurAsEC), ali je radila probleme po pitanju postizanja sporazuma o suradnji s ruskim partnerima – Sevastopoljski zrakoplovni zavod faktično je ušao u režim dvodnevnog radnoga tjedna, tijekom prošle godine“.

Podsjećamo da je to samo dio sporova koji su nastali kolebanjima državnih granica na Krimu. Tako je i predsjednik Dnjepropetrovske oblasne državne administracije, ukrajinski oligarh Igor Kolomojskij, još 12. srpnja medijima najavio kako planira Rusiju dati na sud zbog sudbine svojih investicija na prostoru krimske zračne luke Belbek (u kompaniju koja upravlja samim tim aerodromom). Nasuprot tome, “Istražni komitet Ruske Federacije za Republiku Krim” – tamošnja lokalna ispostava glavnog istražnog tijela državnog odvjetništva Ruske Federacije – 26. lipnja ove godine na sud je dostavio materijale protiv tog istog Igora Kolomojskija, doduše začinjene i preventivnom mjerom uhićenja.

A kako će kroz sve to na površinu isplivati zagubljena pošiljka remontiranih motora za hrvatskih helikoptere Mi-8, tek treba vidjeti!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.