ZTC-u se vraća status društva od posebnog interesa za RH?

 

Baš kako je najavio na samom početku prosinca, danas je ministar obrane Ivan Anušić posjetio Zrakoplovno-tehnički centar i održao radni sastanak posvećen problemima u ovom velikogoričkom poduzeću. Radnom sastanku prisustvovao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, dok su ispred Zrakoplovno-tehničkog centra bili prisutni direktor ZTC-a Ivica Vidović sa suradnicima, te predsjednik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić kojeg je Anušić primio već 1. prosinca ove godine.

Povod aktualiziranju pitanja ZTC-a je pismo kojeg su krajem studenog ove godine Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu, Radničko vijeće ZTC-a i Udruga branitelja ZTC-a uputili premijeru, ministru obrane i ravnatelju Centra za restrukturiranje upozoravajući da će loše upravljanje tvrtkom dovesti do problema s održavanjem protupožarnih aviona za sljedeću sezonu, ali i za uspostavljanje Hitne helikopterske medicinske službe koja bi trebala početi s radom prije početka nove turističke sezone.

Banožićevo nasljeđe u ZTC-u – direktor Ivica Vidović

Standardno niske plaće dovele su ZTC do kroničnog manjka kvalificiranih radnika, ali je zato od svog izdvajanja iz sustava MORH-a ZTC postao stovarište umirovljenih visokih vojnih dužnosnika koji, kako se navodi u pismu, “nemaju ni znanja ni potrebnog iskustva za vođenje trgovačkog društva”. U tu plejadu “slavnih” treba ubrojiti i aktualnog direktora Ivicu Vidovića, koji je danas Anušiću predstavljao djelovanje i poslovanje ZTC-a, uz vjeru u “dobru perspektivu razvoja ZTC-a”, spomenuvši pritom i “razvijanje sposobnosti održavanja aviona i  helikoptera zapadne proizvodnje”. Sindikat Vidovića proziva zbog samovolje, između ostalog i po pitanju određivanja plaća, što mu je prilično jednostavno budući da od moguća 3 člana Uprave ZTC-a postoji samo jedan – upravo sam Vidović. Anušićev prethodnik Mario Banožić u uhljebljivanju je napravio i korak više, zaposlivši svoju bivšu “posebnu savjetnicu” na potpuno bespotrebno mjesto glasnogovornice ZTC-a.

Na današnjem sastanku obje strane su se složile kako postoje određeni problem, a ministar Anušić  najavio je i početak njihovog rješavanja:

“Očekujem da će u nadolazećem razdoblju uprava ZTC-a prije svega učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se poboljšala materijalna prava radnicima ove tvrtke. Svjesni smo da je ZTC tvrtka od iznimne važnosti za našu Hrvatsku vojsku, zato su jedni od mojih prvih sastanaka po preuzimanju dužnosti ministra bili s upravom i sindikatom ZTC-a. U tom kontekstu, MORH je već poduzeo predradnje koje će prije svega omogućiti povećanje financijskih sredstava za rad ZTC-a i to kroz povećanje cijene radnog sata”.

Druga mjera koju je najavio Anušić je također u pripremi, odnosno “u dogovoru s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem odlučili smo pokrenuti postupak uvrštavanja ZTC-a na Popis pravnih osoba od posebnog interesa za RH”. Radi se o istom onom popisu s kojeg je ista ta Vlada na čelu s istim tim Andrejem Plenkovićem skinula ZTC u očekivanju kupovine aviona od Izraela. U siječnju 2018. Vlada je, naime, odlučila da Brodarski institut, Đuro Đaković Holding i Zrakoplovno-tehnički centar “više ne predstavljaju društva od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku”, a tadašnji ministar obrane Damir Krstičević tu je odluku smatrao potpuno normalnom i ni po čemu štetnom za ZTC, bez obzira što se radi o jedinoj hrvatskoj tvrtki koja održava vojne letjelice. Štoviše, skidanje ZTC-a s ovog  popisa pravdalo se poboljšanjem izgleda za pronalaženje strateškog partnera ili investitora u razvoj tvrtke, iako je tijekom proteklih 5 godina svjesno i namjerno propušteno nekoliko prilika da se tu uključe pojedini ulagači, uključujući i renomirane međunarodne kompanije s područja obrambene industrije. Bit će zanimljivo pratiti s kojim objašnjenjem će Vlada ponovno staviti ZTC na popis društva od posebnog interesa za RH, što je značaj koji ZTC zaista i ima, ali je isto tako država itekako odgovorna za jadan položaj u kojem se tvrtka nalazi od njenog izdvajanja iz sustava MORH-a u doba Branka Vukelića kao ministra obrane.

 

*Photo: MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.