Zbog pogibije ročnika kaznena prijava vozaču tenka

 

Malo više od mjesec dana nakon pogibije ročnika Marka Zalovića na vojnom poligonu Gašinci, Ministarstvo obrane priopćilo je dio nalaza u tu svrhu oformljenog Povjerenstva o izvanrednom događaju. Povjerenstvo su ustrojili načelnik GS OS RH i zapovjednik HKOV-a, dok je istodobno Državno odvjetništvo naložilo Kriminalističkom odjelu Vojne policije provođenje svih izvida potrebnih za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja. Kako stoji u priopoćenju MORH-a:

“Iz nalaza Povjerenstva za izvanredni događaj zaključuje se:

  1. Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovjedi temeljem kojih se provodi obuka,  došlo je do iznenadnog skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka,  Marko Zalović.
    Znači, uzrok nesreće je iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka.
  2. Utvrđeni su i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke.
  3. Detaljnim pregledom utvrđeno je da je tenk bio tehnički ispravan.

Temeljem zaključaka o uzroku tragedije dragovoljnog ročnika Marka Zalovića, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu po članku 215. stavak 3. Kaznenog zakona (dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom), a u svezi članka 222. stavak 4. (teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti).
Protiv još dvojice časnika, voditelja obučnog gađanja i njegovog zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut je stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu ‘Gašinci’.”

Time su potvrđena ranija medijska nagađanja – (1) da je tenk i doista bio tehnički ispravan, čime je iz čitave ove nemile priče isključen objektivni faktor, odnosno tehnički kvar kao uzrok nesreće. Uz to, potvrđeno je (2) da Povjerenstvo uzrok nesreće vidi prvenstveno u ljudskome faktoru. Imajući u vidu da je MORH ranije izvijestio tek da su se u tenku M-84 nalazili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a, koji su se vraćali s provedbe planiranih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona Gašinci – logično je primarne krivce nesreće tražiti u posadi tenka koji je skrenuo pri vožnji.

No iako su u priopćenju spominjani propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi čitave obuke (vjerojatno ove oklopničke, budući se spominje “obučno gađanje”), za to će voditelj obučnog gađanja i njegovog zamjenik odgovarati samo stegovno. Prilično je zanimljivo da se za sada spominje kaznena odgovornost tek za vozača tenka – za kojeg se moglo povezati kako je riječ o relativno neiskusnoj osobi, kojoj očigledno nije u prilog išla gužva na vojnom poligonu nastala zbog pojačanog tempa tamošnjih obuka. Ujedno, u svom službenome obraćanju javnosti MORH ne spominje i odgovornost zapovjednika tročlane posade ovoga vozila.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.