Za pogibiju ročnika optužen samo vozač tenka

 

Gotovo godinu dana nakon što je dragovoljni ročnik Marko Zalović tragično stradao pod gusjenicama tenka na poligonu Gašinci, Općinsko državno odvjetništvo u Našicama podiglo je optužnicu protiv vozača tenka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Našicama optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1990.) zbog počinjenja teškog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavaka 3. i 4. u vezi s člankom 215. stavcima 1. i 3. Kaznenog zakona. Okrivljenika se tereti da je 14. kolovoza 2013. na prostoru Vojnog poligona Gašinci; kao vozač tenka u Obučnoj bojni pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske; makadamskim putem koji prolazi pored područja namijenjenog obuci pješadijske vojske, pažnjom neprimjerenom tehničkim i voznim karakteristikama vozila upravljao tenkom M84, olako držeći da time neće ugroziti druge osobe. Tereti ga se da je uslijed takve vožnje izgubio kontrolu upravljanja tenkom i naglo skrenuo ulijevo prema kanalu koji odvaja put od obučnog poligona pješadije te lijevom gusjenicom tenka prešao preko tijela ročnog vojnika M. Z. (1992.) koji se nalazio u tom kanalu i pritom zadobio višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Prema prvim izjavama zapovjednika HKoV-a generala Dragutina Repinca, također je bilo jasno da nije pogriješio mladi ročnik, već da je nesreću skrivio tenk. Proteklih gotovo 11 mjeseci utvrđivalo se radi li se o tehničkoj ili ljudskoj pogrešci – o čemu smo pisali i na portalu Obris.org. Konačno, u rujnu prošle godine podignuta je kaznena prijava protiv vozača tenka, koju je jučer optužnicom potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Našicama.

Slično, i ne isto – ali ipak zanimljivo slično

Ono što je sigurno, Općinsko državno odvjetništvo u Našicama ovaj slučaj procesuira na svoj način. I taj je način prilično različit od nekih drugih načina. Da ilustriramo ovu tvrdnju, željeli bi se na kratko osvrnuti na jednu drugu situaciju, ne do kraja usporedivu, ali ipak po nekim detaljima i sličnu. Ono o čemu govorimo je događaj od 13. siječnja 2012. godine, kada se na hridi kraj talijanskog otoka Isola del Giglio nasukao cruiser MS Costa Concordia. Pri tome je 32 putnika poginulo. Potpuno svjesni da tenk nije turistički brod, osvrnuli bi se samo na činjenicu da je u oba slučaja bila riječ o tragičnim događajima, da su oba ta tragična događaja za posljedicu imala smrt ljudi (gdje je jedan život jednako tako dragocjen kao i njih 32), i da su oba ova događaja uključivala kompleksnu napravu (vozilo i plovilo), kojima upravlja posada od više ljudi, raspodijeljenih u neku hijerarhijsku strukturu. To su neke elementarne sličnosti među ove dvije situacije. Još jedna dodatna sličnost tiče se i činjenice da su o oba ova tragična događaja pred nadležnim  tijelima dviju država pokrenuti i pravosudni postupci radi utvrđivanja kaznene odgovornosti za nesreću.

E sad, tu onda počinju razlike između broda Costa Concordia u Italiji, i tenka u Đakovu, Republika Hrvatska. Naime, dok je tenkom vozio njegov vozač (koji je sad i optužen), u tročlanoj posadi tog vozila ipak postoji i netko s oznakom “zapovjednik tenka”. Njega ODO Našice ne samo da nije optužilo, već ga uopće ni ne spominje. Za razliku od toga, zapovjednik broda Costa Concordia Francesco Schettino u Italiji je sada prvooptuženi u sudskome postupku koji teče – iako je u trenutku samog nasukavanja broda plovilom neposredno upravljao njegov kormilar, Indonežanin Jacob Rusli Bin. Da ne bude nedoumica – u prvom je trenutku i spomenuti kormilar bio optužen od strane talijanskoga pravosuđa. No, prošle godine u svibnju, on i još četvorica optuženih nagodili su se s talijanskim državnim odvjetnicima – priznali su krivnju za gubitak života putnika i nemar koji je do tih smrti doveo, a za uzvrat su u srpnju 2013. dobili pojedinačne zatvorske kazne kraće od tri godine zatvora. Dok je najteže prošao zaposlenik u kriznome centru kompanije Costa Cruises, spomenuti je kormilar dobio manje od dvije godine zatvora, i to uvjetno. Dakle, onaj koji je faktično vozio brod priznao je krivnju i za to je osuđen, ali mu je odsluženje zatvorske kazne na kraju suspendirano, pod određenim uvjetima (što je u Italiji često za kazne zatvora kraće od 2 godine, kada nije riječ o nasilnim zločinima).

Ukratko, od prošloga ljeta, za skretanje s kursa broda Costa Concordia, a onda i njegovo nasukavanje te pogibiju 32 putnika – prvenstveno se sudi kapetanu broda. Ta se osoba, već spomenuti Francesco Schettino, od optužbi brani tvrdnjama kako je u zadnjem trenutku kormilaru naložio da skrene – što je ovaj navodno poslušao s oko 13 sekundi zakašnjenja – a kapetan tvrdi i da je onda kormilar umjesto na lijevo kormilo skrenuo desno, usmjerivši brod baš na hridi. Na to je sud ovoga proljeća odlučio ponovo saslušati spomenutog kormilara, ali nedvojbeno tek kao svjedoka u postupku protiv kapetana broda na kojem je ovaj kormilar služio. Po pitanju tragedije nedaleko Đakova, stvari ne idu ovako, a pitanje je i hoćemo li pred hrvatskim sudom čuti išta slično ovoj internoj komunikaciji unutar posade vozila koje je prouzročilo smrt.

Za sada u Našicama o odgovornosti zapovjednika spomenutog tenka M84 nema ni govora – dapače, u šturoj izjavi državnih odvjetnika tu se osobu uopće ni ne spominje – dok je jedina prozvana osoba upravo mladi (a vjerojatno i neiskusni) vozač tenka. Pri tome, dok se proteklih godina mnogo čulo o problematičnoj prirodi “zapovjedne odgovornosti”, barem u formi u kojoj su taj pojam koristili tužitelji iz Haaga, ovdje je zapovjednik vozila pod normalno u samome vozilu (ili bi barem trebao biti) – pa je i njegova zapovjedna odgovornost za sve potencijalne incidente ipak bitno jasnija. Naravno, tu treba pretpostaviti i da je u slučaju obučne posade tenka, upravo zapovjednik posade onaj stariji, iskusniji, a onda time i pojačano odgovoran za sve moguće incidente čitavoga vozila kojim on zapovijeda. Dok portal Obris.org definitivno nije sklon progonima vještica i masovnim traženjima žrtvenih jaraca – neke čudne karakteristike ovog incidenta te sudskog postupka pokrenutog jučer u Našicama zasigurno traže podrobnije praćenje ove vjerojatno dugotrajne sudske priče.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.