Gašinci u normali, istraga se nastavlja

 

Vojni poligon Gašinci, na oko deset kilometara zapadno od Đakova

Dok se neslužbeno može čuti da je dosadašnja istraga stradavanja ročnika tijekom obuke na Gašincima isključila tehnički kvar na tenku M-84, MORH je po tom pitanju i dalje suzdržan i informativno škrt. Sve što se od MORH-a može čuti o istrazi jest ono uobičajeno:

Nakon tragičnog stradavanja dragovoljnog ročnika na vojnom poligonu Gašinci, Državno odvjetništvo i Vojna policija provode istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i uzroka koji su doveli do tragičnog događaja.

General Dragutin Repinc, od srpnja 2011. zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

Odmah po stradavanju ročnika Zalovića, zapovjednik HKoV-a general Dragutin Repinc ukratko je prepričao načelan tijek događaja koji su doveli do pogibije ročnika. Prema tom opisu, nesreću nije skrivila neukost ili nepažnja poginulog ročnika, već tenk koji je iz tada nepoznatih razloga naglo skrenuo s ceste. Prvi neslužbeni rezultati istrage, barem prema pisanju hrvatskih medija, isključili su tehnički kvar kao razlog nekontroliranog skretanja tenka, što bi značilo da se trenutno istražuje uloga ljudskog faktora. Međutim, ni posada tenka, ni bilo tko drugi u zapovjednoj liniji, za sada zbog toga nije preventivno ni udaljen s dužnosti ni privremeno suspendiran. To nam je potvrdio i sam MORH, odnosno njegova Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo:

Prema sudionicima događaja nisu poduzimane mjere, upravo zbog činjenice što se čeka završetak istražnih radnji i utvrđivanje svih okolnosti i uzroka.

General Petar Stipetić, načelnik GS OS RH od 2000. do 2003. godine

To je potpuno u suprotnosti s, primjerice, postupanjem iz 2000. godine, nakon nesreće u vojarni „Sveti Petar“ u Ogulinu, u kojoj je, što teže što lakše, ranjen 21 ročnika. Odmah nakon nesreće, tadašnji načelnik GS OS RH general Petar Stipetić suspendirao je cijelu zapovjednu liniju, od zapovjednika vojarne do neposrednog voditelja obuke. Neki od njih potom su zaradili i kaznenu prijavu, no zbog zastare sudski postupak nikada nije dobio pravomoćni epilog. Nakon prošlotjedne nesreće na Gašincima, koja je završila smrću 21-godišnjeg dobrovoljnog ročnika, nisu donesene nikakve stegovne mjere, već se, dakle, čeka završetak istražnih radnji. Do sada su se takvi postupci znali prilično odužiti, i po nekoliko mjeseci, pa ni ovoga puta ne bi trebalo očekivati išta brže rezultate. Inače, situacija na Vojnom poligonu Gašinci dovedena je u normalu, pa su nakon 2 dana zastoja u obuci i sudjelovanja dragovoljnih ročnika na sahrani Marka Zalovića, obuka ročnika i druge planirane aktivnosti na poligonu nastavljene prema postojećem planu.

Iako je interes mladih ljudi za dobrovoljno služenje vojnog roka proporcionalan rastu gospodarske krize i nezaposlenosti, kroz Pravilnik o dragovoljnom služenju vojnog roka Ministarstvo obrane je propisivanjem prava i obveza dodatno nastojalo motivirati kandidati. Tako se, među ostalim, u Pravilniku spominje osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti. No Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka, koji je stupio na snagu 15. kolovoza 2009. godine, dragovoljnim je ročnicima zbog štednje ukinuto dopunsko zdravstveno osiguranje, što među kandidatima nije baš dobro primljeno. Na prvi pogled ne može se naći ni propis o osiguranju od smrtnog slučaja, što se u slučaju poginulog ročnika Zalovića treba primijniti po prvi puta od uvođenja sustava dragovoljnog služenja vojnog roka u Hrvatskoj. U MORH-u su nam potvrdili da će odštete biti, i to zato što

dragovoljni ročnici kao pripadnici OS RH ostvaruju pravo na naknadu štete po općim propisima sukladno čl. 193. Zakona o službi u OS RH“.

No o tome koliko ta naknada iznosi, te kada će biti isplaćena – MORH se nije očitovao.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.