Zašto još uvijek nema Pravilnika o dodacima na plaću?

 

Dok se jučer narod zabavljao dijeljenjem crvenih kartona i porcijama graha, u drugi je plan palo još jedno odgađanje primjene Pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba. Točnije, jučer, 1. svibnja, na snagu je stupio Pravilnik o izmjeni Pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba – i to već drugi u samo mjesec dana – kojim se odgađa primjena Pravilnika o dodacima na plaću DVO-a za novih mjesec dana, ili konkretnije do 1. lipnja ove godine.

Prvi takav “Pravilnik o izmjeni Pravilnika” objavljen je u Narodnim novinama broj 41/14, od 31. ožujka 2014. godine, i njegovim se stupanjem na snagu 1. travnja odgađa primjenika Pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba od 1. travnja na 1. svibnja. Drugi takav, doslovno istovrsni akt objavljen je 29. travnja ove godine (Narodne novine broj 53/14), da bi na snagu stupio 1. svibnja 2014. i spomenuti rok pomaknuo za još mjesec dana, s 1. svibnja na 1. lipnja 2014. godine. Sam originalni Pravilnik o dodacima na plaću DVO-a obavljen je u NN broj 33/14, od 14. ožujka ove godine, iako je i samo njegovo donošenje ispalo podložno kašnjenju od barem 3 i pol mjeseca. Ovaj se Pravilnik, naime, donosi temeljem novog Zakona o službi u OS RH (članak 218. stavak 1), kojim je propisano da se svi podzakonski akti i propisi potrebni za njegovu primjenu, uključujući tu svakako i niz tematskih provedbenih pravilnika, donesu najkasnije 6 mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o službi – dakle, do 26. prosinca 2013. godine. No Zakon o službi u OS RH na snazi je već poprilično više od pola godine, a da pojedini od spomenutih podzakonskih akata još uvijek ili nisu doneseni, ili su doneseni pa nisu stupili na snagu.

Tako je i s Pravilnikom o dodacima na plaću DVO-a, čije se stupanje na snagu sad već odgađa po drugi put. U MORH-u tvrde da je tome razlog u činjenici da nije donesen jedan drugi podzakonski akt – Odluka o rasporedu radnog vremena. Bez donošenja te Odluke, odgovorila nam je MORH-ova Samostalna služba za odnose s javnošću, na snagu ne može stupiti ni Pravilnik o dodacima na plaću. Pri tome:

“primjenu Odluke o rasporedu radnog vremena moraju usvojiti zapovjednici svih razina OS RH na terenu. U narednih mjesec dana očekuje se implementacija navedene Odluke, a potom i stupanje na snagu novog Pravilnika o dodacima na plaću”,

nadaju se u Ministarstvu obrane. Ako se ništa ne “implementira” u narednih mjesec dana – nema frke, objavit će se novi Pravilnik o izmjenama pravilnika o izmjenama pravilnika.

No, u probleme koji uzrokuju ovakvo kašnjenje jednog od ključnih pravilnika zasigurno i dalje spada stara boljka hrvatskog obrambenog sustava – pitanje plaćanja prekovremenog rada u obrani, odnosno, po terminološkoj novini uvedenoj prošlogodišnjim Zakonom o službi, “rada po posebnom rasporedu”. Dok članak 155. ovog zakona propisuje da “djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad, rad noću, u smjenama, turnusima, za dežurstvo, stražarsku službu, stanje pripravnosti i slično, nego ostvaruju posebne dodatke na plaću u skladu s člankom 139. ovoga Zakona“ – dotični članak definira tko i u kojim (načelnim) uvjetima ostvaruje pravo na te posebne dodatke na plaću. Na ta dva članka poziva se i sam MORH, izbjegavajući odgovoriti na konkretno pitanje kako se, u nedostatku Pravilnika, regulira pripravnost vojnika, rad u smjenama i rad vikendom. Neslužbene informacije s terena govore o tome da se dodatni rad i rad po „posebnom rasporedu“ uglavnom ne plaćaju, a ako se i plaćaju – onda je to više „odokativno“, nego po nekoj logici i redu. Kao i obično, zna se tko u ovome najviše trpi, dok odgovorni za implementaciju raznih pravilnika i odluka sada imaju novih mjesec dana odgode.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.