Vlada predlaže male izmjene Zakona o službi

 

Na današnjoj, 15. po redu sjednici, Vlada Republike Hrvatske je na dnevni red kao treću točku stavila “Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona”. U stilu nedavnih površnih i suštinski nedorađenih promjena Zakona o obrani, sada se na isti način pristupilo i Zakonu o službi u OS RH. Dok smo o ovoj inicijativi već pisali na portalu Obris.org, navedimo sada i obrazloženje kojim je predstojeću inicijativu javnosti predstavio Josip Buljević, aktualni ministar obrane RH:

vlada6-1Člankom 225 Zakona o službi u OS RH propisano je da djelatni vojnik primljen u službu na neodređeno vrijeme, i djelatni časnik sa srednjom stručnom spremom ostaju u službi dok ne navrše 20 godina staža osiguranja, te da će se iz Oružanih snaga izdvojiti prema Planu izdvajanja, a najkasnije do kraja ove godine. Cilj ovog predloženog zakona je prilagoditi dinamiku izdvajanja navedenih kategorija djelatnog vojnog osoblja stvarnim potrebama Oružanih snaga, odnosno, uskladiti je s financijskim, obučnim i drugim mogućnostima zanavljanja potrebnog osoblja – posebno onog deficitarnih vojno-stručnih specijalnosti.

Stoga se ovim zakonom predlaže da će se djelatni vojnik primljen u djelatnu vojnu službu na neodređeno vrijeme izdvojiti iz Oružanih snaga po stjecanju uvjeta za umirovljenje, prema godišnjem Planu izdvajanja osoba, najkasnije do 31. prosinca 2019. godine, a časnik koji ima srednju stručnu spremu – izdvojit će se iz Oružanih snaga po stjecanju uvjeta za umirovljenje prema godišnjem Planu izdvajanja osoblja, najkasnije do 31. prosinca 2016. godine. Za provedbu ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu, te se sredstva osiguravaju na razdjelu Ministarstva obrane. Predlažem da ovaj Nacrt prijedloga Zakona usvojimo, i uputimo u proceduru u Hrvatski sabor“.

Dok tek treba čuti mišljenje Sabora o ovome odgađanju pozitivnih kadrovskih promjena, u koje se izgleda prvenstveno ide jer OS RH tijekom posljednjih godina nisu uspjele kritične i deficitarne specijalnosti popuniti mladim ljudima odgovarajuće razine naobrazbe – bacimo kratki pogled i na karikaturu od javne rasprave koju je Ministarstvo obrane RH provelo povodom ovih planiranih zakonskih izmjena.

Naime, već smo istakli da su ove izmjene Zakona o službi u OS RH imale problema s javnom raspravom koju je raspisalo Ministarstvo obrane. Kako se moglo pročitati na portalu e-Savjetovanja, taj je postupak izgleda trajao tek 8 dana, a iako je bilo istaknuto da se izvješće o ovome postupku ondje očekivalo 14. travnja – ni do danas taj izvještajni dokument nije objavljen. Pri tome, na toj internetskoj adresi je vidljivo da je u diskusiji sudjelovalo ukupno dvoje zainteresiranih građana, koji su svojim primjedbama u pitanje doveli donošenje ovog propisa po hitnome postupku, naglasak na zbrinjavanju osoba (a ne na stručnosti i potrebama sustava), te predviđanje pojedinih izuzetaka od općih pravila – koje su oba diskutanta naznačili lošima, ukazujući na praksu prema kojom “izuzetak često postaje pravilo“.

Dok je prilikom našeg prethodnog pogleda na stanje postupka ovog javnog savjetovanja na internetskim stranicama Ministarstva obrane RH (14. travnja) ondje još izgledalo da postupak traje, iako je već navodno bio zatvoren – do danas su se tu stvari tek ponešto promijenile. Prvo je ipak osvanula obavijest o zatvaranju postupka (više od tjedan dana nakon faktičnoga kraja postupka), da bi onda ova stavka bila i direktno spojena s već spomenutim portalom e-Savjetovanja. Time je ukupno 8 komentara danih na portalu e-Savjetovanja tijekom zadnjeg dana tog postupka (7. travnja) izgleda ujedno i sve što se diskutiralo. Pa ipak, ni na internetskim stranicama MORH-a, kao ni na samom portalu e-Savjetovanja, nije u međuvremenu osvanulo propisno izvješće o provedenom javnome savjetovanju – kojim bi se jasno i službeno zaokružio ovaj postupak, uz službene odgovore na zaprimljene komentare i primjedbe.

Takvim preskakanjem izrade završnog izvješća o provedenom savjetovanju MORH u Sabor zapravo šalje akt koji nema propisno dovršen postupak javnoga savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Iako je i takva naznaka provedbe javnog savjetovanja bolja od situacije koju smo nedavno gledali po pitanju izmjena Zakona o obrani i Zakona o nadzoru granice – kada se javnost jednostavno uopće nije konzultiralo (i što predstavlja jedan od stupova podnesenih Zahtjeva za preispitivanje ustavnosti) – ni ova polovična situacija nije dobra. Naime, u krajnjoj liniji, da je savjetovanje propisno provedeno – i planirane zakonske izmjene kojima Vlada ide pred parlament bile bi bolje.

A da se takve stvari može i bolje – lijepo pokazuje primjer iz bliskoga susjedstva. Naime, posljednjih je dana i susjedna Slovenija krenula mijenjati svoj Zakon o obrani. Kao prvo, 13. travnja je na uvid javnosti stavljen nacrt novoga propisa (na internetskim stranicama MORS-a, i na slovenskom portalu za javna savjetovanja). Postupak javnoga savjetovanja ondje traje do 13. svibnja ove godine – dakle, ne 8 ili 15, već punih mjesec dana. Uz to će 22. travnja biti priređen i poseban debatni skup na ovu temu, za slovensku stručnu javnost. I sve je to bilo vidljivo na naslovnici MORS-a, a ne u bespućima web-stranica na koja zaluta samo slučajni putnik-namjernik. Svi su takvi koraci ozbiljnog konzultiranja zainteresirane javnosti nekad bili poznati i u obrambenom sustavu Republike Hrvatske. Nekad bilo, pa se spominjalo. Nažalost!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.