Vrhovni saveznički zapovjednik za Europu u Hrvatskoj

 

Od utorka, 18. ožujka, pa sve do četvrtka, 20. ožujka, u Hrvatskoj boravi general zbora Philip M. Breedlove, Vrhovni saveznički zapovjednik za Europu (SACEUR). Riječ je o generalu zrakoplovstva, podrijetlom iz SAD, koji ovu dužnost obavlja od 13. svibnja prošle godine (kada je na tom položaju u NATO savezu naslijedio američkog admirala Jamesa G. Stavridisa). Iako je glavna svrha dolaska generala Breedlovea u Hrvatsku sudjelovanje na trećoj Konferenciji načelnika glavnih stožera država Srednje Europe (Central Europe Chiefs od Defense Conference), u Splitu 19. i 20. ožujka 2014. godine, on je u Hrvatskoj krenuo obaviti i još ponešto.

Kao prvo, američki se general jučer u Zagrebu susreo sa Višnjom Tafrom, zamjenicom ministra obrane RH, a onda i s generalom zbora Dragom Lovrićem, načelnikom Glavnog stožera OS RH. Neke od tema tada održanih razgovora bile su navodno vezane i uz aktivne operacije potpore miru pod vodstvom NATO-a u kojima sudjeluje i Hrvatska, uz suradnju RH sa susjednim zemljama i suradnju u regiji općenito, te razvoj sposobnosti NATO-a i inicijativu „Pametne obrane“.

Osim sudjelovanja na razgovorima, general Breedlove je šestorici zaslužnih hrvatskih dočasnika i časnika dodijelio i medalje “Army Commendation Medal” – ARCOM. Riječ je tu o jednome od pet usporedivih, granskih vojnih odlikovanja srednjega ranga – koje Sjedinjene Američke Države dodjeljuje za iskazanu hrabrost ili posebno uspješnu vojnu službu. Iako se spomenuta medalja američke kopnene vojske dodjeljuje prvenstveno pripadnicima Oružanih snaga SAD – koji su se iskazali junaštvom, uzornim postignućima ili uzornom vojnom službom – ovo se odlikovanje od lipnja 1962. dodjeljuje i pripadnicima stranih oružanih snaga, kao što je to sada slučaj sa šest odlikovanih pripadnika OS RH. Za to se je potrebno iskazati djelima junaštva, iznimnim postignućima, ili važnom te pohvalnom službom – koja je bila od uzajamne koristi i za prijateljsku zemlju, i za Sjedinjene Američke Države.

Njome su jučer bili odlikovani: pukovnik Zlatan Sever iz Zapovjedništva za potporu, bojnik Andrija Mihanović iz Bojne za specijalna djelovanja, natporučnik Željko Vuk iz Uprave za operativne poslove i obuku GS OS RH, nadnarednik Alen Janeš iz Bojne za specijalna djelovanja, stožerni narednik Dalibor Bošnjak iz Simulacijskog središta HKoV i narednik Željko Vinšćak, instruktor iz Obučnog središta za međunarodne vojne operacije. Kao zorniji primjer o čemu je tu riječ navedimo dio obrazloženje ovoga odlikovanja za narednika Vinšćaka, kojeg su nominirali američki časnici tijekom njegove službe u misiji ISAF 2013. godine:

Narednik Vinšćak je svoju dužnost u Afganistanu, gdje je surađivao s afganistanskom vojskom i drugim koalicijskim partnerima, obavljao besprijekorno i profesionalno. Primjenjujući svoje znanje, stručnost, iskustvo u provedbi obuke, iznimnu sposobnost uspostavljanja prijateljskih odnosa pri svakom susretu, bio je uzor svim članovima mentorskog tima za obuku, časnicima i dočasnicima. Uzorno je obavljao dužnost mentora za obuku satnije u sastavu američkog 3. mentorskog tima za obuku. Njegova stručnost i posvećenost dužnosti znatno je pridonijela uspjehu zadaće njegove postrojbe. Iznimna postignuća podigla su na višu razinu njegov osobni ugled, kao i ugled Središta za ustrojavanje i opremanje afganistanske vojske („Consolidated Fielding Center”), ugled Obučne misije NATO-a u Afganistanu („NATO Training Mission – Afghanistan”, NTM-A), te ugled Oružanih snaga Republike Hrvatske“.

Nakon dodjele spomenutih odlikovanja, visoki američki gost susreo se i s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, te zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova Joškom Klisovićem. Danas popodne general Breedlove boravit će u Splitu, gdje će uz posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici, u hotelu Le Meridien Lav, sudjelovati na prvome dijelu 3. konferencije načelnika stožera oružanih snaga Srednje Europe.

Riječ je tu o skupu kojeg organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (EUCOM), a na kojem sudjeluju načelnici glavnih stožera iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke. Uz njih, u Splitu će se pojaviti i zapovjednici ili zamjenici zapovjednika Nacionalne garde američkih saveznih država Illinois, Ohio, Colorado, Minnesota, Texas, Nebraska, Tennessee i Alabama – vojnih organizacija koje su dugogodišnji partneri spomenutih europskih oružanih snaga, u sklopu “EUCOM Državnog partnerskog programa” (The EUCOM State Partnership Program – SPP), usmjerenog na potporu partnerskim zemljama, članicama Partnerstva za mir (PfP).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.