Ustrojava se Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul

 

Hrvatski Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul – DCM ustrojava se u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, u 1. bojni Pukovniji veze. U njegov sastav ulaze jedan časnik i 55 dočasnika, a bit će smješten u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, priopćilo je Ministarstvo obrane. Inicijalna sposobnost hrvatskog Nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula izgradit će se do kraja 2014. godine, a dostizanje pune operativne sposobnosti očekuje se do kraja 2017. godine. DCM je specijalistička postrojba veze (razine satnije), koja čini okosnicu operativnog komunikacijskog sustava NATO-a za zapovijedanje tijekom operacija koje provodi NATO. Zadaća im je osigurati komunikacije operativnog zapovjednog mjesta prema strateškom zapovjedniku, te prema neposredno podređenim zapovjednicima u operaciji pod vodstvom Saveza.

Tom je prigodom jutros ispred sjedišta Ministarstva obrane RH u Zagrebu održana svečanost primopredaje zastave kojom hrvatski Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul (DCM) postaje dio strukture snaga NATO-a. Nije slučajno ni da je do odluke o formiranju ove specijalističke postrojbe i svečane primopredaje zastave došlo uoči hrvatske 5. obljetnice članstva u NATO-savezu, na što je i na ovoj mini-svečanosti podsjetio i načelnik GS OS RH general Drago Lovrić:

„Danas i sutra Republika Hrvatska slavi pet godina članstva u NATO-u, a prije mjesec dana obilježili smo 11 godina sudjelovanja hrvatskih Oružanih snaga u vodećoj NATO-ovoj operaciji ISAF”,

…rekao je Lovrić, dodajući kako ovim činom „NATO simbolički pristupa Hrvatskoj“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.