Na HVU obilježena 22. godišnjica Glavnog stožera OS RH

 

U rano popodne, jučer, 2. listopada 2013. godine, obilježena je na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar  Zrinski“ 22. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera OS RH. Od obnašatelja visokih državnih dužnosti prisutnih na skupu treba spomenuti predsjednika RH Ivu Josipovića, praćenog savjetnicima Zlatkom Gareljićem i Sašom Perkovićem, zamjenicu ministra obrane Višnju Tafru (budući je ministar Kotromanović još na međunarodnome skupu u Sloveniji), načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Dragu Lovrića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića, te niz visokih dužnosnika te časnika u obrani.

Program ovoga događanja bio je kombinacija prisjećanja na ratne dane od prije 22. godine, čemu su doprinijeli i u goste pozvani bivši načelnici GS OS RH, u ime kojih se skupu obratio general Antun Tus – te ponešto suvremenijih tema, koje su u svojim izlaganjima otvorili zamjenica ministra Višnja Tafra, te predsjednik RH Ivo Josipović. Ujedno, svečano su uručena i odlikovanja djelatnicima MORH i OS RH, o kojima je bilo odlučeno 22. ožujka ove godine – za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH, te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku (povodom i potpune integracije OS RH u NATO), i to Redom bana Josipa Jelačića brigadnog generala Ivana Benetu, te Redom Hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njenih građana (te povodom i potpune integracije OS RH u NATO) brigadnog generala Ivana Jurića.

Također, odlukama od 13. rujna i 1. listopada ove godine, Predsjednik RH  promaknuo je u viši čin ukupno 23 djelatnika MORH i OS RH – započevši tu s činom generala zbora za načelnika GS OS RH Dragu Lovrića, činom brigadira za trojicu dosadašnjih pukovnika, činom kapetana fregate dosadašnji kapetan korvete Milivoj Bačić, u čin pukovnika bojnik Bilobrk; u čin bojnika dosadašnji satnici Đurđica Poljančić i Robert Paradžik. Satnicima su postala trojica natporučnika, dok je troje poručnika postalo natporučnicima. Ujedno, odlukom ministra obrane RH od 6. rujna 2013. godine, posebno je pohvaljen pukovnik Davor Sabo, dok je načelnik GS OS RH 4. rujna pohvalio pukovnika Radića, te dvojicu dočasnika. Uz to, sumarno je konstatirano i da je odlukama načelnika GS OS RH od 30. rujna ove godine u viši čin promaknuto i ukupno 40 djelatnih dočasnika i dočasnica OS RH, uz dodjelu i 9 činova skupnika – na što je u ime svih odlikovanih, promaknutih i pohvaljenih DVO Predsjedniku RH i ostalim uzvanicima zahvalio friško promaknuti general Drago Lovrić, načelnik GS OS RH, kojeg tu vjerojatno po posljednji put vidimo sa samo tri generalske zvjezdice.

Konačno, program je dovršen s dvije kulturno usmjerene točke programa – prvo filmom “Obljetnica osnivanja GS OS RH”, a onda i prigodnom izložbom fotografija, postavljenom u obližnjim prostorima Časničkog doma. Za film se može konstatirati tek da je riječ o tehnički korektnom, ali  sadržajno iznimno suhom i monotonom djelu, koje je s lakoćom zasjenilo već spomenuto uživo održano izlaganje umirovljenog generala Tusa. Izložba fotografija bila je zanimljiva, a nakon spomenute projekcije filma, pogledao ju je i predsjednik Ivo Josipović u društvu s ostalim visokim gostima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.