Vratio se hrvatski promatrač iz Sirije

 

Jedan od ukupno dvojice hrvatskih promatrača koji su u svibnju upućeni put Sirije, u UN-ovu misiju UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria), ovog se ponedjeljka, 13. kolovoza, vratio u Hrvatsku. Priopćio nam je to MORH, zakašnjelo odgovarajući na naša pitanja o izvršenju plana rotacija hrvatskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama. Iako MORH očito ne smatra da je ta vijest iole značajna, za razliku od „manekenki na zrakoplovnoj pisti u Zemuniku“, činjenica je da se povratak jednog vojnika OS RH iz Sirije poklapa  s okončanjem i neuspjehom misije UNSMIS u ratom uzavreloj zemlji. 

UN-ovci se vraćaju kući

Naime, nakon što je jučer Vijeće sigurnosti UN i službeno odlučilo u potpunosti okončati ovu mirovnu misiju, koju su od njenog početka pratile nezgode i neuspjesi, bit će zanimljivo vidjeti i sudbinu hrvatskog učestvovanja ondje. Od maksimalnih oko 300 promatrača i još dodatnoga osoblja, među kojima i dva hrvatska pripadnika, misija UNSMIS je već sredinom lipnja krenula opadati. Razlog su tome bili napadi na promatrače, ali i praktični neuspjeh mirovnoga plana kojeg je dogovorio Kofi Annan, posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju. Taj plan, sastavljen u šest točaka, trebao je započeti prekidom vatre i povlačenjem teškog oružja i kulminirati političkim pregovorima režima i oporbe o sudbini Sirije – no, budući da se svega potpisanoga nitko nije pridržavao, misija UNSMIS je prvo ograničila svoje djelovanje, a onda i počela smanjivati brojno stanje svojih članova. Prema izjavi Edmonda Muleta, glavnog podtajnika za mirovne operacije UN, ovih je dana u Siriji ostao još 101 promatrač i 72 civilna službenika. Oni će prestati raditi u nedjelju, 19. kolovoza u ponoć, ne bi li do 24. kolovoza većinom i napustili zemlju. To ujedno ne znači i kompletni odlazak UN iz Sirije, budući bi nesretni UNSMIS uskoro trebao zamijeniti nekakav Ured za vezu s UN u Siriji.

 

Kašnjenja i kaos u rotacijama

Što se tiče ostalih UN-ovih misija u kojima sudjeluje i Hrvatska, u razdoblju od 14. lipnja do 15. kolovoza tek je djelomično  izvršena rotacija hrvatskih vojnika obuhvaćena odlukama Vlade RH (s njene 32. sjednice). MORH nam je tako priopćio da su u misiju UNMOGIP (Indija i Pakistan) 25. srpnja upućena 2, a 30. srpnja 4 pripadnika OS RH, dok su se 29. srpnja vratila trojica, a 12. kolovoza još 1 hrvatski vojnik iz te misije. Vlada je, međutim, odlučila da bi  u misiju UNMOGIP trebala otići samo 4 hrvatska vojnika krajem srpnja, a ne 6 koliko ih je na kraju u ovom periodu poslano.

Nadalje, u misiju MINURSO (Zapadna Sahara) 10. kolovoza otišla su 4 pripadnika – iako je MORH u priopćenju na svojim web stranicama od 13. kolovoza obavijestio o odlasku tek jednog hrvatskog vojnika, dok se iz te misije u domovinu navodno vratilo njih isto toliko – 3 su se vratila 21. srpnja, a još jedan 06. kolovoza. U ovom se slučaju poštivala odluka Vlade o slanju 4 vojnika u MINURSO, ali je došlo do određenog zakašnjenja, pa je četverac umjesto u drugoj polovici srpnja put saharske pustinje otišao polovicom kolovoza.

I na kraju, veli MORH, 13. kolovoza iz misije UNSMIS  vratio se 1 pripadnik (dok je drugi, očito, još uvijek na terenu). Unatoč Vladinom amenu, a sudeći prema poslanom nam odgovoru MORH-ove Samostalne službe za odnose s javnošću, još nitko nije upućen u misiju UN-a UNIFIL u Libanonu (kamo je još u lipnju trebao otići 1 časnik na stožernu dužnost), a za nekoliko bi dana, barem prema Vladi, 2 časnika HV-a trebala krenuti put Liberije (u misiju UNMIL). Sudeći prema posljednja 2 mjeseca, njihov će polazak ili kasniti, ili oni uopće neće krenuti za Afriku – ako Hrvatska pritisnuta praktičnim problemima ipak odluči smanjiti svoja međunarodna djelovanja.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.