U Siriju ne ide časnik HV-a kojeg želi UN

Bolje Golan nego Sirija

Dvojica časnika koji će sljedeći tjedan otputovati za Siriju i pridružiti se tamošnjoj prethodnici UN-ovih promatrača, osobe su koje već imaju iskustvo u mirovnim misijama UN-a. Prošlog tjedna ministar Ante Kotromanović bio je izrazito zadovoljan činjenicom da je sam glavni tajnik UN-a, Ban Ki Moon, imenom i prezimenom tražio hrvatskog časnika koji trenutno sudjeluje u UN-ovoj mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF). “To je potpuno neuobičajena praksa“, rekao je Kotromanović, “pa je očito da je dotični časnik zapažen kod UN-a po svojim kvalitetama i znanju“.

Tjedan dana kasnije, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izjavila je samo za Obris.org da traženi časnik nije jedan od dvojice koji će narednih dana otputovati u Siriju: “On nije bio spreman promijeniti misiju u kojoj se nalazi, za misiju u Siriji“. S obzirom da postojeći “Zakon o sudjelovanju pripadnika Oruža­nih snaga Republike Hrvatske, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktiv­nostima u inozemstvu” kaže da pripadnici u misije pristupaju dobrovoljno, za traženog časnika neće biti nikakvih reperkusija i poštivat će se njegova želja da ostane na Golanu. Poslušajte ekskluzivnu tonsku snimku…

 

04.5.2012-Višnja-Tafra-UNSMIS - situacija oko izbora jednog od promatrača     

 

Budući da dobrovoljaca za djelovanja u inozemstvu među hrvatskim vojnicima još uvijek ima dovoljno, nije bio problem naći dva časnika koji žele ići u Siriju. Obojicu je prihvatio i odobrio i UN, bez drame što među njima nema njihovog priželjkivanog, a nesuđenog pripadnika. Mandat dvojice hrvatskih časnika traje godinu dana, osim ukoliko Vijeće sigurnosti prilikom preispitivanja provođenja dogovorenog primirja (Rezolucijom zakazano za 90 dana od početka misije UNSMIS) ne odluči skratiti/okončati cjelokupnu operaciju UN-a u Siriji.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.