Kotromanović javnosti predstavio hrvatske promatrače u Siriji

Nakon brze odluke Sabora o sudjelovanju Hrvatske u UNSMIS-u, promatračkoj misiji UN u Siriji, ministar Ante Kotromanović  u petak, 11. svibnja,  javnosti je predstavio i dva časnika koja će Republika Hrvatska uskoro otposlati na to uzburkano krizno područje.

Pukovnik Goran Božić i bojnik Vladimir Plečko pred skori odlazak u Siriju

Radi se o iskusnim ljudima, pukovniku Goranu Božiću i bojniku Vladimiru Plečku, koji su se i do sada, prije Sirije, itekeko oprobali u mirovnim misijama . Naime, Božić je po usporedivom poslu bio u Sierra Leone (UNAMSIL) i Sudanu (UNMIS), te NATO operaciji ISAF u Afganistanu. Bojnik Plečko također je sudjelovao u misiji UN-a UNAMSIL u Sierra Leoneu (1999. godine, kao jedan od prvih 10 onamo otposlanih časnika OSRH), te UNMOGIP u Indiji i Pakistanu. Ipak, budući je UNSMIS ponešto drugačiji od misija koje su ovi ljudi iskusili – riječ je o promatračkoj misiji, ali u području gdje izgleda da, i mimo mirovnog sporazuma, borbe samo što se nisu obnovile – hrvatskim časnicima treba od srca poželjeti mnogo sreće u Siriji.

Posebno to vrijedi kad imamo u vidu bombaške napade koji posljednjih dana gotovo dnevno potresaju Siriju. Dok je eksplozija u srijedu, 09. svibnja, tek za dlaku promašila i same UN promatrače, za incident od četvrtka – eksploziju na prometnome raskršću, najkrvaviju takvu dosad – odgovornost je preuzela organizacija Al-Nusra Front, za koju se nagađa da bi mogla biti paravan radikalnih islamista. Usporedi li se ta situacija sa stanjem u Iraku od prije koju godinu – to baš i nije nemoguće, budući sui vlasti u Damasku i pripadnici Slobodne sirijske vojske opovrgnuli svaku umiješanost u spomenuti napad. U trenutnoj napetoj situaciji zaista je lako moguće da je u Siriji na djelu i neka treća strana – kojoj bi ovakvi napadi lako mogli poslužiti za raspirivanje sukoba među pojedinim vjerskim i etničkim frakcijama u zemlji, a time onda i nekontrolirano širenje općega rata. Dok broj UN promatrača ubrzano raste prema ukupnih 300, koliko je predvidjela Rezolucija 2043 UN-a (dok ih je 2. svibnja bilo tek 24, sada se govori o njih oko 150) – lako je zamislivo da se osoblje UN i nehotice nađe “između vatri”, ako do širenja sukoba stvarno ponovno dođe.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.