HVU – pripreme za samostalnost

 

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ danas su potpisani sporazumi o suradnji Ministarstva obrane RH s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama. Potpisano je ukupno 9 sporazuma, i to s: (1) Institutom društvenih znanosti „Ivo Pilar“, (2) Institutom „Ruđer Bošković“, (3) Hrvatskim veterinarskim institutom, (4) Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, (5) Tehničkim veleučilištem, (6) Leksikografskim zavodom „Miroslav Krleža“, (7) Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije, (8) Hrvatskim geološkim institutom, te s jednim ne-zagrebačkim predstavnikom – (9) Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Sporazume je za MORH, u ime ministra obrane, potpisao ravnatelj HVU general-pukovnik Slavko Barić.

Danas potpisanim dokumentima definiraju se načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana. Potpisujući sporazume, general Barić naglasio je kako se radi o važnom koraku za HVU prema samostalnoj obrazovnoj instituciji, kao i za razvoj sigurnosno-obrambenog sustava i njegovih ljudskih potencijala.

Predstavljen novi studij – vojno pomorstvo

Dok su u tijeku pripreme za izdvajanje HVU u samostalnu visokoškolsku instituciju, prošle je subote (25. studenog) održan još jedan tradicionalni Dan otvorenih vrata. Kao i obično, posjetitelji su se mogli upoznati sa studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, ali po prvi puta i s novim programom koji će tek zaživjeti u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Ugovor o ustrojavanju studija vojnog pomorstva potpisan je u travnju ove godine, a nastava bi se trebala početi izvoditi sljedeće akademske godine, 2018./2019. Osim za potrebe (1) MORH-a, studij će se izvoditi i za potrebe (2) Ministarstva unutarnjih poslova RH i (3) Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pa samim time i studenti mogu biti stipendisti jednog od ta 3 ministarstva, s kojim onda po uspješnom završetku studija sklapaju i radni odnos. Po završetku 5-godišnjeg studija stječe se najmanje 300 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva ili smjer vojne elektrotehnike.

Sastavni dio studija su vojnostručna i plovidbena praksa. Tijekom vojnostručne prakse studenti ovladavaju vještinama vođenja, zapovijedanja i nadzora, rukovanja osobnim vatrenim naoružanjem, gađanjem i održavanjem oružja te orijentacijom u prostoru i okružju. Kroz plovidbenu praksu, koja će se provoditi na brodovima HRM-a i ostalim javnim brodovima, kadeti će se upoznati sa životom i radom na brodu kroz svakodnevne brodske aktivnosti.

Nastavu će izvoditi nastavnici splitskog Sveučilišta, kao i nastavnici te vojni stručnjaci HVU i MORH-a, i to u specijaliziranim učionicama i kabinetima Vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba”– Pomorske baze „Lora” u Splitu te na splitskom Pomorskom fakultetu i tamošnjem Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

 

Photo: HVU/M.Sever

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.