Vlado Galić podnio ostavku

 

Godinu dana nakon što je stupio na dužnost, gotovo na dan, Vlado Galić danas je podnio ostavku na mjesto savjetnika Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost. Kako je potvrđeno iz Ureda predsjednice, Galić je podnio ostavku iz „moralnih i etičkih razloga“, a Predsjednica će je prihvatiti. Da je Galić na odlasku moglo se naslutiti još prošloga tjedna, kada je Kolinda Grabar Kitarović – odgovarajući na pitanje ima li zbog afere SMS Galić i dalje njeno povjerenje – odgovorila: „Ono što čitamo po medijima jesu nekakva curenja informacija i informacija koje nisu potvrdile relevantne državne institucije. Nastavit ću razgovarati s njima, a kad je riječ o ljudima u mojem kabinetu – saznat ćete na vrijeme“.

Boraveći danas u Velikoj Gorici na sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je podnošenje ostavke svog savjetnika Vlade Galića: „Zatražio je razjerešenje zbog moralnih i etičkih razloga, i ja ću tu ostavku prihvatit ću do kraja tjedna. Istraga se vodi i ja se u tu istragu ne mogu i ne želim mješati. Ne bih rekla da je ova ostavka priznanje njegove krivnje. Sve će se znati kad se sprovede istraga do kraja, a meni je rekao da nema veze s onim za što ga se optužuje“, izjavila je Grabar Kitarović.

Gotovo tri mjeseca Galićevo se ime spominjalo u tzv. „aferi SMS“, nakon što je uhićen bivši MUP-ov informatičar i djelatnik OTC-a Franjo Varga zbog sumnje da je za optuženog Zdravka Mamića lažirao SMS komunikaciju između sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca na osječkom sudu, prema kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da bez ikakvih dokaza osudi jednog okrivljenika u tom postupku. Galić je, navodno, spojio Vargu i s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, te ga angažirao u predizbornoj kampanji za predsjednika RH 2014. godine. Informacije koje su curile po medijima tvrdile su da je Varga u nekoliko navrata spominjao Vladu Galića. Još prije godinu dana, kada je Galić sjeo na nesretno objedinjeno čelo savjetničkog super-resora obrane i nacionalne sigurnosti, procijenili smo da će se on na Pantovčaku manje baviti obranom, a više pripremom za izbore. Već neko vrijeme se predsjedničin savjetnik za obranu spominjao kao jedan od kreatora njenog u posljednje vrijeme oštrog pristupa Vladi RH kao dijelu predizborne kampanje.

Za ponedjeljak je konačno najavljena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će, kako je predsjednica Grabar Kitarović već ranije rekla, biti mnogo tema. Neslužbeno se spominjalo da će jedna od tema biti i curenje informacija iz državnih institucije, između ostalog i informacija o istrazi „afere SMS“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.