Povratak Dragana Lozančića

 

Na zatvorenom dijelu današnje, 21. po redu sjednice Vlade RH, prva od kadrovskih točaka je posebno zanimljiva. Da citiramo kratak i suh stil priopćenja: “Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Razriješila je dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadrana Perinića  te je za novog ravnatelja imenovala dr. sc. Dragana Lozančića“.

Mandat Jadrana Perinića na čelu DUZS-a započeo je 26. siječnja 2012. godine i bio je prvenstveno obilježen nastavkom javne i djelatne neprepoznatljivosti spomenute Državne uprave. Iako je 2012. bilo poprilično nade da će ovaj profesionalni vatrogasac (do službe na čelu DUZS i zapovjednik postaje Gaženica pri JVP Zadar) promijeniti ponešto u dotadašnjim problemima državnog tijela zaduženog za reagiranje u slučajevima potreba – velike poplave 2014. godine zorno su pokazale neuspjeh takvih nastojanja. Ne samo da se tada jedva moglo vidjeti Civilnu zaštitu na djelu, već je i odonda postalo jasno kako glavninu posla te ustrojbene grane DUZS-a zapravo odrađuju baš svi drugi – prvenstveno OS RH, ali i MUP, Hrvatske vode, lokalni komunalci i tko već. Dapače, uz organizaciju Civilne zaštite pri DUZS-u i dalje na državnome trošku, počelo se i ponovno ustrojavanje vojne pričuve pravdati potrebama otpora elementarnim nepogodama – dok taj argument nije stran ni zagovornicima ponovnog uvođenja obveznog služenja vojne obveze u RH.

S druge strane – spomen novog ravnatelja DUZS još je zanimljiviji. Naime, kako je to u medijima bilo najavljivano početkom tjedna, Dragan Lozančić na ovo mjesto dolazi samo devet mjeseci i dva tjedna od trenutka kada je ipak dao ostavku na mjesto ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Za one koje sjećanje možda i ne služi, riječ je o slučaju koji je u mnogome obilježio prošlu godinu, ističući kaos u vrhu vlasti RH – gdje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz javnosti nepoznatih razloga prvo u neugodnu situaciju dovela tada novu vladu zbunjenog Tihomira Oreškovića, da bi se čitavo pitanje smjene na čelu civilne obavještajne službe onda pretvorilo u mega-skandal koji se uglavnom negativno odrazio baš na samu vladaricu Pantovčaka. Prije spomenute službe u SOA-i, Lozančić je u obrambenome sustavu RH bio zadužen za planiranje – što je period kojem nitko nije imao prigovora.

Kako bilo da bilo, zanimljiv je bio i pogled na promjenu gledanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na lik i djelo spomenutog Dragana Lozačića. Dok se prije godinu dana tu prvo radilo o osobi koja je “izgubila povjerenje” za obavljanje dotadašnje dužnosti, a onda početkom svibnja prošle godine i “privatnim, odnosno osobnim obavještajcem gospodina Milanovića”- danas su stvari ponešto drugačije. Naime, na jučerašnjoj ograničenoj konferenciji za tisak na Pantovčaku moglo se čuti: “Ne želim se vraćati u prošlost. Bilo je vrlo korektno od Vlade da se konzultiraju sa mnom prilikom njegovog angažmana u DUZS-u” – što potvrđuje da je Lozančić ovoga puta usuglašen kandidat Pantovčaka i Markova trga. Nadalje, Grabar Kitarović je potom stvari objasnila i šire “Nisam osoba koja bi ljudima uništavala karijere i vjerujem da ljude iz sigurnosnih službi treba zadržati u državnom sustavu RH“, kako je prenio Tportal.

Uglavnom, dok je Lozančića na čelu SOA-e lani zamijenio Daniel Markić, njegov dotadašnji “načelnik za međunarodnu suradnju” iz iste agencije (kojeg je Sabor saslušao i pozitivno ocijenio 4. svibnja prošle godine) – može se reći da u načinu rada te agencije i nije došlo do nekih posebnih prevrata ili negativnih promjena. S druge strane, postavljenje Lozančića na čelo itekako problematične Državne uprave za zaštitu i spašavanje stvarno predstavlja nastavak novije prakse o kadrovskome održavanju kadrova iz šireg sigurnosnog sustava. Tome je na određeni način svjedočilo i današnje imenovanje Damira Truta (prethodnika Jadrana Perinića na čelu DUZS) pomoćnikom ministra unutarnjih poslova RH, a i medijska nagađanja o sudbini Josipa Buljevića – koji je nakon mjesta ravnatelja SOA-e, savjetničke funkcije na Pantovčakuneuspješne pozicije ministra obrane, sada valjda u igri za mjesto veleposlanika u Slovačkoj. Doduše, kako su diplomatska imenovanja posljednje vrijeme tek jedno od bojnih polja Pantovčaka i resora vanjskih poslova pri Vladi RH – ne čudi da su sva novija diplomatska imenovanja do daljnjega blokirana, pa u Slovačkoj Hrvatsku i dalje predstavlja Jakša Muljačić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.