Vlada traži više vojnika za ATALANTU

 

Vlada je na današnjoj, 64. po redu sjednici, ponovno rotirala hrvatske vojnike u nekoliko misija – KFOR-u na Kosovu i UNDOF-u na Golanskoj visoravni. Usput je, kao što je već i ranije najavila, donijela odluku prema kojoj Vlada RH ubuduće više neće odlučivati o rotacijama hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama, već je Ministarstvo obrane zaduženo da pismeno izvješćuje premijera svaki put kada se takve rotacije naprave.

Iako Vlada zaista ne bi trebala posebno odlučivati o svakom vojniku poslanom u neku od misija (naročito, jer je uvijek riječ o vojniku unutar u Saboru odobrene kvote), loše je rotacije dodatno izmicati iz vidokruga javnosti. Zato bi bilo poželjno da Ministarstvo obrane, osim što pismeno izvijesti premijera, o istome na svojim web-stranicama redovito i detaljno obaviještava i javnost. Da podsjetimo – ova je praksa bila učestala i redovita za sve međunarodne misije (pa i one s manjim brojem poslanih ljudi) sve do prije nekoliko godina, kada se od toga naglo odustalo.

Umjesto 5 – 20 vojnika za EU-operaciju u Somaliji

Najveća današnja novost tiče se EU-operacije u Somaliji, pod nazivom „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“. Vlada traži od Sabora odobrenje povećanja maksimalnog broja hrvatskih vojnika u toj operaciji, s dosadašnjih najviše 5 do ubuduće najviše 20 ljudi.

Procjene su da će biti potrebe za našim časnicima u idućem periodu nešto više. Mi predlažemo da podignemo tu razinu do 20 pripadnika, što ne znači da ćemo ih i slati. Mi ćemo slati možda i manje od 5, a možda i više od 5, uz mogućnost rotacije koje traju u pravilu 4 do 8 mjeseci“,

obrazložio je obrambeni ministar Ante Kotromanović. Sredstva za povećanje broja pripadnika OS RH u operaciji ATALANTA osigurana su u proračunu Ministarstva obrane u visini od 20,5 milijuna kuna. Ovom se Odlukom ponovno obvezuje Vlada RH da po završetku rada pripadnika OS RH u ovoj mirovnoj operaciji o tome podnese izvješće Hrvatskom Saboru. Vlada se na isto obvezala i prilikom donošenja odluke o sudjelovanju RH u UN-misiji UNSMIS u Siriji, a iako su se dva hrvatska vojnika – sudionika u UNSMISU – vratila kući još u kolovozu, odnosno rujnu ove godine (a onda je i sam UN stopirao misiju), obećano izvješće o tome Vlada Saboru još uvijek nije podnijela.

I danas se pokazalo da Vlada RH, ili Ministarstvo obrane koje je vjerojatno pripremalo popratne dokumente, ne stoje baš najbolje s brojevima hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama. U odluci o povećanju broja pripadnika OS RH u operaciji „ATALANTA“, u dijelu pod nazivom „Razlozi i ciljevi donošenja odluke“, piše i ovo: „Trenutno se u mirovnoj operaciji nalazi pet pripadnika OS RH, i to jedan stožerni časnik u Operativnom zapovjedništvu operacije u Northwoodu u Velikoj Britaniji, jedan časnik se nalazi na njemačkom ratnom brodu, jedan časnik je u njemačkoj logističkoj pomorskoj bazi u Džiboutiju, jedan časnik upućen je na talijanski brod, te jedan na belgijski brod“. Priopćenja Ministarstva obrane, međutim, kažu nešto drugo. Poručnik fregate Davor Alujević krajem listopada ukrcao se na fregatu „Louise Marie“, ratni brod Kraljevine Belgije. Vlada je odluku o ukrcavanju jednog hrvatskog vojnika na brod Kraljevine Belgije donijela još 27. lipnja, da bi nam MORH krajem kolovoza potvrdio da u tom trenutku ukrcaja još nije bilo. U kolovozu je, međutim, po redovnoj proceduri, na dužnost analitičara operacije „EU NAVFOR Somalija – ATALANTA” u Operativnom stožeru u Northwoodu u Veliku Britaniju otišao kapetan korvete Zoran Medvidović. U Džibouti je 23. srpnja otišao poručnik fregate Tomislav Jadrić, i on se nalazi u sastavu njemačkog odreda za vezu i potporu. Samo koji dan ranije, natporučnik Pave Amulić ukrcao se na fregatu „Sachsen“, ratni brod SR Njemačke. Ostaje, međutim, pitanje tko je, prema Vladinom dokumentu, otišao na talijanski brod. Nepoznati netko se, temeljem Vladine odluke od 23. kolovoza, trebao u rujnu ove godine ukrcao na talijanski ratni brod, vjerojatno na fregatu ITS Scirocco (F571). Dok ga Vlada detektira kao 5. hrvatskog vojnika u operaciji ATALANTA, MORH nije zabilježio taj odlazak. 

Makar se na današnjoj sjednici ništa nije čulo o razlozima zbog kojih će možda „biti povećane potrebe za našim časnicima“, članovi Vlade jednoglasno su prihvatili ovaj prijedlog, i time lopticu prebacili na Sabor, u čijoj je domeni donošenje konačne odluke o povećanju broja hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama. Ništa više ne može se doznati ni iz Vladinog dokumenta pod nazivom „Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji EU ‘EU NAVFOR Somalija-ATALANTA’ “.

Iako po prvi puta do sad i ova spomenuta odluka o ATALANTI, ali i odluka o rotaciji u KFOR-u, imaju u svojoj strukturi neke dodatne dijelove (uključujući tu „Ocjenu dosadašnjeg stanja“ te „Razloge i ciljeve donošenja Odluke“), ne treba se prerano veseliti. Naime, MORH tu nije krenuo ozbiljno objašnjavati zašto idemo u pojedinu misiju ili kakvo je stanje u prostoru kamo šaljemo ljude. Radi se zapravo samo o kronologiji pojedine misije/operacije, i onda još i nekoliko fraza kao formalnih razloga. Tako se o dijelu „Razlozi i ciljevi donošenja Odluke“ za povećanje broja pripadnika OS u operaciji ATALANTA navodi da „sudjelujući u ovoj mirovnoj operaciji, Republika Hrvatska potvrđuje vlastitu pomorsku tradiciju i identitet, te interes koji ima u očuvanju trgovačkih putova kao pomorska zemlja. Republika Hrvatska profilira se kao pouzdan partner koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima, i osnažuje politički i vojni kredibilitet RH kod zemalja-članica EU“. Ili da zaključimo – Hrvatska jača svoju pomorsku tradiciju i identitet sa tek po kojim svojim čovjekom, koji je u pravilu sam na pojedinim stranim vojnim brodovima, pod stranim zapovjedništvom i uz korištenje strane opreme i naoružanja, usvajajući tuđa pomorska znanja, pravila, i procedure postupanja!

U KFOR-u sve po starom

11. hrvatski kontingent otišao je za Kosovo prije 15 dana

 Osim o misiji u Somaliji, Vlada je danas odlučivala i o daljnjem sudjelovanju OS RH u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR). „Ovdje se predlaže donošenje nove odluke Hrvatskog Sabora da u 2013. godini u mirovnu operaciju KFOR uputi do 25 vojnika, s 2 helikoptera, na razdoblje od 4 do 5 mjeseci“, predložio je ministar obrane Kotromanović. Troškovi misije na Kosovu iznose 24 milijuna kuna, i osigurani su u proračunu Ministarstva obrane. Tu zapravo nema nikakvih novosti, jer i u odlukama o doprinosu hrvatskih vojnika u operaciji KFOR za 2011. i 2012. godinu stoji da se odobrava sudjelovanje do 25 pripadnika OS RH, s 2 helikoptera HRZ-a. No kako se odluka o KFOR-u donosi za svaku godinu pojedinačno, tako je i za 2013. potrebna posebna odluka Vlade i Sabora.

Dodatno smanjenje broja Hrvata u Afganistanu?

Kad smo već kod misija, spomenimo da je na ovotjednoj sjednici saborskog Odbora za obranu zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila moguće dodatno smanjenje broja hrvatskih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu sljedeće godine. Iako je taj broj već smanjen na 300 vojnika u prva 4 mjeseca 2013. godine, odnosno na 250 u ostatku godine, velika je mogućnost da se i tih 250 smanji na broj od 220 hrvatskih vojnika – sudionika u operaciji ISAF. Naime, u tijeku je finaliziranje dogovora s partnerskom Crnom Gorom, prema kojoj bi njenih 30 vojnika ušlo u sastav hrvatskog kontingenta. Postigne li se takav dogovor, od polovice sljedeće godine bi put Afganistana, a u okviru hrvatskog kontingenta, zapravo išlo 220 hrvatskih i 30 crnogorskih vojnika.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.