VBA: “Možda bude, možda ne bude”

 

Nakon što je jučer Vijeće za obranu podržalo Vladu u daljnjem postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, članovi Vijeća dobro su pazili da ne zucnu ni slova o tome što se pričalo tijekom sat i pol, koliko je trajala sjednica. Tako je ministar obrane Mario Banožić više-manje prepričao sadržaj priopćenja odaslanog iz Ureda predsjednika po završetku 14. sjednice Vijeća za obranu.

„Razmatralo se i razgovaralo o zaključcima koji su nastali kao rezultat rada, prije svega Međuresornoga povjerenstva, koje je započelo sa radom još u rujnu prošle godine, i u roku od tri mjeseca izradilo jedan dokument koji je bio podloga temeljem koje se izradila validacija, evaluacija mogućih opcija za nabavku višenamjenskog borbenoga aviona. Danas su Vijeće upoznalo sa tim zaključcima, i idemo dalje u proceduru. Moje očekivanje je da ćemo u idućih nekoliko dana, odnosno do datuma 30. godina obilježavanja Oružanih snaga, imati konačnu odluku iz koje ćete saznati o kojem je višenamjenskom borbenom avionu riječ”,

rekao je Banožić izbjegavajući odgovoriti da li je političkim putem riješena dilemma – američki ili francuski avion. Jednako tako, Banožić nije htio otkriti ni da li su u samoj završnici neki ponuđači drastično smanjili cijenu i ponudili dodatne bolje uvjete, kao što se to nagađalo u pojedinim medijima:

“Sam proces postupka… o tome smo već izvještavali javnost… u sebi, nakon prikupljanja ponuda, je sastojao se iz jednog dijela koji se zove ‘Best and final offer’, gdje se razgovaralo, nakon svih detalja, nakon što su se upoznale ponude, radna skupina je… upoznala se sa detaljima, ali isto tako je dana prilika ponuđaču da da tu ‘konačnu ponudu’.”

Inače razgovorljivi ministar financija Zdravko Marić jučer je također bio prilično šutljiv – na pitanje kako izgleda financijska konstrukcija za kupovinu aviona, Marić je odgovorio:

“Sve ćete čuti, naravno, detalje, kada bude bilo u mogućnosti, što se tiče ovoga… o tome govoriti. Znate i sami… O samom procesu, kao takvom, naravno da jedna od stvari koja se razmatra je financijski dio, pa tako, i naravno, i onaj dio koji se vezuje uz sam proračun i uz javne financije kao takve…”.

Tijekom jučerašnjeg dana premijer Plenković obratio se javnosti čak četiri puta – prvi puta u uvodu 58. sjednice Vlade RH, koja je počela nedugo nakon završetka Vijeća za obranu. Na samom kraju uvoda Plenković je rekao:

“Jutros smo održali Vijeće za obranu. Tema je bilo razmatranje nabave višenamjenskoga borbenoga aviona. Vijeće je razmotrilo zaključke Međuresornoga povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, te je zahvalilo Povjerenstvu i Stručnoj radnoj skupini, koja je radila također na ovome, te je dalo potporu Vladi u dovršetku procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona… što je, naravno, najveća i najvažnija nabava, opće, u povijesti Hrvatske vojske, i koja će omogućiti vrstu sposobnosti kakvu je nama u svakom slučaju korisno imati u budućnosti… čime postajemo važan akter u sigurnosnom, obrambenom smislu… ne samo nacionalne sigurnosti, što je naravno pitanje broj jedan, već isto tako i kredibilniji saveznik u okviru Sjevernoatlantskog saveza, partner u okviru Europske unije… i možemo participirati u različitim međunarodnim misijama, na jednoj sasvim drugoj razini. Zahvaljujem, evo, tu posebno ministru obrane i cijelom timu koji je radio na tom procesu, kao i supretsjedateljima Povjerenstva – mom predstojniku Ureda, gospodinu Frki Petešiću i načelniku Glavnog stožera, gospodinu Hranju. Evo, to je ono što je najbitnije”.

Nakon sjednice Vlade premijer je na press-konferenciji odgovarao na novinarska pitanja, gdje su kao jedna od neizostavnih tema bili i odnosi s Predsjednikom RH. Na pitanje – kako je Vijeće za obranu proteklo tako mirno – premijer Plenković je odgovorio:

“Postoje određene teme koje povezuju u pogledu nadležnosti Predsjednika Republike i Vladu. Jedna od tih tema je – sukladno Zakonu o obrani – Vijeće za obranu, koje sazivamo zajednički, imamo temu o kojoj je potrebno raspraviti. Dakle, Vijeće za obranu nije tijelo koje odlučuje, to je tijelo koje sudjeluje na određeni način u tom procesu. Mi smo odradili taj sastanak na temu višenamjenskih borbenih aviona i to je jedina tema o kojoj se danas raspravljalo, ništa drugo nije bio predmet razgovora“.

Nastavak u revijalnom tonu

U zamku se nije dao uloviti na predsjednik RH Zoran Milanović. On je nakon sjednice Vijeća za obranu sudjelovao na obilježavanju 19. obljetnice Zapovjedništva za potporu, da bi potom u razgovoru s novinarima na pitanje „da li mu je sada definitivno poznato koji se borbeni avion kupuje“ rekao:

„’No comment’. Ono što vam mogu reći i ponovit ću – dakle, htio bih da Vlada donese odluku što prije, jer do sada je proces bio dobar, nije kontaminiran, dakle nije bilo nikakvih curenja podataka koji su stroga tajna i jedino takvi mogu bit dok ne izađu na javnost, jer javnosti se na kraju – hrvatskoj javnosti – mora položit račun. Dakle, ne možemo reć ne znam koliko to košta. Imat ćete pravo pitati i saznati koliko to košta, i u okviru mogućega, a moguće je jako široko definirano – to ćemo vidjeti i što je to što se dobija jer 12 aviona i 12 aviona to vam je kao 12, ne znam, Volkswagena Golf i 12 Volkswagena Golf – oprema može biti između 1.000 i 10.000 eura s paketom usluga. Zato je to jako teško, skoro i nemoguće uspoređivati s aranžmanima koje su sklapale neke druge države. A do sada je bilo jako malo tih država jer u ovom … u svakom slučaju, ako je to američki proizvod to se još nije počelo proizvoditi, ako je to francuski proizvod – to se, dakle, isto tako tek počinje izvoziti, i ako je to švedski proizvod – vrijedi slično“.

Milanović je ujedno odbrusio novinarima i „otkud vam dojam da su samo dvije države?“, ali je bio prilično uvjeren da će do isteka resursa MiG-ova Hrvatskoj biti isporučeni novi avioni:

„To je proces. To je proces koji traje. Ono što je bitno je da Hrvatska ima avione negdje do najkasnije 2024. godine, o čemu se itekako vodilo računa. Dakle, prije toga avioni moraju biti tu, odnosno te godine. (…) Dakle, Hrvatska sigurno neće i ne bi smjela biti bez vlastitih resursa, recimo to, niti dana. Međutim, bude li dana, a vjerujem da neće biti, pa imate cijeli niz država koje funkcioniraju praktički na štakama. Prema tome, ovdje se vodi računa o tome da zaista hrvatski kapaciteti ne budu ni jednog dana prazni. Dakle, da u cisterni stalno bude vode. To je to“.

Tijekom svih ovih mjeseci, koliko je trajao natječaj, bilo je raznih oblika prisutnosti pojedinih ponuđača – neki su više išli prema javnosti ne bi li pojačali dojam, dok su neki hodočastili u Banske dvore što službeno što neslužbeno. No ni ministar obrane ni premijer nisu, tvrde, trpili nikakve pritiske. Ja, kod… Niti od jednoga veleposlanika, a nastojim u prosjeku jednom tjedno obavit razgovor sa bar jednim od veleposlanika, neovisno da li je to zemlja članica EU ili nije, ili je zemlja članica NATO-a ili ne… I nikada nisam osjetio pritisak, niti na jednu temu, pa tako i na ovu”, pokušao je objasniti Banožić, dok je Plenković samo kratko rekao: Nema pritiska”.

A onda se lopta zakotrljala…

Dok je državni vrh davao brojne izjave s manje ili više sadržaja, Jutarnji list objavio je kako je odluka pala na francuski Rafale,  a uskoro se tom zboru pridružilo i još ponešto medija. Premijer koji se u to vrijeme nalazio u posjetu Karlovcu, odnosno Gospiću, nije to želio komentirati:

„Riječ je o klasificiranim podacima. Ne želim i neću komentirati spekulacije pojedinih medija. Ni jedan podatak u protekle dvije godine, koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aivona, u cijelom procesu nije izašao u javnost. Zanimljivo je da do danas nigdje ništa nije objavljeno”.

Time je, valjda, implicirao da glasine kreću s Pantovčaka, iako to nije do kraja izričito rekao.

Navodnu kupovinu Rafalea danas je u Kastvu komentirao predsjednik Zoran Milanović.

„Ne znam tko je objavio tu informaciju i odakle mu jer odluka nije donesena tako da je to bez veze. Možda bude, možda ne bude”,

rekao je Milanović, odgovorivši usput i na novinarsko pitanje da li on osobno insistira na američkim avionima:

„Ne, nisam nikad. Samo sam rekao da su Amerikanci naši najveći partneri, ali to ne znači da moramo kupiti avione od njih, niti od Francuza. A podržat ću bilo koji od odabira Vlade. Dobro je i jedno i drugo, prije svega za nas, a ne za vanjsku politiku. Hrvatski interesi da oprostite moraju biti sebični. Trebaš paziti samo da drugog ne povrijediš, ali tako se ne štite interesi. Nacionalni interes se gleda malo uže, sebično. Znam da zvuči ružno. Nemojte dati djeci da gledaju”.

Premijer Plenković iz Osijeka nije imao drugih poruka osim one koju je plasirao jučer:

„Kad Vlada donese odluku, sve ćemo vam kazati. Cijeli proces koji je trajao od ljeta 2019. do jučer nije imao niti jedan milimetar spekulacije u medijima, na kraju jučer, ničim izazvane, krenule su spekulacije u medijima. Indikativno je da do jučer nije bilo nikakvih informacije nigdje”.

Uglavnom, treba pričekati još možda i tjedan dana pa da objava postane službena.

Za srijedu, 26. svibnja, zakazana je sjednica saborskog Odbora za obranu, sa samo jednom točkom dnevnog reda – Nabava višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske’ – Informacija o zaključcima Međuresornog povjerenstva”. Ona će se održati iza zatvorenih vrata, bez prisutnosti medija, ali i bez vanjskih članova Odbora koji još uvijek nemaju odgovarajuću sigurnosnu provjeru te sukladno tome ne mogu pristupiti klasificiranim podacima. Potom je u četvrtak, 27. svibnja, dan uvaženih gostiju na vježbi “Immediate Response 21” koja se upravo održava na Slunju, a potom još i toliko iščekivani petak, 28. svibnja, Dan OS RH i dan kada bi Vlada trebala priopćiti konačnu odluku o borbenim avionima. Osim što je datum objave prigodan, izgleda kako je to i jedan od posljednjih dana s važećim ponudama, jer već u utorak, 1. lipnja, pojedine od njih navodno prestaju važiti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.