Vlada potvrdila sudjelovanje HRM-a u TRITONU

 

Vlada je danas put Sabora odaslala „Prijedlog odluke o sudjelovanju OS RH u združenoj humanitarnoj operaciji EU ‘TRITON’ u Sredozemlju“. Kako smo najavili prije malo više od dva mjeseca, Hrvatska će u operaciju „TRITON“ otposlati brod HRM-a BŠ-72 Andrija Mohorovičić. Nadležni ministar Ante Kotromanović kolegama nije rekao gotovo ništa, osim:

„Šaljemo brod, jedan brod HRM-a s oko 50-ak pripadnika u jednu operaciju, humanitarnu operaciju EU „Triton“, i to predlažemo da na rok do 3 mjeseca, u Sredozemlje, kako sam rekao. Predlažem da tu odluku uputimo Hrvatskom saboru na usvajanje“.

Svi ministri se složiše, pa je sada na Saboru da odobri sudjelovanje OS RH u ovoj operaciji prije svoje ljetne stanke.

Prema planu, „Mohorovičić“ bi angažman u „TRITON“ trebao započeti 01. kolovoza i, kako je rekao Kotromanović, ostati u misiji najviše 3 mjeseca. Na brodu će biti do 50 ljudi, odnosno uobičajena posada broda + medicinski tim + 6 policijskih službenika MUP-a. Kako nam je ranije rekao zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, „Mohorovičić“ će moći primiti 250 do 300 migranata, nakon čega će ih prevesti do najbliže talijanske obale, gdje će ih potom prihvatiti talijanske vlasti. Italija, kao zemlja voditeljica operacije, trebala bi se pobrinuti za logističku podršku brodu HRM-a. Posada broda već se 2 mjeseca priprema za tu operaciju, što uključuje i edukaciju o ljudskim pravima i pravima izbjeglica.

 

Operacija „TRITON“

Frontexova operacija „TRITON“ nastavak je nekadašnje talijanske pomorske operacije „Mare Nostrum“, i zamišljena je kao operacija čuvanja mediteranske pomorske granice EU. No ona se prije svega odnosi na spašavanje izbjeglica iz Afrike, ponajviše iz Libije, koji se rutom preko središnjeg Mediterana nastoje dokopati bilo kakvog europskog tla. U operaciji, pokrenutoj 1. studenog prošle godine, sudjeluju Italija, Finska, Švedska, SR Njemačka, Nizozemska, Francuska, Španjolska, Irska, Portugal, Austrija, Rumunjska, Poljska, Litva i Malta, te 3 države koje nisu članice EU: Island, Švicarska i Norveška.

Susjedna Slovenija trebala bi sa svojim brodom VNL-11 Triglav sudjelovati u obje EU operacije u Sredozemlju – i u operaciji „TRITON“ i u EU NAVFOR Med, ali tek od studenog, nakon povratka svog plovila s remonta u Italiji. Spomenimo i činjenicu da je Slovenija ponos svoje mornarice već jednom slala u usporedivu misiju, te je brod „Triglav“ od 15. prosinca 2013. do 4. veljače 2014. godine sudjelovao u već spomenutoj misiji „Mare Nostrum“.

U humanitarnoj operaciji „TRITON“ sudjeluju brodovi, zrakoplovi i helikopteri. Za brodove je važna dostatna održivost na moru i sposobnost djelovanja u radijusu od 1500 nautičkih milja.

 

Najviše migranata dolazi središnjom mediteranskom rutom (izvor: Guardian)

Najviše migranata dolazi središnjom mediteranskom rutom (izvor: Guardian)

 

Prema posljednjim FRONTEX-ovim podacima, migracijska situacija na ruti središnjeg Mediterana i dalje se pogoršava. U svibnju je broj otkrivenih migranata premašio 20.500, što je najviša mjesečna razine ove godine i predstavlja porast od 29% u odnosu na ionako zabrinjavajući travanj ove godine. U razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine ukupno je u Italiju tom rutom došlo više od 47 tisuća ljudi, što je porast od 14% u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine. Pritom je najviše migranata u Italiju došlo iz Libije (više od 42.000), a slijede dolasci iz Egipta (1.740 ljudi), Turske (770 ljudi), Grčke (719 ljudi) i Tunisa (256 ljudi).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.