“Mohorovičićem” stigla nova 284 migranta

 

Photo: Marina MilitareRano jutros, koju minutu prije 6 sati, u sicilijsku luku Messina uplovio je brod HRM-a BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ s novospašenim migrantima. Riječ je tu o ljudima koje je dva dana ranije, u nedjelju 13. rujna, u Sicilijskom tjesnacu (prolaz između Sicilije i Tunisa), spasio brod talijanske Ratne mornarice D 561 „Francesco Mimbelli“, angažiran u operaciji „Mare Sicuro“. Ukupno 284 osobe skupljene su s derutnog ribarskog broda, te su ih tijekom jučerašnjeg dana prebacili na „Mohorovičića“ koji ih je onda prevezao u Messinu. Jučer spašeni migranti državljani su Eritreje, Somalije i Egipta, a od ukupno njih 284 – 54 su žene, a 45 djeca. Dvije žene su u vrlo visokom stupnju trudnoće (9. mjesec), dok je jedno spašeno dijete staro tek 5 dana.

izvor: www.tempostretto.itJutrošnji dolazak u luku Messina zahtijevao je ponešto više logističke pripreme, budući je u isto vrijeme kada je pristajao „Mohorovičić“ stizao i kruzer MSC „Fantasia“. Po pristajanju, oba su broda, baš kao i brod talijanske Financijske policije „Monte Cimone“, smještena uz glavno šetalište Molo Marconi. Budući da je za dolazak hrvatskog broda sa spašenim migrantima sve je bilo spremno već u nedjelju kasno poslije podne, jutros u 8 sati moglo se pristupiti prvim medicinskim pregledima.

Photo: www.tempostretto.itU pristaništu se nalaze liječnici ASP-a (Azienda Sanitaria Provinciale di Messina), osoblje Crvenog križa, te brojni volonteri, koji su trudnice odmah ukrcali u vozila hitne pomoći i otpremili u bolnicu. O djeci se brinu volonteri iz organizacije „Save the Children“, koji se od početka ove migracijske krize nalaze u većini talijanskih luka u koje pristižu migranti, ne bi li spašenoj djeci učinili boravak što ugodnijim. Nakon prvih pregleda i kontrola, svi migranti autobusima će se prebaciti u prihvatne centre PalaNebiolo, Annunziata, te u bivšu vojarnu Bisconte u Camaru. Od travnja ove godine, u luku Messina došlo je ukupno 8 155 migranata, a ovo jutros drugo je takvo uplovljavanje „Andrije Mohorovičića“ u tu luku od početka sudjelovanja u operaciji TRITON.

Nakon jutrošnjeg dobro obavljenog posla, „Mohorovičić“ je oko 9 ujutro opet isplovio iz luke Messina, te se trenutno nalazi na putu prema luci Catania.

Talijanske mornaričke operacije

Napomenimo da je spomenuta talijanska pomorska operacija „Mare Sicuro“ nastavak ovogodišnjih flotnih djelovanja pod nazivom „Mare Aperto“, te da je započela krajem ožujka ove godine. Riječ je o dijelu nacionalnog odgovora Italije na porast prometa po migrantskoj ruti što teče središnjim Mediteranom. Dok je prošle godine talijanska Ratna mornarica bila aktivno angažirana u operaciji „Mare Nostrum“, zbog koje je tada bila odgođena i godišnja vježba „Mare Aperto“ – ove je godine ta vježbovna aktivnost održana početkom ožujka, u morskim prostorima pred libijskom obalom. Treba spomenuti kako se tu radilo o angažiranju ovećih mornaričkih kapaciteta, što je u doba održavanja ove vježbe potaklo i brojna nagađanja o nekakvoj jednostranoj talijanskoj intervenciji u Libiji.

untitled2-2

U nastavku na to vježbovno djelovanje, Italija je od 12. ožujka ove godine započela i daljnju mornaričku aktivnost, sada nazvanu „Mare Sicuro“. Ova je operacija koncentrirana na prostor od oko 160.000 kvadratnih kilometara ispred libijske obale, u kojem se posebnu pažnju posvetilo zaštiti naftnih i plinskih platformi pod upravom talijanskog petrokemijskog koncerna ENI, te trase strateški važnog plinovoda koji povezuje područje zapadno od grada Tripolija u Libiji sa Sicilijom. Ovdje je raspoređeno oko 1.000 ljudi dnevno, odnosno, u pravilu jedan nosač helikoptera, dvije fregate klase FREMM, te dodatna patrolna plovila i bespilotne letjelice tipa Predator iz zrakoplovnih baza Amendola (nedaleko Foggie), i Sigonella na Siciliji. Pri tome, spominjalo se i terensko stacioniranje talijanskih marinaca u prostor operacije, koji bi onda brzim plovilima presretali te kontrolirali sumnjiva plovila. Iz talijanskih obrambenih krugova moglo se čuti o posebnoj dodjeli opreme za noćna djelovanja snagama u ovoj operaciji, inače pripadajuće talijanskim kopnenim snagama.

Ovo je djelovanje izričito bilo potaknuto eskalacijom islamističke prijetnje na sjeveru Afrike, gdje se Libiju krenulo doživljavati kao izvorište širih oružnih prijetnji. U tom su kontekstu dane i izjave talijanskog ministra obrane Roberta Pinottija, koji je 19. ožujka (samo dan po terorističkom napadu na turiste u muzeju Bardo u gradu Tunisu, za koji su počinitelji bili uvježbavani u susjednoj Libiji) pred parlamentom u Rimu kao svrhu čitavog ovog djelovanja iznio „nadziranje džihadističkih formacija“ – što je navodno obuhvaćalo i kontrolu komunikacijskog prometa u Libiji, te pojačano radarsko motrenje tamošnjeg brodskog prometa. Kao što se vidi, svi ovi ciljevi su u međuvremenu dopunjeni i aktivnim spašavanjem velikog broja migranata od utapanja na Mediteranu.

Talijanski brod “Francesco Mimbelli” u akciji spašavanja, 13.09.2015.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.