Vlada pokrovitelj sajma “Mine Action 2014.”

 

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak, 13. veljače, prihvatila pokroviteljstvo nad 11. međunarodnim simpozijem i sajmom opreme „Mine Action 2014.“, koja će se održati od 23. do 25. travnja ove godine. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, iako je kao obrazloženje ove točke dnevnoga reda imao samo jednu rečenicu, nije je baš najbolje artikulirao:

„Predlaže se da Vlada bude pokrovitelj 11. međunarodnog simpozija, koji zajednički organiziraju Hrvatski centar za razminiranje i hrvatski Centar za testiranje, razvoj i obuku i Ured za razminiranje, upravo novih tehnologija u protuminskom djelovanju.“

No i bez smislenijeg objašnjenja, članovi Vlade izglasali su pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom, što državni proračun, barem što se Vlade tiče, neće koštati ništa. Što se tiče suorganizatora – HCR, HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku, te Ured za razminiranje – troškovi su već druga priča.

„Mine Action“ je do sada bio održavan u Šibeniku, no ove godine pobjeći će u susjedni Zadar, točnije u Petrčane kod Zadra. Kako piše na web-stranici Vladinog Ureda za razminiranje, kroz prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja prikazat će se najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, ukazati na probleme i ponuditi održiva rješenja. Poseban naglasak bit će na izlaganju i prezentaciji opreme, što su i do sada mnogi prepoznali kao korisnu priliku za predstavljanje i oglašavanje svojih tvrtki i proizvoda, te priliku za sklapanje poslova.

U sklopu pokaznih vježbi bit će obuhvaćeni najbolji prikazi iz prethodnih godina, kao i neki novi. Prvi put na pokaznoj vježbi saznat će se i kakve novosti donosi suvremeni razvoj u području robotike. Naime, očekuje se prikaz rada dvaju robotskih vozila. Uz to, paralelno će se održavati i radionica Međunarodnog naprednog robotičkog programa IARP HUDEM 2014.

Što se tiče tematskih područja simpozija, valja najaviti da će se raspravljati o (1) problemima i svjetskim iskustvima u minskoj zagađenosti, (2) planiranju i određivanju prioriteta razminiranja, (3) tehnologiji i opremi u humanitarnom razminiranju (aktualno stanje i perspektive razvoja), (4) zagađenosti zemljišta kazetnim streljivom (problemi i rješenja), te o (5) edukaciji sudionika u protuminskom djelovanju (utjecaj na osiguranje kvalitete u humanitarnom razminiranju).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.