Saborsko mišljenje za novog ravnatelja SOA-e

 

Danas u 10 ujutro sa svojom 8. sjednicom krenuo je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Kako smo to još u ponedjeljak najavili, u njegovom je dnevnom redu javnosti posebno zanimljiva bila treća točka – davanje mišljenja o usuglašenom kandidatu za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Zato i nije čudo da je taj Odbor iznimno brzo riješio prve dvije zakazane točke – (1) Prijedlog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana i (2) Prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Oba ova zakonska prijedloga predstavili su ljudi iz Ministarstva unutarnjih poslova, tražeći da oba idu kao svojevrsni zakonski paket u parlament po hitnome postupku. Naime, dok je Zakon o eksplozivnim tvarima trebalo uskladiti s europskom direktivom – čime je to postao “europski propis” kakvog se u pravilu rješava hitno, osim ako to ne ospori matični odbor – Zakon o oružju je tu dodan u hitnu omotnicu više po asocijaciji, jer se navodno organski veže s već spomenutim “europskim” izmjenama. Kada je oporba ustanovila da čitav postupak ionako kasni, budući je ta nova EU-direktiva na snazi još od 19. travnja, krenulo se osporavati čitavu hitnost razmatranja ovoga pakta. Kad je velika većina glasova Odbora odbacila traženo postupanje po hitnome postupku, predsjednik Odbora Ranko Ostojić odbacio je i sve iznesene sadržajne primjedbe – budući će se o ovim propisima uskoro krenuti raditi redovito, u dva čitanja. Time se otvorio put za zatvoreni dio današnje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojem je na repertoaru bila obavještajna drama koju Hrvatska gleda već mjesecima.

—————-

—————-

Prije konačnog zatvaranja postupka za javnost, mediji su dobili priliku kratko snimiti dolazak kandidata za šefa SOA-e Daniela Markića pred Odbor – čime se pružila rijetka prilika snimiti lik ovog inače prilično povučenog državnog dužnosnika. Nakon toga, u zatvorenom je formatu krenulo njegovo saslušavanje pred Odborom, s kojeg se tek neslužbeno saznao ishod glasovanja kojim je ono bio okončano. Tu je od ukupno 10 prisutnih saborskih zastupnika njih 6 glasalo za kandidata Markića, dok ih je 4 bilo protiv – odnosno, SDP, MOST i HDSSB izglasali su kandidata, dok su HDZ i HSLS navodno bili protiv. Kako god bilo, o rezultatima ovoga sijela nakon otprilike sat vremena zatvorenog vijećanja javnost je kratko obavijestio Ranko Ostojić, predsjednik Odbora:

Također većinom glasova, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je izbor Daniela Markića, odnosno prijedlog da se za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, na prijedlog predsjednice i premijera, imenuje gospodin Daniel Markić. To mišljenje nije obvezujuće, međutim, time je otvoren put da se može imenovati novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Postojala su dva izdvojena mišljenja. Jedno je bilo gospodina Hrebaka, vezano za dvojno državljanstvo – što je on smatrao da je prepreka – i gospodina Tuđmana, koji smatra da koncept domovinske sigurnosti treba izrodit onda novog ravnatelja SOA-e. Međutim, oni imaju pravo dat svoja objašnjenja, vezano za izdvojena mišljenja“.

Nakon ovoga opisa stanja, uslijedila su pitanja novinara – kao prvo, o naznakama da je Markić tu izglasan prvenstveno glasovima oporbe, zajedno s MOST-om. O tome je Ostojić bio iznimno suzdržan, ustvrdivši samo “Ja moram reći slijedeće… to znači da se nikad na taj način ne prebrajamo. Na današnjoj sjednici, većinom glasova je usvojen prijedlog – to znači da gospodin Daniel Markić bude sa strane Odbora pozitivno ocijenjen, da može biti imenovan za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije“.

Na pitanje o omjeru glasova tijekom tog današnjeg glasovanja, Ostojić je ustvrdio: “Šest prema četiri“, da bi na daljnja pitanja o tome u kojoj od tih kvota je on sam – odgovorio:

Vrlo jednostavno. Nema potrebe… Držim se onoga što i inače radimo, a to je da ne zbrajam niti prebrojavam glasove. Za mene svaki zastupnik i zastupnica, njihovi glasovi, članovi Odbora – jednako vrijede, bez obzira na to jesu li iz opozicije ili su iz vladajuće stranke. Ovdje je sad situacija riješena. Mi smo prekinuli onu trakavicu koja traje od 27. siječnja… I moram naglasiti da, s obzirom na Prijedlog kojim se rukovodio Odbor, je jasno utvrđeno da gospodin Lozančić odlazi na novu dužnost, i to bez mrlje u svojoj karijeri. To znači – nije prekršio zakon.

Dok je ovo načelno odgovaralo i jutrošnjim izjavama premijera Tihomira Oreškovića Media servisu, u nastavku se na budućnost Dragana Lozančića od Ostojića još čulo i da “Iz prijedloga koji je dostavljen Odboru je jasno vidljivo da nigdje nema navoda o tome da bi prekršio zakon – a s obzirom da je dogovorio upravo sa premijerom novu dužnost, ne sumnjam da je to istina“. Na daljnje upite novinara, Ranko Ostojić nije ušao u opisivanje koja to nova dužnost čeka dosadašnjeg ravnatelja SOA-e Lozančića po razrješenju aktualne političke krize. Jednako tako, Ostojić nije ušao ni u novinarsko pitanje o političkoj poruci koju su HDZ-ovi članovi Odbora poslali predsjednici i premijeru Vlade, odbivši podržati njihova usuglašenog kandidata za čelno mjesto SOA-e. “To ćete vi ocjenjivati. Ja moram biti iskren… neka svatko objašnjava svoje izdvojeno mišljenje. Jednako tako, što se tiče Odbora je vrlo jasno da je sve skupa rađeno… štitili smo dignitet službe, jednako tako i zakoniti rad svakog njenog djelatnika, pa makar on bio i na čelu“.

—————-

—————-
Upitan o priopćenju koje je 5. veljače potpisala Predsjednica, i koje navodi da je Lozančić prekršio Zakon, Ostojić se ogradio: “Ponovo kažem, to je bio Prijedlog odnosno Priopćenje, u kojem je jasno rečeno da je gospodin Lozančić izgubio povjerenje, i da je prekršio Zakon. Međutim, to je bilo priopćenje. Službeni dokument koji smo mi dobili govori o tome da je razriješen dužnosti, bez ikakvih navođenja da je bilo gdje prekršio zakon, na osnovu osobnog zahtjeva. Ja zaključujem da time on odlazi bez povrede zakona, sa svoga mjesta“. Na ustrajavanje novinara za određenjem da li Predsjednica tom svojom pričom o kršenju zakona zapravo nije govorila istinu, Ostojić je uzvratio:

Sve što trebate pitat mene, ja sam vam odgovorio. Što se mene tiče, stvar je bila od prvog dana jasna. Kao predsjednik Odbora odbijao sam kombinaciju – a to je da bez zakonite odluke, bez podloge, i tako dalje… Odbor o tome neće odlučivati. Čim sam dobio informaciju da su stvoreni uvjeti – to znači, u ponedjeljak, a danas je srijeda – je stvar riješena“.

Za kraj, na pitanje kakvu je tu poruku poslala činjenica da je mišljenje o osobi, kandidatu za tako važnu funkciju, bilo doneseno preglasavanjem, Ranko Ostojić je ustvrdio: “Ja moram biti iskren, da je većina odraz demokracije. To je sve što imam za reći“. No, tu nažalost ovoj priči ipak nije kraj.

Dok su još odzvanjale i današnje riječi premijera Oreškovića za Media Servis: “Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Ja sam tražio vremena da donesemo jednu pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na jedan fer način“, gdje Orešković ujedno i nije vidio “nikakve podatke i rezultate” koji bi potvrdili Lozančićevo kršenje zakona bitka oko Dragana Lozančića se ipak nastavila, barem što se tiče Kolinde Grabar Kitarović. Naime, samo koji sat po pokušaju Ranka Ostojića da tu priču konačno okonča, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je u okviru svog večerašnjeg intervjua za HRT istakla: “Ostavka jest dobrodošla, međutim, ja pratim njegov rad puno dulje nego što to prati gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer riječ je o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države, i to je on i koristio. Ali ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića i tu ću stati“. Što se Lozančića tiče – tu je priča završila, no kad je Orešković u pitanju – izgleda da predsjednica ipak voli da njena riječ bude zadnja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.