VNS točno u podne na “neutralnome terenu”

 

Dok nije sporno kako se Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) proteklih godina sastajalo bitno češće od donekle usporedivog Vijeća za obranu, današnja će sjednica ovog tijela biti poprilično drugačija od većine dosadašnjih. Naime, dok se do sada takve skupove organiziralo i u prostorima Vlade RH, pa i na dijelovima predsjedničkog kompleksa na Pantovčaku, za aktualno vrhovno sijelo o nacionalnoj sigurnosti RH odabran je “neutralni teren” – zgrada Hrvatskoga sabora. I dok se ljubitelji filmova te filmskih zapleta još pitaju kako baš Sabor, a ne neka crkva (kao “sveto tlo” i tradicionalno neutralno pribježište), prostor neke strane a neutralne države (možda veleposlanstvo Švicarske, Švedske ili Austrije) ili jednostavno lokacija na pola zračne linije između logora zaraćenih strana na Pantovčaku i u Banskim dvorima, činjenica je da je održavanje ovog bitnog državnog skupa bilo tek najavljeno medijima 3. ožujka, dok do danas nismo o toj temi dočekali nikakvih normalnih službenih objava ikoje vrste.

Dakle, riječ je o skupu koji nije normalno najavljen na internetskim stranicama ni Vlade RH, ali ni Ureda predsjednice, kao što mu spomena nema ni na inače temeljitim stranicama najava događanja u Hrvatskome saboru. I dok se jučer tijekom dana u medijskim krugovima nagađalo hoće li do njega uopće i doći – tek je tijekom popodnevnih sati opet proradilo odgovaranje na novinarska pitanja, kojima je objašnjeno da će skup danas, 12. ožujka 2015. godine, ipak biti održan u Hrvatskome saboru. Kao vrijeme održavanja ovog fantomskoga skupa novinarima je spomenut jednako simboličan odabir – točno u podne, kao u kakvome westernu.

Pri tome, neslužbeno se moglo čuti da bi čak i elementarno izvještavanje s ove već tradicionalno zatvorene priredbe moglo biti problematično – budući se čulo o svojevrsnome rascjepu među “dva zaraćena brda” i po pitanju dopuštanja okvirnoga pristupa medijima. Naime, donedavno je praksa bila da se snima dolazak sudionika, da s početka skupa budu objavljene protokolarne fotografije, a da po okončanju ovoga sijela u javnost izađe ponešto sterilizirano priopćenje o temama i tijeku samoga skupa. Navodno je sve ovo za danas upitno, budući se čulo tek o mogućnosti snimanja sudionika na jednom od sporednih ulaza u zgradu Sabora, dok bi sve ostalo lako moglo i izostati. Ako do takvoga loma s dosadašnjom praksom stvarno i dođe – tu bi bila riječ o jednom vrlo lošem primjeru izostanka i one osnovne, nominalne transparentnosti (koja ni inače nije primarna vrlina ičega što u RH ima veze s nacionalnom sigurnošću). A da nema niti jednog suvislog razloga za takvo što, osim eventualno nečije sujete, ne treba ni govoriti.

Što se sadržaja skupa tiče, mediji su prenijeli naznake dnevnoga reda što odgovaraju onome o čemu se pričalo prije više od tjedan dana. Naime, spomenute su dvije konkretne teme – (1) donošenje Godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. godini, te (2) svojevrsna rasprava i o novoj Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (SNS RH). Spomenute su smjernice jedan relativno rutinski dokument za kojeg, doduše, samo Bog zna zašto nisu donesene do kraja 2014. godine. Naime, njihovo donošenje spada u rutinski posao vrha državnog sustava nacionalne sigurnosti RH, pa ako se krajem 2014. radilo išta po tim pitanjima, moglo se donijeti i njih – gdje novoj Predsjednici RH ionako ostaje pravo da i taj, kao i sve druge akte Ureda Predsjednika, preispita u hodu te prilagodi svojim gledanjima i prioritetima. No, za njihovo je donošenje trebalo sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost krajem 2014. – što je problem za sebe, budući su takvi sastanci bivšem predsjedniku Josipoviću vrlo teško dolazili na vrh hrpe neposredno predstojećih poslova. Što se nove Strategije nacionalne sigurnosti tiče, to je tema koja je bolna već dugo (o čemu smo pisali i na portalu Obris.org), koja je i sada na raspored VNS-a dospjela mimo Vlade, a tek na izričito inzistiranje predsjednice Grabar Kitarović.

Čijim su to propustom “Krila Oluje” neočekivano krenula letjeti na jug!

U svim tim medijskim nagađanjima o dnevnome redu današnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost nema naznaka jednoj od glavnijih tema koja posljednjih dana plijeni pažnju javnosti u Hrvatskoj – odlasku u inozemstvo skupine pilota akrobatskog tima “Krila Oluje”. Dok taj grupni zahtjev za sporazumnim raskidom radnih odnosa sam po sebi možda i nema neposrednog utjecaja na nacionalnu sigurnost RH ili operativnu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u čitavoj toj priči teško je zaobići element direktnog stranog upliva na spomenutih šest hrvatskih djelatnih vojnih osoba – što svakako predstavlja ozbiljno zatajenje nacionalnog vojnog protuobavještajnog sustava, te izostanak one osnovne obavještajne zaštite koju bi VSOA trebala pružati svim djelatnim vojnim osobama (pa tako i pilotima “Krila Oluje”). Ako na kraju i bude ikakvoga priopćenja s ovog bitnog skupa u Hrvatskome saboru – upravo bi u njemu trebalo tražiti pojedinosti o konkretnim posljedicama izazvanim od nemilih protuobavještajnih aspekata čitavog nedavnog događanja oko skupine “Krila Oluje”. Takve bi odluke ujedno lako mogle  biti i najznačajnijim pojedinačnim rezultatima predstojeće sjednice VNS-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.