Vijeće za nacionalnu sigurnost i o borbenim avionima

 

Jučer, 10. prosinca 2019. godine, u prostorima Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu održana je još jedna redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, vjerojatno posljednja u aktualnom predsjedničkom mandatu Kolinde Grabar Kitarović.

Tijekom ovog skupa usvojeni su planski dokumenti za iduću godinu – „Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2020. godinu“ (sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu), te „Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu“ (sukladno Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti). Uz to, razmatrane su sigurnosne prijetnje i rizici od značaja za nacionalnu sigurnost i interese RH tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije, a odobrena je i uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno potrebama hrvatskih agencija.

Osim toga, kratko priopćenje s ovoga skupa – na kojem su očigledno bila prisutna i oba supredsjedatelja Vladinog „Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona“, Zvonimir Frka-Petešić, te viceadmiral Robert Hranj – posebno spominje i temu pribavljanja borbenih aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. O tome je u priopćenju bilo rečeno:

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona izvijestili su članove Vijeća o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, te o dosad poduzetim koracima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
 
Vijeće za nacionalnu sigurnost primilo je na znanje informaciju o tijeku provede postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je iskazalo potporu tome projektu i predanost Republike Hrvatske zadržavanju i obnovi ove strateški značajne obrambene sposobnosti Republike Hrvatske“.

O ovoj temi sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nije ništa konkretniji bio ni ministar obrane Damir Krstičević, On je nakon jučerašnje sjednice Vijeća prisustvovao okruglom stolu na Hrvatskom vojnom učilištu, o liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika, a upitan da li se na Vijeću za nacionalnu sigurnost razgovaralo o nabavi aviona, Krstičević je samo rekao da ih je Povjerenstvo koje je za to zaduženo izvijestilo o statusu projekta i slanju zahtjeva državama. Dodao je da proces nabavke mora biti transparentan, te da je nabava aviona u funkciji sigurnosti države.

Da podsjetimo – prije samo tri dana, u nedjelju 8. prosinca, mediji su zabilježili najavu ministra obrane Damira Krstičevića kako tijekom ovoga tjedna Republika Hrvatska planira konačno otposlati i nove Zahtjeva za ponudama (RfP) na adrese odabranih inozemnih partnera. Nažalost, ova najava nije bila dodatno potvrđena na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Nije mnogo određeniji bio ni premijer Andrej Plenković na današnjoj 197. sjednici Vlade Republike Hrvatske. U svom osvrtu na jučerašnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, on je napomenuo kako se nastavak postupka pribavljanja borbenih aviona za HRZ, njegova druga faza, očekuje „u najskorije vrijeme“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.