Upitan PESCO “Air Power”?

 

Početkom prošloga tjedna održan je 2-dnevni sastanak ministara obrane članica EU, na kojem je – među ostalim – došlo i do razmatranja 4. vala proširenja PESCO projekata. Postojećih 46 projekata prošireno je s još njih 14, tako da je u ovom trenutku taj broj zaokružen na 60. Među 14 novih projekata našao se i onaj pod imenom „Air Power“ s Francuskom kao nositeljicom, te Grčkom i Hrvatskom kao zemljama sudionicama. U priopćenju Ministarstva obrane o ovom je projektu bila posvećena tek jedna rečenica:

„U okviru rasprave o PESCO projektima, ministar Banožić je istaknuo kako ispunjenjem preuzetih PESCO obveza, uz doprinos ostvaren u okviru NATO-a i UN-a, doprinosimo jačanju Europske sigurnosti te je u tom kontekstu iskazana podrška i novim PESCO projektima pri čemu se uzimajući u obzir modernizaciju sposobnosti Republika Hrvatska odlučila sudjelovati u novom PESCO projektu ‘Air Power’”,

pisalo je u priopćenju Ministarstva obrane od 16. studenog ove godine.

No jučer je predsjednik Republike, Zoran Milanović, nakon što nije dozvolio novinarima praćenje ispraćaja 36. HRVCON-a u NATO operaciju na Kosovu, izjavio kako ministar obrane Banožić njega kao vrhovnog zapovjednika uopće nije pitao za mišljenje, a kamoli suglasnost oko ulaska RH u ovu kompleksnu vojno-sigurnosnu suradnju.

„Bio je u Bruxellesu 16. 11. – na sastanku ministara obrane Europske unije. Tamo je bilo riječi o generaciji zajedničkih snaga, o preuzimanju obaveza. Dakle, imate u zaključcima… to ću vam pročitat, da ne bi ostalo nejasno, samo da vidite s kim imamo posla…”,

rekao je Milanović, te malo kasnije nastavio:

„Samo da vam ovo pročitam. Da vidite s kim imamo posla, i s kim ja imam posla. I to tako više ne može. Već neko vrijeme ne može. Dakle, to se zove ‘Permanent Structured Cooperation – PESCO project’. Hrvatska se, ako niste znali, obvezala… odnosno, ministar se obvezao u ime Hrvatske, kao poslovodstvo bez naloga… dakle, nitko mu nije dao ovlast za to… ‘Project and countries participating’ – ovo je dokument… ‘Airpower: France, Greece, Croatia’. Prihvaćeno 16. novembra 2021. – interesantno, sve te države koje imaju ili bi trebale imati Rafale. Mislim, mi još nismo potpisali taj ugovor. ‘Airsystems’ – opis… ‘Press contact’ – Jean-Noël Ladois, glasnogovornik stalne francuske misije u NATO-u. Šta je ovo? Tko je dao odobrenje za ovo? Ja nisam. Hoću sad to reć francuskom predsjedniku, da na to zaboravi? Članak 68. Zakona o obrani si pročitajte. Odluku o uključivanju u međunarodne projekte iz stavka 2 ovog članka donosi Vlada, na prijedlog ministra, uz prethodnu suglasnost  Predsjednika Republike. Dakle, ministar koji je etablirani ponavljač, i polaznik popravnih ispita, će morat na popravni. To mu nije prvi put”.

Milanović je tu citirao sažetak s popisa svih 60 PESCO projekata, objavljen na stranicama Europske vanjskopolitičke službe (EEAS), ali se i pozvao na članak 68. Zakona o obrani. Taj članak ima 3 stavka, od čega (1) kaže: Odluke o pridruživanju pojedinih postrojbi ili namjenski organiziranih dijelova Oružanih snaga multinacionalnim vojnim strukturama odnosno zapovjedništvima ili postrojbama, koje se ustrojavaju u okviru međunarodnih inicijativa i organizacija donosi Predsjednik Republike, na prijedlog ministra obrane i uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za vanjske poslove”. (2) Drugi stavak članka 68. Propisuje da se Republika Hrvatska može uključivati u međunarodne projekte s ciljem razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti”, dok stavak (3) –kojeg je citirao predsjednik Milanović – stvarno kaže: Odluku o uključivanju u međunarodne projekte iz stavka 2. ovog članka donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike”.

Iako je tu potpuno jasno kako je Milanović ciljao upravo na ovaj stavak, koji u aktualnoj situaciji nije poštivan, treba napomenuti da ga se tek uvjetno držala i Vlada RH. Naime, od svih donedavno šest postojećih PESCO projekata u kojima sudjeluje RH, Vlada ni jedan od njih nije stavljala na dnevni red niti jedne svoje sjednice, nego je s najavama hrvatskog sudjelovanja u javnost redovno izlazio tek ministar obrane na EU-sastancima, konstatirajući činjenicu ulaska u projekt bez navođenja ikakvih prethodno provedenih domaćih proceduralnih detalja.

Hrvatska je sada putem ministra obrane Marija Banožića potvrdila da će sudjelovati u projektu AIR POWER”, no čini se da na temu tog „poslovodstva bez naloga” za sada još ništa nije potpisano. I tu će, izgleda, Banožić morati najprije popričati s Milanovićem, koji već sada najavljuje:

„A što se tiče ovoga u Europskoj uniji, dakle, doć’ će nam popravni. I to ne na suglasnost – jer ja nisam općinski pročelnik, da udaram pečate. Nego, o tome treba razgovarati. Gdje si, šta si, koji cilj?”

Uglavnom, la farsa continua…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.